Pukaron Paroni matkalla ensimmäiseen kesään

Jaa

Neste K Pukaron Paroniin Lapinjävelle on pian luvassa auringonpaistetta ja bussilasteittain asiakkaita. Viimeisen päälle modernin liikenneaseman palvelut vetävät väkeä läheltä ja kaukaa.

Valoisaan ravintolasaliin pelmahtavat bussimatkalaiset voivat hajaantua kuka Koon Keittiön lounasbuffeehen, kuka Kotipizzaan tai Burger Kingiin. ”Asiakasvirrat ovat meillä kovia. Monet tulevat Lappeenrannasta ja Kotkasta lähteneissä laiva- ja messubusseissa, lisäksi käy paljon etelästä tulevia mökille menijöitä. Tämä on perinteinen pysähdyspaikka”, kauppiaat Milla Hiltunen ja Aki Savolainen kertovat.

Kolmessa ravintolassa on syötävää, mistä valita. Lounas on päiväsaikaan suosituin, mutta annoksiakin tilataan. Ryhmät tähtäävät mielellään aamiaisbuffeehen.

Mittava remontti ja koko konseptin uudistus saatiin valmiiksi viime vuoden lopulla. Uuden ilmeen Paronin avarista 3 000 neliön tiloista löytyy ravintoloiden lisäksi K-ruokakauppa, kukkakauppa, sisustuskauppa ja Kirjapörssi. Modernista liikenneasemasta kertovat myös katolla näkyvät aurinkopaneelit ja parkkipaikan kolme sähköauton latauspistettä. Rekka-alueella moni kuljettaja levähtää yön yli ja piipahtaa ennen lähtöään aamiaisella.

Laatuun satsataan

Millan ja Akin johtama Neste K Alppiruusu 15 kilometrin päässä Elimäellä uudistettiin sekin hiljattain. Kauppiaiden noin 50 työntekijästä kymmenkunta työskentelee molemmissa paikoissa. He kehuvat työntekijöitään moniosaajiksi, jotka ovat jaksanet uurastaa isojen muutosten keskellä ja vaihtavat ruuhkapiikeissä sujuvasti työpistettä kaupan puolelta ravintolaan. Uuteen konseptiin on auttanut koulutus ja hyvä perehdytys. Kaikille on annettu myös riittävästi aikaa opetella.

Jaana Maijala hyppää ruokakaupasta aina tarvittaessa ravintolaan tai sisustusmyymälään, jossa näkyy jo kevät. Hän kertoo asiakkaiden tykänneen kovasti palvelukokonaisuudesta. Kesällä varaudutaan asiakasmäärien reippaaseen kasvuun. Se tarkoittaa satsausta ruoka- ja herkkuvalikoimiin, uimaleluihin ja muihin kesätarvikkeisiin. Ruokakaupan pientä rautakaupan osastoakin hiukan petrata.

Keittiömestari Ari Tammela on työskennellyt talossa 23 vuotta. ”Muutoksessa henkilökunta on ollut kovilla. Vanha keittiö piti kaataa, ja sillä välin kun uutta rakennettiin, työskentelimme kontissa”, hän naurahtaa.

Arin mukaan etenkin à la carte on muuttunut radikaalisti. Lounaalle kokki tuo edelleen luovia ideoitaan ja varmoja tärppejään, kuten perinteisesti valmistettua ruskeaakastiketta.

”Nyt on oltava yhä paremmin hereillä ja aina askeleen asiakasta edellä”, Ari kertoo uudistuksen vaikuttaneen kaikkien työotteeseen.

Ruoan ja raaka-aineiden laadukkuus on johtotähti, jota pidetään näkyvillä. Kauppiaden tarkoitus on tulevaisuudessa lisätä lähiruokaa ja yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa. Joka toinen perjantai tarjolla on jo lähiruokalounas.

Milla ja Aki odottavat tulevaa kesää innolla, jopa hiukan jännittyneinä, ja valmiina hiomaan ja kehittämään toimintoja.

”Tästä on tulossa oppikesä. Vilkkaassa paikassa kun ollaan, koneisto on pidettävä koko ajan käynnissä, ja samalla näemme, mitä kesäasiakkaat haluavat”, he sanovat.

”Pukaron Paronilla on 30-vuotinen menneisyys, ja nyt mietimme, mistä tämä paikka tullaan muistamaan 30 vuoden kuluttua”, Aki pohdiskelee.

Uudistukset näkyvät jo myynnissä

Neste K -verkostossa on yli 70 liikenneasemaa, joista on uusittu 55 – loput uudistetaan tämän vuoden aikana.

”Mittava uudistus näkyy myynnin kasvuna. Tähän mennessä selkeintä kasvu on ravintoloissa”, sanoo K-liikenneasemien Business Controller Niklas Blomqvist. Neste K -liikenneasemien myynti, erityisesti ravintolamyynti, on kehittynyt kilpailijoita paremmin.

”Mielikuvatutkimusten mukaan suunta on hyvä; meillä on hyvä ruoan laatu, palvelu, yleisilme, kahvi, ja parhaat autonpesupaikat.”

Uudistus on osa K-ryhmän lähimarkkinastrategiaa, jonka tähtäimenä on laadukas ja yksilöllinen palvelu.

”Näistä ei tule toistensa kopioita, vaan ratkaisevaa on sijainti. Persoonallisuus huomioidaan, eikä kaikilla asemilla tarvitse noudattaa samaa kaavaa, vaan paikallisia elementtejä voidaan säilyttää”, Blomqvist toteaa.

 

Teksti: Sirpa Palokari

Kuva: Johannes Wiehn

 

Lue lisää Kehittyvästä Kaupasta nro 4/18.