Siirry sisältöön

Talkootyötä tuleville sukupolville

26.10.2021

Järvitaimen on Keski-Suomen maakuntakala, mutta siihen nähden lajin tilanne on vakava. Jyväskyläläisen K-Rauta Palokan kauppiaat Jari ja Sari Kaurila lähtivät mukaan rakentamaan kutusoraikkoja uhanalaisille vaelluskaloille.

Syyskuisena lauantaina Äänekoskella Kapeenkosken alueella käy kuhina ja loiske. Kivillä täytetyt ämpärit kolisevat ja sora leviää koskeen. Käynnissä ovat K-ryhmän ja WWF:n viisi vuotta jatkuneen K-Kalapolut-hankkeen viimeiset talkoot, joissa rakennetaan uusia elinympäristöjä erittäin uhanalaisille vaelluskaloille.

– Järvitaimen on näillä seuduilla harvinaisuus. Tässä kalastajille saattaa käydä niin että kymmenestä kalasta vain yksi on luonnonvarainen ja loput istutettuja. Suhde pitäisi saada kääntymään toisinpäin, jyväskyläläisen K-Rauta Palokan kauppias Jari Kaurila kertoo talkootyön lomassa.

TALKOOTÖIDEN ääressä ahkeroi myös K-Citymarket Äänekosken kalamestari Niko Pasanen, jolle Kapeenkoski on tuttu paikka. – Halusin olla osaltani mukana parantamassa Kapeenkosken olosuhteita luonnonkaloille. Täällä talkoissa on ollut todella hyvä meininki.

Kalamestari Pasanen kertoo vastuullisuuden olevan hänelle asiakkaan ja laadun ohella jopa kaikkein tärkein työtä ohjaava arvo – olipa kyse sitten kalatiskin valikoimasta tai toiminnasta lähiluonnon eteen.

K-ryhmän ja WWF:n tähän syksyyn päättyvässä yhteistyössä on jo saatu lupaavia tuloksia, ja kunnostetuissa kohteissa taimen on monin paikoin tehnyt näyttävän paluun. Sama on toiveena myös Kapeenkoskessa.

– Usko on kova, että taimenella olisi täälläkin edessä loistava tulevaisuus, kauppias Jari Kaurila sanoo.

KAUPPIAILLE luonnon monimuotoisuudella on iso merkitys, ja talkootyö lähialueen luonnon vahvistamiseksi tuntui luontevalta.

– Haluamme että lapsemme ja lapsenlapsemmekin pääsisivät nauttimaan Suomen upeasta luonnosta ja sen moninaisuudesta. Aina muutettuamme uudelle paikkakunnalle uusi kotiseutu on tullut tutuksi juuri luonnon kautta. Toivottavasti mahdollisimman moni innostuisi tällaisesta vapaaehtoistyöstä. Mikäs sen parempaa kuin tehdä tärkeää talkootyötä yhdessä mukavien ihmisten kanssa upeissa maisemissa, kauppias Sari Kaurila (kuvassa) sanoo.

Yksi K-Kalapolut-hankkeen keskeisiä tavoitteita on ollut lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista. WWF:n virtavesiasiantuntijan Manu Vihtosen mukaan muun muassa leikkisästä ”Kuteminen kuuluu kaikille” -sloganista tutuksi tullut hanke onkin osaltaan auttanut suomalaisia heräämään vaelluskalojen ahdinkoon.

– Koko valtakunnassa on herätty aiheelle, ja iso pyörä on pyörähtämässä. Tämä hanke on ollut ihan huikea matka ja seikkailu, jokainen kohde on ollut uusi elämys ja vuosien aikana on syntynyt jopa ystävyyssuhteita.

Kapeenkosken talkoissa lapion varressa ahersivat K-Rauta Palokan kauppiaiden Jari ja Sari Kaurilan lisäksi K-Supermarket Suosikin kauppiaat Ilpo ja Heli Romppanen, K-Supermarket Laukaan kauppias Marko Ahonen, K-Market Tiituksen kauppias Jukka Kaurola ja K-Citymarket Äänekosken kalamestari Niko Pasanen.

 

TEKSTI Jaakko Mäntyranta/ KUVA Vallilan Vaara

 

Lue koko juttu 28.10. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta

 


Hei K-kauppias! Jäseninfoa Kauppiassivuilla.