Miten koulutus tukee K-ryhmän uuden, kaikkea toimintaa ohjaavan asiakas ja laatu -arvon toteutumista arjessa? Esimiestyötä kehittämällä ja luottamuksen kulttuuria rakentamalla, katsovat Katjat Lee ja Lehtilä.
Opiskelu on nykyään aika lailla erilaista kuin vielä muutama vuosi sitten. ”Jaettavan tiedon määrää tärkeämpää on tarjota tilaisuus pysähtyä pohtimaan opitun merkitystä omaan työhön. Jos mitään vaikutusta ei ole, silloin henkilö on ollut väärässä koulutuksessa”, K-ryhmäläisten koulutuspolkujen suunnittelusta vastaava, Keskon Head of HR Katja Lee sanoo ja viittaa tutkimukseen, jonka mukaan vain 10 prosenttia yksilön kehittymisestä tapahtuu luokkahuoneessa, 20 prosenttia yhteistyössä työkaverien ja erilaisen kumppanien kanssa ja peräti 70 prosenttia omassa työssä.
Olennaista on opiskelun linkittyminen omaan työhön. ”Kuten kielten opiskelusta, ei muistakaan asioista tahdo jäädä paljon mieleen, jos uusia taitoja ei pääse nopeasti harjoittamaan käytännössä”, Lee toteaa.
Kouluttaja antaa työkalut
Johtamisen erikoisammattitutkintoa suorittava K-citymarketin tuotelinjajohtaja Katja Lehtilä vahvistaa, että opiskelusta on tosiaankin tullut keskustelevampaa ja osallistavampaa. Kouluttaja tarjoaa työkalut, mutta jokainen ottaa itse vastuun opiskelustaan ja siirtää opit käytäntöön.
”Teemme paljon harjoituksia ryhmissä, kelloon katsomatta ja perinpohjaisesti tehtäviin paneutuen. Ratkoessamme yhdessä ongelmia verkostoidumme ja ajatuksia tulee vaihdettua kuin itsestään. Opimme samalla valmentavan johtamisen voiman ja tulemme jatkossa varmasti omassakin johtamistyössämme tukemaan henkilökuntaa hakemaan ja löytämään itse ratkaisut”, Lehtilä sanoo.
Hän on päässyt tekemään monia tutkinto-ohjelman tehtävistä osana omaa työtään. Pisteitä opintokokonaisuuteen kerryttää esimerkiksi kehityshanke, jossa on Katjan johdolla ryhdytty uudistamaan K-ruokakauppojen käyttötavaravalikoiman rakentamista.
”Kun aiheet kumpuavat suoraan omasta työstä, teorioita tulee sovellettua käytäntöön joka päivä”, Katja sanoo. Taustamateriaaleihin tutustumista ja kirjallisuuteen perehtymistäkin opiskeluun toki edelleen kuuluu, ja aikaa siihen menee Katjan mukaan juuri sen verran, mitä haluaa antaa.
Hyvä esimiestyö osallistaa ja innostaa
Johtamisen ja esimiestyön kehittäminen on yksi K-ryhmän koulutuksen painopisteistä. Jatkossa jokainen esimies tulee käymään läpi oman esimieskoulutuspolun, joka on hänen henkilökohtaisen osaamispääomansa mukaisesti räätälöity. Aloittaville, kokeneille ja ylintä johtoa edustaville on omat kokonaisuutensa, joissa kaikissa kehitetään valmiuksia erityisesti muutosjohtamisessa, ihmisten johtamisessa ja päätöksenteossa. Näin taataan tasainen esimiestyön laatu koko henkilökunnalle.
”Hyvällä esimiestyöllä luodaan henkilökunnalle edellytykset hoitaa oma työnsä mahdollisimman hyvin ja sitä kautta palvella asiakasta parhaiten. Innostavan työilmapiirin luominen on avainasia. Hyviin tuloksiin tarvitaan vahvaa sitoutumista, mikä ei synny käskyttämällä, vaan osallistamalla ja luottamuksen ilmapiirissä”, Katja Lee sanoo.
Tällä tavalla joukkojaan haluaa johtaa myös Katja Lehtilä, joka on keskolaisen esimiesuransa aikana saanut lukuisissa organisaatiomuutoksissa vankan kokemuksen muutosjohtamisesta. ”Ihmiset on saatava itse oivaltamaan, miksi muutosta tarvitaan. Aina se ei ole helppoa, vaan joudun itsekin sparraamaan oman esimiehen tai kollegoiden kanssa varmistuakseni siitä, että työmme on menossa oikeaan suuntaan.”
Nopea palaute pitää suunnan vauhdissakin
Tällaiset sparrauspalaverit ovat parhaimmillaan kuin pienimuotoisia kehityskeskusteluja, joita myös Katja Lee peräänkuuluttaa. ”Ei ihmisille voi tänä päivänä antaa palautetta työssä onnistumisesta vain kerran vuodessa. Palautetta on opittava jakamaan työn ohessa jatkuvasti. Emme oikein voi odottaa rohkeaa ideointia ja kokeiluja, jos henkilökunta ei saa nopeasti tietää onnistumisestaan.”
