Pienikin teko voi olla suuri asia

Jaa

K-Market Otavan kauppiaat Heli ja Ilpo Romppanen ovat ottaneet asiakseen auttaa asiakkaita tekemään ympäristölle edullisia asioita vaivattomasti. Heidän pienen suuren tekonsa ansiosta otavalaisilla on nyt oma muovinkeräyspistekin.

Reilu vuosi sitten kauppiasuransa Mikkelissä aloittaneella pariskunnalla riittää tähän osaamista, sillä Heli on koulutukseltaan ympäristöoikeuden erikoisjuristi ja Ilpo on suorittanut turvallisuusalan erikoisammattitutkinnon.

Romppaset tarttuivat toimeen

Kun Facebookin Otava-ryhmässä alettiin kysellä muovin kierrätyksen perään ja kävi selväksi, ettei kierrätyspistettä ole virallista tietä tulossa, Romppaset tarttuivat toimeen. He ryhtyivät selvittämään, miten keräyspisteen järjestäminen käytännössä onnistuisi. 

Kaupan jätehuoltoa hoitava RL-Huolinta oli suostuvainen muovinkeräyspisteen järjestämiseen kaupan pihaan. Kun palotarkastaja oli hyväksynyt jäteastian sijoituspaikan, myös kiinteistönomistaja näytti vihreää valoa. Kauppiaat tekivät vielä ilmoituksen ELY -keskukseen. Muovinkeräysjäteastia tilattiin K-Market Otavan paikoitusalueen laitaan, UFF-keräyssäiliöiden viereen.

”Työmme perustuu lähiyhteisön tarpeiden ymmärtämiseen. Kun kuuntelee tarkkaan, aukeaa tilaisuus antaa takaisin. Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä, vaan kaupan tekemisestä niin, että se tuntuu hyvältä ja oikealta. Pienikin teko voi olla suuri asia ja monta pientä tekoa voi muuttaa maailmaa”, Heli ja Ilpo kertovat vaikuttimistaan.

Kiinnostus lajitteluun lisääntynyt

Palaute on ollut hyvin positiivista. ”Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, kun enää ei tarvitse kerätä isoa muovikuormaa ja lähteä asiakseen ajamaan kauemmas muovinkeräyspisteelle.”

Moni tulee myös kysymään neuvoa, mitä muovia säiliöön saa laittaa. ”Tuotteiden kierrätysmerkkejä on etsitty ja tarkasteltu yhdessä asiakkaiden kanssa. Pääsemme näin jakamaan asiakkaille tietoa kierrätyksestä ja vastuullisuudesta.”

Romppaset ovat ilokseen havainneet muovinkeräyspisteen lisänneen asiakkaiden kiinnostusta jätteiden lajitteluun ja vastuullisuuteen. ”Moni on huomannut, että sekajätettä syntyy nyt melko vähän. Heille tulee säästöä, kun tyhjennysvälejä voi harventaa.”

Kaupan tehtävä on pitää huolta keräyspisteen siisteydestä. ”Tarkkailemme sitä päivittäin. Jätesäiliöön on tuotu sellaistakin, mikä sinne ei kuulu, kuten vaippoja. Piha-alue on kuitenkin säilynyt siistinä.”

Kestokasseja tarjolla

Romppaset ovat halunneet laajentaa vastuullisuusajattelua kaupassa moneen asiaan. K-Market Otavan asiakkaat voivat lainata muiden asiakkaiden kotoaan tuomia ylimääräisiä kestokasseja. Kaupassa myydään vain uusiomuovista valmistettuja muovikasseja. Myynnissä on myös kestopusseja hedelmille ja vihanneksille.

”Pyrimme myös itse toimimaan esimerkillisesti. Lajittelemme kaupalla muovin, paperin, pahvin, lasin, bio- ja sekajätteen erikseen. Kotona olemme kierrättäneet muovipakkaukset jo vuosia”, Pohjois-Karjalasta Mikkeliin muuttaneet Romppaset kertovat.

”Toivomme, että tulevaisuudessa jätteiden lajittelu on osa normaalia arkea eikä sitä nähdä mitenkään erikoisena asiana.”

Muovikassien käyttö vähentynyt

Muovikassien ja -pussien käyttö on vähentynyt nopeasti sen jälkeen, kun ympäristöministeriö ja Kaupan liitto tekivät vuonna 2016 sopimuksen muovikassien kulutuksen hillitsemiseksi. Monissa kauppaketjuissa muutettiin muovikassit maksullisiksi ja pienten muovipussien aktiivinen tarjoaminen kassoilta lopetettiin kaikissa muovikassisopimukseen liittyneissä yrityksissä. Pysyvän sääntelyn sijaan tavoitteisiin pyritään kaupan alan yritysten ja kuluttajien vapaaehtoisin toimin.

Huhtikuussa käynnistynyt Kaupan liiton ja ympäristöministeriön yhteinen Omat kassit mukaan -kampanja kannustaa kestävään kulutukseen. Olipa ostoskassi mitä materiaalia hyvänsä, sitä on tärkeää käyttää mahdollisimman monta kertaa ja lopuksi kierrättää tai hävittää materiaali asianmukaisesti.

Teksti: Kirsi Suurnäkki-Vuorinen, kuva: Olga Davydova

Lue koko juttu 20.4. ilmestyvästä Kehittyvästä Kaupasta