Sodankylässä ruokaosaaminen arvossaan

Jaa

Verkkokauppa voi osaltaan tasata joulun vilskettä, mutta Sodankylässä kauppiaat odottavat asiakkaiden haluavan asioida myös myymälässä. – Henkilökuntamme ruokaosaaminen on aivan omaa luokkaansa. Heiltä saa ideoita, vinkkejä ja inspiraatiota tavalla, jota verkkokaupassa ei pysty tarjoamaan, Mikko Laine ja Henna Autio sanovat.

KORONAVALMIUDESSA on eletty alkukeväästä alkaen, mutta ensimmäiset tartuntaketjut 9 000 asukkaan kunnassa paljastuivat vasta lokakuun lopussa. Koulut siirtyivät uudelleen etäopetukseen, harrastukset menivät tauolle ja nykyisen kaupan 10-vuotissynttärit siirrettiin viikon varoitusajalla hamaan tulevaisuuteen.

Vuosi on ollut vuoristorataa, vaikka K-Supermarket Pohjantähden kauppias Mikko Laine sanookin kauppansa päässeen helpolla verrattuna epidemiasta rajummin kärsineisiin kauppoihin. Turismin väheneminen saattaa näkyä välillisesti kaupan myynnissä vielä pitkään.

– Jännitystä on ilmassa, mutta ei tässä surkuttelemaan jäädä. Eteenpäin pyristellään vaikka mikä olisi. Haluamme olla asiakkaiden luottamuksen arvoisia, haemme kasvua ja kehitämme kauppaa aina vaan paremmaksi, Laine sanoo ja kiittää koko henkilökuntaansa yhteen hiileen puhaltamisesta.

JOULUFIILISTÄ ryhdyttiin virittelemään pimenevien päivien piristykseksi jo lokakuun puolivälissä, kun h-hetkeen oli ”enää” 64 päivää ja ensilumi viritti otollisen tunnelman. Tonttulakit, joululaulut ja ulkotulet jätettiin odottamaan, mutta tekohavuja ja koristeita aseteltiin ympäri myymälää.

Ensimmäistä kertaa kaupan sisälle tuotiin myös joulupuu. Latva ylettyy heviosaston keskellä melkein kattoon. – Asiakkaat ovat olleet innoissaan ja tykänneet, kun kaupalla on niin jouluista, heviosastosta vastaava Tytti Lintula kertoo.

Sodankylässä joulupöydät katetaan yleensä perinteiseen tapaan. – Olemme kyllä hereillä, jotta asiakas saa varmasti haluamansa. Seitan-kinkkuakin on myyty pieniä määriä jo useana vuotena, kauppias Laine mainitsee.

HERKKUTORILLA jouluun on valmistauduttu viime vuoden nuoteilla, toki herkkää tilannetta tarkkaillen. – Joulu tulee, on kylällä koronaa tai ei, mutta kyllähän se jännittää, miten myynninrakenteen kanssa käy ja pysyykö henkilökunta terveenä. Kaikkeen pitää varautua, Herkkutorista ja kalakaupasta vastaava Niina Willman toteaa.

Parina viime vuotena yrityksille myydyt pikkujoulupaketit vaihdettiin lennosta pikkujoulukasseiksi, joilla työnantajat voivat muistaa henkilökuntaansa perinteisten pikkujoulujen sijaan.  Asiakkaiden juhlavalmisteluja helpotetaan myös paistamalla kinkkuja valmiiksi. Se urakka käynnistyy heti joulukuun alettua.

– Odotan muutenkin, että täällä kaupalla pidemmälle valmistellut tuotteet käyvät taas hyvin kaupaksi. Graavaamme kalaa joka aamu. Siikaa, mätiä ja muikkua tulee naapurikylältä. Palvelutiskillä asiakas saa juuri haluamansa määrän laatikoita, rosollia ja vaikka lohiviettelystä, Willman mainitsee.

Teollisten tuotteiden puolella joulun tuotteille on ollut kysyntää jo pitkään. – Oli hauska nähdä, miten piparit ja glögit alkoivat liikkua heti, kun lumi tuli, osastovastaava Heidi Pakarinen kertoo. – Täällä ihmiset näyttävät valmistautuvan jouluun hyvissä ajoin ja tänä vuonna ehkä tavallistakin huolellisemmin. Juhlasta halutaan ottaa ilo irti, kun reissut ja muut menot ovat jääneet väliin.

RUUHKIA ei Lapissa pelätä, sillä asioinnit tapaavat jakautua useille päiville. Jonot aiotaan pitää kohtuullisina sujuvalla kassapalvelulla.

– Kiinnitämme erityishuomiota siihen, että henkilökuntaa on aina paikalla riittävästi, kauppias vakuuttaa. Verkkokauppa voi osaltaan tasata huippuja. Sen vauhti ehti hieman tyyntyä mutta kiihtyi välittömästi, kun tieto tartunnoista tuli julki.

Kivijalalla on näinäkin aikoina omat ylivoimatekijänsä. Kylän ainoasta palvelutiskistä voi valita itse joulukalansa ja vaikkapa irtosillit suoraan tynnyristä ja henkilökunnalta saa ideoita, vinkkejä ja inspiraatiota.

KASVOMASKIT otettiin käyttöön alueellisen suosituksen mukaisesti lokakuun puolivälissä. – Vaatihan se aluksi totuttelua, mutta olen ajatellut, että jos kirurgit käyttävät näitä päivät pitkät niin kyllä mekin siihen pystymme, Heidi Pakarinen sanoo. Niina Willmanin mukaan maskeja näkyy tosi paljon myös asiakkailla. – Se on meille kaupassa työskenteleville tärkeää.

Turnauskestävyyttä Sodankylän porukoilta ei puutu. Jahka ensimmäinen adventti saapuu, käynnistetään tonttukausi ja laitetaan maskien lisäksi päähän myös tonttulakit. – Joulufiilis on voimissaan kaiken koronan keskelläkin,  Willman kiteyttää.

 

Teksti: Kirsi-Suurnäkki-Vuorinen  Kuvat Juha-Matti Julkunen

Lue koko juttu marraskuun Kehittyvästä kaupasta