Rakentavalla palautteella korjataan tarvittaessa suuntaa yhteiseen päämäärään pääsemiseksi, Lee sanoo ja harmittelee, että virheiden pelkoa on vaikea kitkeä syvälle juurtuneesta kulttuurista. ”Koulutuksenkin tehtävä on vahvistaa luottamusta siihen, että on lupa ja suorastaan velvollisuus kokeilla uusia asioita.”
”Ei saa keskittyä mahdollisiin matkan varrella eteen tuleviin ongelmiin, vaan on pidettävä maali kirkkaana mielessä. Ratkaisuja ja erilaisia näkemyksiä pitää hakea rohkeasti. Virheitä saa tehdä ja niistä opitaan”, Katja Lehtilä kiteyttää.
Epäonnistumisistakin tohdittava puhua
Hänellä on parhaillaan johdettavana muutosprosessi, jossa optimoidaan hankinnan ja myyntitiimin välisiä toimintoja K-ruokakauppojen käyttötavaravalikoiman rakentamisessa. Tavoitteena on tarjota K-market- ja K-supermarket-kaupoille entistä kannattavammat ja monipuolisemmat käyttötavaravalikoimat kauppakohtaisia liikeideoita tukemaan.
”Asiakas ja laatu korostuvat myös taustatoiminnoissa. Meidän pitää ymmärtää asioiden syy-seuraus-suhteet ja kokonaiskuva kaupan lattialle ja asiakkaalle saakka. Kaikki toiminnot järjestelmän virheettömistä tuotetiedoista kaupan oikeaan hinnannäyttöön asti vaikuttavat asiakkaan asiointikokemukseen ja laatukäsitykseen koko ketjusta”, Katja Lehtilä toteaa.
”Juuri tällaista ajattelumallia tarvitsemme”, Katja Lee kehuu. Taustatoiminnoissa on otettava huomioon asiakasrajapinnan haasteet ja kentällä on hyvä ymmärtää, miksi taustalla tehdään mitäkin. Se lisää myös toisen työn arvostusta.
Kokemuksista pitäisi myös muistaa viestiä aktiivisesti muille, niin hyvin sujuneista kuin epäonnistuneistakin. ”Miten muuten synergia toteutuisi? Meillä kaikilla K-ryhmäläisillä on toimenkuvastamme riippumatta vastuu jakaa kokemuksia ja viedä viestiä eteenpäin”, Katja Lee sanoo.
Kouluttajat myynnin tukena
Juuri nyt K-ryhmään luovat ihan uudenlaisia koulutustarpeita myös täsmennetty strategia ja eri ketjujen konseptiuudistukset. Kouluttajat ovat tukena niin K-marketien uudistuksissa kuin uusien konseptikauppojen käynnistyksissäkin.
”He auttavat kauppiasta henkilökuntineen näkemään kaupan arjessa asioita eri kulmista, jotta tavoitteisiin voidaan päästä. He ottavat kantaa hyvin monenlaisiin asioihin aina esillepanoista työyhteisön toimivuuteen. On yhteinen päämäärämme tarjota asiakkaalle parasta palvelua ja laatua”, Katja Lee kertoo.
Kun K-market-ketjussa on tarkoitus uudistaa parin vuoden aikana kaikki kaupat sekä perustaa satakunta uutta ja muissakin ketjuissa on tiedossa isompia ja pienempiä uudistuksia kaiken aikaa, kouluttajat eivät ehdi jokaiseen kauppaan, vaan koulutustakin siirtyy verkkoon. Webinaarit yleistyvät. Niiden yhteydessä voidaan jakaa erilaisia materiaaleja ja vaikkapa havainnollista videokuvaa hyvistä käytännöistä. Voidaan keskustella ja tehdä erilaisia tehtäviä. Ryhmän aktiivisuus ratkaisee vuorovaikutuksen tason myös verkossa.
Teksti Kirsi Suurnäkki-Vuorinen » Kuvat Mikko Käkelä
Kuvatekstit:
Amiedun kouluttaja Mirkku Niemi haastaa opiskelijat miettimään uusia tapoja jalkauttaa strategiaa ja saavuttaa asetetut tavoitteet.
Katja Leen tehtävänimikkeenä on Head of HRD ja vastuualueeseen kuuluu ketjujen tukeminen kaupan koulutusten suunnittelussa ja järjestämisessä sekä keskolaisen esimiestyön ja johtamisen kehittäminen. Katja tuli K-ryhmään runsas vuosi sitten yhdysvaltalaisesta Chico’s FAS yhtiöstä, jossa hän vastasi henkilöstön kehittämisestä.
K-citymarket Oy:n tuotelinjajohtaja Katja Lehtilä vastaa K-citymarket Oy:n Kodin tuotelinjan hankinnasta sekä käyttötavaramyynnistä K-ruokakaupoille. Taloushallinnon tradenomi on täydentänyt osaamistaan ahkerasti työn ohessa, mm. kansainvälisen kaupan lisäopinnoilla. Jetistä Katja hakee erityisesti uudenlaisia tapoja Keskon strategian jalkautukseen.