”Saamme hyllyyn aina oikean valikoiman”

Jaa

Yhä useammassa K-ruokakaupassa hoidetaan valikoimia aivan uudenlaisella työvälineellä. Kaupoissa K Valikoima on otettu sujuvasti haltuun.

KANKAANPÄÄSSÄ K Valikoimaa käytetään jo ahkerasti niin kauppias Kimmo Jääskeläisen K-Citymarketissa kuin K-Marketissakin. Kauppias kertoo uuden toimintatavan helpottaneen  myös kauppiaan työtä. Kun arjesta on tullut sujuvampaa, kahden kaupan kauppias tietää voivansa luottaa siihen, että asiat hoituvat hyvin, vaikka itse ei ole aina paikalla.

– Nyt on helpompaa pysyä valikoimamuutoksissa perässä. Valikoimajakson vaihtumiseen pystyy varautumaan ennalta.

Valikoimatyö on tarkentunut. – Saamme hyllyyn aina oikean valikoiman ja hyllynlämmittäjät nopeasti pois. Varaston kiertonopeus on parantunut ja hävikki kutistunut. Se näkyy kannattavuudessakin.

Tärkeänä Jääskeläinen pitää myös taustatöistä vapautuvaa aikaa, joka voidaan käyttää myymälätyöskentelyyn. – On kätevää, kun kaikki pystyy hoitamaan yhdellä laitteella ja yhdessä paikassa, K-Citymarketin osastovastaava Kaisa Satama mainitsee. 

K-Marketin myymäläpäällikkö Tarja Uusitalo sanoo, että valikoima vaihtuu koko ajan ja asiakkaiden toiveita kuunnellaan tarkasti. – Kun kerromme, että nyt se toivottu tuote on tullut, asiakas sanookin monesti hakeneensa sen jo muualta. Seuraavalla kerralla ei tarvitse.

SAARIJÄRVEN K-MARKETISSA K Valikoima otettiin heti sen tullessa säännölliseen käyttöön. Valikoiman kanssa työskentelevät osastoihmiset käyvät nyttemmin tuotemuutokset läpi sen avulla.

– Miten se onkin niin helppoa entiseen verrattuna! kauppias Arja Nurmela myhäilee. – Sekä henkilökunta että minä itse olemme todella tyytyväisiä tähän uuteen työvälineeseen. Aikaa säästyy ja käyttö on helppoa.

– Haluamme, että valikoimamme on asiakkaillemme paras mahdollinen. Uuden työvälineen kanssa pystymme katsomaan, mihin panostamme ja mitä supistamme.

Vapautuva aika käytetään asiakaspalveluun ja kauppakunnosta huolehtimiseen. Hyvin sujuvat työtavat näkyvät positiivisesti myös ilmapiirissä.

K-SUPERMARKET KONALAN kauppias Pauli Jaakola tuntee työvälineen hyvin, sillä hän on ollut mukana sitä suunnitelleessa työryhmässä alusta pitäen. Vaikka omassa kaupassa uudet työtavat ovat jo arkea, Jaakola sanoo ymmärtävänsä myös heitä, joilla muutos ottaa aikansa. – Onhan tämä iso muutos koko toimintatapaan. Ei riitä, että ottaa uuden sovelluksen käyttöönsä, vaan samalla pitää luopua jostain.

Konalassa alkukokemukset ovat Jaakolan mukaan erittäin hyvät. – Työvälinettä on helppo käyttää. Siinä varmasti näkyy se, että työkalua kehitettäessä on kuultu osastovastaavia, jotka tätä lopulta käyttävätkin. Halusimme sovelluksen, jonka käyttöön ottoon riittää kymmenen minuutin perehdytys, ja sen myös saimme, K-ruokakauppiasyhdistyksen puheenjohtaja sanoo.

K-SUPERMARKET MARTSARISSA osastovastaava Satu Kottonen on jo harjaantunut K Valikoiman käyttäjä. Valikoimat eivät ole vielä ehtineet suuremmin muuttua, mutta työkalun hyödyistä ei ole epäilystäkään. Uuden työvälineen haltuunotto sujui kauppiaan opastuksella mutkattomasti. – Mikko näytti mallia, sitten ryhdyin kokeilemaan. Nopeasti tähän tottui, ja kysymällä on selvinnyt kaikesta.

Diplomikauppias Mikko Länsiluoto epäilee olevansa jäävi arvioimaan K Valikoiman hyötyjä, sillä hän on ollut mukana kehittämässä työvälinettä. – Palaute on kyllä ollut todella positiivista, hän myöntää.

Muutokset työtapoihin ottavat aikansa. – Olemme eläneet vuosikymmeniä tietyn arkkitehtuurin mukaan. Mekin Sadun kanssa olemme aloittaneet uramme Artun kanssa, ja jo Symppikseen siirtyminen oli aikoinaan iso juttu. Pelkästään uudet termit voivat olla vaikeita hahmottaa. Se on kuitenkin selvää, etteivät tulevaisuuden työntekijät excel-tulosteista innostuisi. Tällaisista moderneista työvälineistä tulee meille vielä vetovoimatekijä, Länsiluoto sanoo. 

TEKSTI Kirsi Suurnäkki-Vuorinen / KUVAT Mikko Käkelä, Jarkko Pekonen, Matilda Tuominen

Lue koko juttu 20.2. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.