Pohjoisessakin on päästy sushien makuun

Jaa

Tuoreiden sushien tarjonta ja myynti ovat hurjassa kasvussa Pohjois-Suomen K-kaupoissa. Niitä ostetaan innokkaasti sekä irtomyynnistä että rasioissa.

Tuoreiden sushien tarjonta ja myynti ovat hurjassa kasvussa Pohjois-Suomen K-kaupoissa. Oulussa ja Rovaniemellä niitä ostetaan innokkaasti sekä irtomyynnistä että rasioissa.

Tiistaista perjantaihin K-Supermarket Toppilaan saapuu aamuisin Keskon runkotoimituksena tuoreita sushipötköjä. Kaupassa Samuli Turkka (kuvassa) tai joku hänen työkavereistaan leikkaa ne ja asettelee siivut irtomyyntiin japanilaishenkiseen myyntikalusteeseen. Lasiovien takana herkut ovat suojassa ja riisikin pysyy niissä sopivan kosteana. Houkuttelevasti esiin laitetut sushit ovat myynnissä sen päivän ajan.

Kaksi vuotta sitten oululaiskaupassa alettiin myydä paikallisen sushiravintolan sushia. – Vastaanotto oli hyvä, mutta hintapiste liian korkea. Löysimme eteläsuomalaisen sushitoimittajan, jolla laatu ja hinta ovat mielestämme kohdillaan, diplomikauppias Janne Saarela (kuvassa) kertoo.

Hän voikin olla tyytyväinen: oululaiset ovat selvästi tykästyneet susheihin. Toppilassa alkuvaiheen parin kilon viikkomyynti on kivunnut keskimäärin 55 kiloon, ja sillä kauppa on noussut ketjussaan TOP 5:een. – Kun sushia nyt tulee meille päivittäin ja määrä on kohdallaan, kiertokin on saatu hyväksi. Myös sushitarvikkeita menee etenkin viikonloppuisin.

Toppilassa torstai ja perjantai ovat parhaat sushin myyntipäivät. Ylivoimaisesti myydyin sushi on lohinigiri, jota kaupassa vielä vähän tuunataan polttamalla pikkuisen lohen pintaa sekä ripauksella kaupan omaa majoneesia.

Vegesushit nousussa

Kauppias kertoo vegesushien olevan Oulussakin kovassa nousussa. – Uhanalaisten kalalajien suojeleminen ja vastuullinen kalastaminen ovat monille tärkeitä asioita, hän tietää. Ja kasviksissahan on mistä valita. Perinteisesti susheihin kääräistään kurkkua, porkkanaa ja avokadoa. Kalaa korvataan myös surimilla.

Herkkutorin vastaava Samuli Turkka sanoo asiakkaiden löytäneen sushit hyvin. Eniten niitä ostavat nuoret, nuorekkaat ja ruokatietoiset. – Jos olisimme pohjoisessakin aina kaikessa edelläkävijöinä mukana, sushissakin saattaisimme olla lähes samalla tasolla etelän kanssa, hän arvelee.

K-Supemarket Toppilan ilme päivitetään ensi vuonna. Ehkä jo ensi kesänä kaupassa valmistetaan susheja itse. – Haasteena on saada riisin koostumus toimimaan, loppu onkin laskettelua, Janne Saarela heittää.

Jotta valmistukseen liittyvien koneiden ja laitteiden valinta osuisi nappiin, pitäisi osata ennakoida sushien tuleva menekin kehitys. Myyntihän saattaa oman sushinvalmistuksen myötä ryöpsähtää paljonkin. Tavoite on Toppilassa kuitenkin kirkas:

– Olla Pohjois-Suomen paras sushissa, kauppias linjaa.

Rasiamyynti toimii Rovaniemellä

Viisi vuotta sitten Rovaniemen K-Citymarketissa kokeiltiin paikallisen ravintolan sushien myyntiä take away -rasioissa. – Asiakkaat olivat tuoreista susheista innoissaan, kauppias Jukka Vornanen muistelee. Kun Leroylta alkoi saada tuotteet jo seuraavaksi päiväksi kauppaan, alettiin tilata sushirasioita aina loppuviikoksi. Perjantaisin tarjottiin lisäksi irtosusheja palvelutiskiltä.

Irtosusheja kappalehintaan tarjotaan Citymarketissa välillä nytkin, mutta pääasiassa sushi myydään monenlaisissa ja -kokoisissa valmisrasioissa. Se on kaikille kätevää ja helppoa. – Olemme panostaneet alkuviikon sushivalikoimaan ja tilaamme niitä kaikkina mahdollisina toimituspäivinä, kauppias kertoo. Sushit tulevat kauppaan vuorokauden sisällä valmistuksesta, mikä on pohjoisessa pitkien välimatkojen vuoksi vielä harvinaista. Edellisenä päivänä valmistetut sushit saadaan heti aamun kuormassa asiakkaille.

Kaupan sushimyynti on kasvanut alkuvuodesta viime vuoteen verrattuna huikeat 90 prosenttia. ”Hyvältä näyttää”, kauppias kiteyttää.

– Hyvä myyjä osaa opastaa, kuinka susheja syödään ja miten soijaa ja wasabia käytetään, kalavastaava Laura Vornanen selvittää. Viiden toimituspäivän ansiosta asiakkaat voivat olla varmoja, että tuotteita on saatavilla. Laura vakuuttaa pohjoisessakin riittävän trenditietoisia ja kokeilunhaluisia asiakkaita. – Me taas pyrimme olemaan ajan hermolla ja tuomaan uudet tuulahdukset maailmalta asiakkaillemme!

Sushia tarjolla kaikille

Kesko aloitti pakattujen sushien myynnin yhteistyössä Leroyn kanssa vuonna 2015. Nyt Raisiossa valmistettavat herkut ovat kaikkien K-kauppojen tilattavissa. Sushien yleinen kehitys on ollut K-kaupoissa hyvää, ja kalan valikoimapäällikön Nikke Haanperän mukaan myynti on tänä vuonna kehittynyt noin 45 prosenttia.

– Pienimmissä kaupoissa sushimyynti on vielä ollut aika vaatimatonta. Hyvällä esillepanolla myyntiä voidaan kuitenkin kehittää, hän näkee.

Sushia valmistetaan jo muutamissa kaupoissa paikan päällä, mutta useimmille se ei ole mahdollista. Pakattuina herkut saadaan kuitenkin kaikkien ulottuville. – On hienoa, että pystymme tarjoamaan sushia myös paikkakunnilla, joissa ei ole sushiravintoloita.

Teksti: Riitta Kilgast

Kuva: Timo Heikkala

 

Lue lisää K-kauppojen sushimyynnistä Kehittyvän kaupan nrosta 10/18