”Tässä työssä ei oikein tuppisuuna pärjää”

Jaa

Myyjän työssä pitää olla myös nöyryyttä, näkee K-duuni -kilpailussa vuoden 2018 rautakaupan työntekijäksi valittu Juuso Taipaleenmäki. Turun kauppakorkeakoulussa opiskeleva Juuso ammentaa hyödyllisiä käytännön taitoja K-Rauta Skanssissa.

Miten sinusta tuli rautakaupan myyjä?

Menin 15-vuotiaana tet-harjoittelijaksi Paimion silloiseen Rautiaan, Vistan kauppaan. Meidän porukat asui ihan naapurissa. Tet-jakson jälkeen sovittiin, että tulen kesällä hommiin. Myöhemmin työt jatkuivat kesäisin ja viikonloppuisin. Täällä K-Rauta Skanssissa olen tehnyt töitä kolme vuotta. Rahoitan näin opintoni kauppakorkeakoulussa. Osa opiskelluista asioista konkretisoituu kivasti töissä. Pystyn tuomaan oppimaani käytäntöön, kun tiedän miten kauppamaailma pyörii.

Mitä eväitä rautakauppa on antanut elämääsi?

Olen saanut tosi paljon käytännön ja arkielämän taitoja. Vuorovaikutustaidoille tämä on ollut todella hyväksi. Ennen olin suhtkoht ujo kaveri, mutta tässä työssä ei oikein tuppisuuna pärjää. Olen myös oppinut yhdistämään elämän eri osa-alueita. Pitää löytää sopiva tasapaino töitten ja opintojen välillä. Jos alkaa liikaa ahnehtia, se on jommasta kummasta päästä pois ja hyvä lopputulos kärsii.

Mikä tekee sinusta hyvän asiakaspalvelijan?

Myyjän työssä pitää olla mukana tietynlainen nöyryys. Täytyy aidosti välittää asiakkaista – ei vain valua töihin sen takia, että saa päivän palkan. Tykkään työstäni ja siitä, kun asiakas saa mitä haluaa ja palvelu onnistuu. Yritän saada asiat aina kertaheitolla maaliin. Siihen pääsemiseksi venyn mahdollisimman paljon: otan kokonaisuuden haltuun. Tarvittaessa ylitän oman osastoni rajat ja hoidan muittenkin työnkuvat, jos tiedän että se takaa parhaan lopputuloksen. Silloin sekä asiakas että kauppa ovat tyytyväisiä.

Mitä tekisit työksesi, jos et olisi myyjä?

Nyt opintojen ohessa olisin varmaan rakennusalan hommissa. Isäni on kirvesmies. Kun olen valmis kauppatieteiden maisteri, haluaisin IT-konsultiksi johonkin teknologia- yhtiöön, siihen koodareiden ja asiakkaan välille. Olen miettinyt, että jossain vaiheessa yrittäjyys tai ehkä kauppiasurakin saattaa houkutella. Tiedän, että se on haastavaa, mutta varmasti myös palkitsevaa. Tietty ympyrä sulkeutuisi, jos niin kävisi. Kaikkea pitää kokeilla.

Katso videolta Juuso 3 pointtia.

Teksti: Virpi Adamsson

Kuva: Suvi Elo