”Hävikki on aina ollut minulle piikki sydämessä. Kierrellessäni taannoin kauppoja aloin miettiä, että siinä missä vaatteille ja monille muille tuotteille on olemassa omat outlet-myymälänsä, ruoalle sellaisia ei oikein ole. Sain ajatuksen, voisiko ruokakaupassakin olla oma alueensa, jossa myytäisiin samasta paikasta hävikit ja edulliset eräkauppatuotteet.
K-Citymarket Pirkkalan oman hävikkikaupan suunnittelu vei lopulta puolisen vuotta. Tila löytyi aulakahvion yhteydestä, ja Vieläkin hyvää -nimen saanut kauppa avattiin viime keväänä. Tarjolla on leipäkasseja, hevilaatikoita sekä muita hävikkituotteita ja teollisuuden eriä. Palaute on ollut pelkästään positiivista. Moni on kehunut päässeensä kokeilemaan ihan uusia tuotteita, ja hävikkikaupan jälkeen asiakkaat jatkavat yleensä varsinaisen kaupan puolelle hakemaan loput tarvitsemansa tuotteet.
Olemme tehneet hävikin eteen tähänkin asti paljon. Ytimessä on tarvesuunnittelu ja tarkka tilaustoiminta sekä nopea reagointi kampanjahäntiin. Hävikkikaupan avulla olemme silti onnistuneet laskemaan kaupan hävikkiä vielä 30 prosenttia, mikä on tällä liikevaihdolla aika paljon. Vaikka paljon on jo tehty, uskon, että hävikin vähentämiseksi on kaupoissa edelleen asioita tehtävissä.
Tulin kaupan alalle vuonna 1996 ja K-ryhmään Itäkeskuksen K-Citymarketiin kalaosaston vastaavaksi paria vuotta myöhemmin. Välissä olin seitsemän vuotta äyriäistukussa ja kaksi vuotta yrittäjänäkin – se avasi hyvin silmiä yrittäjyyttä kohtaan. Palasin kuitenkin K-kauppaan, ja kun silloinen kauppiaani Sami Sivonen sai vuonna 2009 Pirkkalasta kauppapaikan, lähdin mukaan. Ensimmäisen vuoden ajoin autolla Pirkkalan ja Vantaan Martinlaakson väliä, kunnes löysin täältä asunnon.
Pirkkalassa selkeitä vahvuuksiamme ovat valikoima ja hyllysaatavuus sekä ammattitaitoinen ja kehittymishaluinen henkilökunta. Oman työurani olen tehnyt aika lailla tuorepäässä. Tällä hetkellä vastuullani ovat pakattu kala, lihajaloste ja eines, minkä lisäksi teen työvuorosuunnittelua. Kauppamme alkaa olla niin iso, ettei yksi ihminen voisi paljoa enempää tehdäkään – jo pelkästään pakatun kalan liikevaihto pyörii nykyisin miljoonassa eurossa.
Korkean ammattitaidon lisäksi työporukkaamme yhdistää energisyys ja iloisuus. Kauppiaamme Petri Putila on uuden aallon kauppias: hän antaa ihmisten olla omia itsejään ja tuo innovatiivisuutta esille omalla tavallaan. Kauppaan on luotu positiivinen meininki, eikä uusien ideoiden kertomista tarvitse koskaan pelätä. Vaikka kaikki ei aina toimisikaan, ei kannata luovuttaa vaan jatkaa kokeilujen tekemistä ja ideoiden heittelyä. Pitää muistaa, että kymmenen idean joukosta voi löytyä aina se yksi huippuhyvä helmi.”
SAMPPA RISSANEN (49) / Työskennellyt 16 vuotta K-Citymarket Pirkkalassa / Vastuulla pakattu kala, lihajalosteet ja einekset / Sai kaupan oman Vuoden 2024 kehittämispalkinnon ideoimastaan Vieläkin hyvää -hävikkikaupasta / Vapaa-aika kuluu omakotitalon remppaamisen ja pihojen laiton parissa / Ensimmäinen lapsenlapsi syntyi marraskuussa
Lue koko juttu 9.1.2025 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.