Pieni Luomupuoti täytti asiakkaan toiveen

Jaa

Pieni Luomupuoti syntyi K-Supermarket Mankkaan heviosastolle luomutuotteita runsaasti käyttävän kaupan asiakkaan toiveesta ja ansiosta.

Perheenäiti Ludmilla Johans on toukokuusta lähtien hurauttanut naapurikaupungista Kauniaisista espoolaiseen K-Supermarketiin entistäkin tyytyväisempänä. Siinä missä hän aiemmin joutui keräilemään tarvitsemansa luomutuotteet kaupasta sieltä täältä, nyt hän ohjaa ostoskärrynsä suoraan sisäänkäynnistä Pieneen Luomupuotiin ja täyttää sen puodin antimista.

”Meidän perheessä syödään lähes pelkästään luomua, joten isokin kärry täyttyy nopeasti”, neljän nuoren äiti kertoo. ”Vasta sen jälkeen jatkan muualle kauppaan täydentämään ostokset tuotteilla, joita ei luomuna ole saatavilla.”

Luomu oli väsynyt

”Tämä on ihan hänen ansiotaan”, Mankkaalla viisi vuotta heviosaston päällikkönä toiminut Leila Barck kiittää Johansia. Kaikki nimittäin alkoi Johansilta Barckille myyjän kautta tulleesta asiakaspalautteesta.

”Asiakas ilmaisi asian osuvasti niin, että meillä luomu on väsynyt. Toteamus herätti meidät. Piti lähteä ratkaisemaan, miten luomu saadaan taas virkeäksi”, Barck taustoittaa. Myymälään alettiin rakentaa luomujen osalta pienemmässä mittakaavassa suurempaa valikoimaa. Kauppias Pekka Iho antoi osastopäällikölleen vapaat kädet ideoida.

”Kehitimme luomusta heviosastolle erillisen rajatun alueen, jonka seinien sisällä on oma vaaka ja omanvärisensä hyllykorit. Sopiva nurkka löytyi sisäänkäynnin tuntumasta, ja hyllyt ja korit tuunattiin juusto-osaston vanhoista kalusteista”, hän kertoo. Työtunteja toki kertyi, mutta muuten puoti syntyi luomuhenkisesti 250 eurolla.

Pienessä Luomupuodissa on kotoisa ja rauhaisa tunnelma. ”Tänne on ihanaa tulla ostoksille”, Johans ylistää ja kiittää Leila Barckia ja muitakin isosta työstä ja hyvästä lopputuloksesta, ”omasta” osastosta.

Barck puolestaan sanoo arvostavansa suuresti Johansin luomuasiantuntemusta. ”Jos hän antaa palautetta jonkin tuotteen laadusta, lähdemme samantien viemään asiaa eteenpäin.”

Puhdas ruoka intohimona

Ludmilla Johans paljastaa ruoan olevan intohimonsa: makkarat ja pastatkin hän valmistaa aina itse. Luomulihat hän ostaa suoraan tiloilta, muuten luomut löytyvät pitkälti omasta kaupasta. Ruokaa rakastavalle perheelle ainesten puhtaus on aina ollut tärkeämpää kuin hinta.

Luomukasvikset tulevat Mankkaalle Keskosta ja Satotukusta. Molemmat yritykset kuuluvat säännöllisten luomutarkastusten piiriin ja huolehtivat tavarantoimittajiensa vastuullisesta luomutuotannosta sekä tuotteiden säännöllisestä testaamisesta.

Luomuostaja Kaisa Malmberg ja myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainen Satotukusta kävivät ihastelemassa Pienen Luomupuodin toteutusta. ”Näin runsas ja houkutteleva luomuosasto sekä kaupan säännölliset luomutuotetarjoukset tuovat luomulle näkyvyyttä ja kannustavat asiakkaita kokeilemaan”, naiset iloitsevat.

”Pienempäänkin kauppaan voi helposti tehdä pienimuotoisempia luomuhyllyjä ja loihtia houkuttelevia luomuesillepanoja”, he vinkkaavat.

Teksti Riitta Kilgast » Kuvat Mauri Ratilainen

Lue lisää kesäkuun Kehittyvästä Kaupasta