”Tilanne on vaatinut jatkuvaa hereillä oloa”

Jaa

Korona pisti K-Supermarket Järvituulen verkkokaupan sukkelasti käyntiin Keuruulla. Poikkeusaika on tehnyt näkyväksi, miten iso merkitys yrittäjällä on yhteisön toiminnassa.

VERKKOKAUPAN avaaminen kesäksi oli ollut Mulareilla pitkään työn alla. Koronakriisin käynnistyttyä keuruulaisilta alkoi tulla kiihtyvässä määrin kyselyitä kotiinkuljetusten järjestämiseksi. Kun verkkokauppa saatiin maaliskuun lopussa etuajassa pystyyn, ensimmäiset toimitusajat menivät täyteen jo muutamassa tunnissa.

– Kyllä siinä runnottiin pitkää päivää ja naputettiin tuotetta katalogiin. Voisi sanoa, että hyppäsimme suoraan syvään päähän: ei muuta kuin henkilökunnalle honeywellit käteen ja harjoittelemaan, Toni heittää.

Maaseudulla kaupan perustoiminnot on saatu pidettyä hyvin yllä, ja eri puolilla Suomea toimivien kauppiaskollegoiden seuraaminen on ollut hyödyllistä.

– Jos Helsingistä on saatu vihiä siitä, että esimerkiksi kuivahiivan tai sämpyläjauhojen kysyntä on kasvussa, siihen on ehtinyt täällä vielä reagoimaan. Sanotaan, että kauppias on aina töissä, mutta tämä tilanne on vaatinut erityisen paljon jatkuvaa hereillä oloa.

Kauppiaat Outi ja Toni Mulari pistivät myös riskiryhmille suunnatut omat ostostunnit pystyyn ensimmäisten kauppojen joukossa Suomessa. Idea levisi kauppiaskentässä kulovalkean tavoin. Ovien avaaminen tuntia tavanomaista aikaisemmin ei vaatinut suuria lisäponnistuksia, ja tunnit saivat hyvän vastaanoton, 

Järvituulen tiivis työyhteisö on tuonut turvaa ja nostanut tsemppihenkeä vaikeassa tilanteessa. Henkilökunnalta on vaadittu venymistä, kun esimerkiksi koronavirukseen liittyvät ohjeistukset ovat saattaneet muuttua useita kertoja päivissä.

Kassoille on tietysti asennettu pleksit, ja turvavälit, käsienpesu ja muu hygienia ovat nousseet aiempaakin suurempaan rooliin.

ASIAKKAILTA saatu lämmin palaute on tuonut voimia poikkeustilanteeseen. Monet ovat kiitelleet, kun kauppiaat ja kaupan henkilökunta jaksavat palvella heitä.

– Jos tästä tilanteesta voi löytää mitään hyvää, niin ehkä se on tehnyt näkyväksi yrittäjyyden merkityksen omalle yhteisölle. Yrittäjä ei ole vain ostamassa ja myymässä, vaan oikeasti tiivis osa yhteisön toimintaa. Kyllähän meilläkin on jatkuva huoli työntekijöistämme ja kaupankäynnistä, mutta yhtä lailla huolehdimme asiakkaista ja koko yhteisöstä, Toni Mulari sanoo.

Outi Mularin mielestä presidentti Mauno Koiviston sanat sopivat tilanteeseen hyvin. – Koivisto sanoi, että ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin. Nyt ei voi pysähtyä paikalleen ja jäädä märehtimään, vaan täytyy uskoa, että tilanne normalisoituu ja yrittää elää mahdollisimman normaalia arkea tässä tilanteessa.

TEKSTI: Jaakko Mäntyranta/ KUVA: Kaisu-Leena Pekkanen

 

Lue koko juttu 23.4. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta