Ruoka tykkää oluesta

Jaa

Ruokakauppojen monipuolisesta olutvalikoimasta löytyy laadukas juomapari ruoalle kuin ruoalle. Olutsommelier Olli Majanen antaa vinkit toimiviin yhdistelmiin.

Ruoan ja juoman maukasta liittoa ei tarvitse etsiä kaukaa. Ruokakaupoissa on tällä hetkellä tarjolla kattava valikoima laadukkaita ruokaoluita. Olutsommelier Olli Majanen antaa tarjonnalle peräti neljä tähteä viidestä.

– Reilu vuosi sitten voimaan tullut alkoholilaki nosti vähittäiskaupassa myytävien juomien alkoholiprosentin rajaa 0,8:lla ja paransi valikoimaa ruoan näkökulmasta. Myös pienpanimoiden ottamat isot harppaukset ja entistä monipuolisempi maahantuonti ovat rikastuttaneet olutkulttuuriamme, oluiden parissa yli 35 vuotta työskennellyt Majanen näkee.

OLUEN JA RUOAN YHDISTÄMISEN lähtökohdaksi Majanen suosittelee oluttyyppeihin tutustumista. – Kun tunnistaa tyylin, pääsee lähemmäs nyansseja. Kouluttautuminen on helppoa. Esimerkiksi maahantuojat ja panimot julkaisevat paljon hyvää materiaalia, jota on vapaasti saatavilla verkossa.

Majanen muistuttaa myös maistamaan. Oluttyypit ja niiden ominaisuudet oppii tunnistamaan parhaiten harjoittelemalla. Esimerkiksi jollekin tietylle lihalle ei ole yhtä sopivaa olutta. Pitkälti ruoan mausteet ja valmistustapa ratkaisevat, mikä olut on juuri sille omiaan. Yksi nyrkkisääntö on helppo: kevyelle ruoalle suositellaan kevyttä olutta, tuhdimmalle ruoalle maltaisempaa. Sesonkioluet on suunniteltu toimimaan sesongin ruoille.

– Kesällä maistuvat kevyemmät vaihtoehdot, kuten vaalea lager, vehnäolut ja saison-oluet. Grillatun ruoan paistopinnan ja jopa savuisuuden kanssa pitää nostaa oluen intensiteettiä, lisätä maltaan ja ehkä jopa savun makua. Oluen pitää pystyä vastaamaan ruoan makuun. Kun esimerkiksi bbq-kastike on makeaa, olut saa olla suolainen tai kevyesti savustettu. Erilaisia oluita kannattaa hyödyntää myös ruoanvalmistuksessa.

ALKOHOLITON OLUT on hyvä korvike, kun on syy olla nauttimatta alkoholia sisältävää olutta, Olli Majanen sanoo. Alkoholittomien oluiden valmistusmenetelmät ovat kehittyneet ja nekin ovat laadukkaita. Pienenkin kaupan valikoimista löytyy useita eri tyylisiä alkoholittomia oluita: lageria, vehnäolutta ja alea, tummia ja vaaleita. 

– Jos voi valita vähäalkoholisen, 2,8 prosenttia alkoholia sisältävän juoman, siinä on jo oikean oluen makua.

TEKSTI Niina Mälkiä / KUVA Pentti Hokkanen/Flaming Star

 

Lue Olli Majasen oivalliset olut-ruoka-vinkit Kehittyvästä kaupasta 3/2019.