Suomen kieli haltuun kaupan työssä

Jaa

Lahden K-Supermarket Trion kauppias Sanna Saarinen on iloinen, että tuli ottaneeksi työharjoitteluun Abdelkader Sbittin. Yhteistyö on antanut paljon koko työyhteisölle ja asiakkailta on tullut hyvää palautetta.

Abdelkader Sbittille jokainen työpäivä on askel parempaan suomen kieleen. Jo nyt hän puhuu hyvin ymmärrettävää suomea, vaikka on asunut maassa vasta kuusitoista kuukautta. Kotimaastaan Marokosta hän muutti suomalaisen vaimonsa vuoksi.

– Olin ajatellut mennä täällä heti töihin, kunnes tajusin, ettei se käykään kuten Marokossa. Suomessa koulutus ja todistukset ovat hyvin tärkeitä, Sbitti sanoo.

32-vuotias Sbitti on valmistunut Marokossa lakimieheksi ja toiminut yrittäjänä liiketalouden alalla. Uuden kielen nopealle oppimiselle on vankka kielipohja: kotikielten arabian ja ranskan lisäksi englanti.

Hän aloitti saman tien suomen kielen ja kulttuurin opinnot, joiden jälkeen hakeutui Koulutuskeskus Salpaukseen kolme kuukautta kestävään, myyntiin ja asiakaspalveluun valmentavaan Työllisty palvelualoille -koulutukseen.

– Eräänä päivänä Abdel astui kauppaan sisään ja kysyi töitä. Näin heti, että hänessä on asennetta, kauppias Sanna Saarinen kertoo.

Sbitti suorittaa Triossa opintoihin liittyvän, seitsemän kuukauden pituisen työharjoittelun. Hän tekee kaupan perustöitä, kuten laittaa tuotteita hyllyyn, tarkistaa päivämääriä, auttaa asiakkaita… Hänen mielestään ei ole vaikeita asioita, ja tarvittaessa apua saa työkavereilta.

OPINNOT JA TYÖHARJOITTELU kaupassa ovat olleet samalla tehokas sisäänajo suomalaiseen yhteiskuntaan. Kaupassa on saanut kohdata suomalaisia laidasta laitaan, ja saanut myös työ- ja opiskelukavereita.

Maahanmuuttajia työllistämällä kauppa kantaa yhteiskunnallista vastuuta, mutta se voi olla myös satsaus tulevaisuuteen. Hyvin perehdytetty, työssään viihtyvä ja suomen kielen päivä päivältä paremmin hallitseva tekijä saattaa olla jatkossa kaupan kantavia voimia. Koulutusta ja kielitaitoa kiireisellä, palvelualttiutta vaativalla alalla kuitenkin tarvitaan, kauppiaat Sanna ja Erkki Saarinen tietävät.

Koulutuskeskukselle myönteisesti maahanmuuttajien työllistämiseen suhtautuvat kaupat ja muut yritykset ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita. Harjoittelupaikat ovat koulutuksen ydintä, sillä arkinen työympäristö on paras foorumi kotoutumiselle ja käytännön kielitaidon oppimiselle.

– Jos me emme anna heille harjoittelupaikkoja, miten he voivat ikinä työllistyäkään, Sanna Saarinen pohtii.

Elantonsa hankkiakseen Sbitti käy tällä hetkellä kahtena aamuna viikossa siivoamassa ennen kauppaan tuloa. Kun opiskelu ja työharjoittelu pian päättyvät, hän aikoo hankkia itselleen kaupan alalta työpaikan, josta saa elämiseen tarvittavan palkan.

Sanna Saarinen sanoo, että Abdel on hänen rekrytointilistallaan ehdottomana ykkösenä. – Juuri nyt en ikävä kyllä pysty häntä palkkaamaan, mutta toivon, että kollegat löytäisivät hänet!

TEKSTI Sirpa Palokari / KUVA Johannes Wiehn

Lue koko juttu 22.8. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.