Matka K-ruokakauppiaaksi voi alkaa mitä moninaisimmilla tavoilla, eikä yksikään niistä ole ainoa oikea. Yksi vahvimmista ja luonnollisimmista lähtökohdista kauppiasyrittäjyyteen on kaupassa työskenteleminen. Työntekijänä katsoo kauppiasyrittäjyyttä läheltä ja ymmärtää, miten monipuolisia haasteita kauppias työssään kohtaa. K- ruokakauppias on avainasemassa, kun etsitään tulevaisuuden huippuosaajia, uusia kauppiasyrittäjiä.
Ruokakeskon Kauppiasvalmennus syventää entistään yhteistyötä kauppiaskentän kanssa. K-ruokakaupoissa työskentelee runsaasti motivoitunutta ja vastuullista väkeä, jonka joukosta on mahdollista löytää se pieni, äärimmäisen motivoitunut, itsensä kehittämisestä ja yrittäjyydestä syttyvä joukko, jolla on potentiaalia toimia kauppiaana. Tuohon joukkoon on siivilöitynyt myös hiljattain valmennuksesta valmistunut, Kangasalan K-supermarketissa työskentelevä Aki Haho.
Kaikki alkoi kesätöistä
Haho hakeutui lukiolaisena kesätöihin K-supermarketiin. Työ maistui ja hyvällä asenteella uurastanut nuorukainen sai nopeasti kesälomitustehtävän koko juomaosaston vastuuhenkilönä. Armeijan käytyään hän palasi tuttuun taloon kokopäivätöihin. Jo lapsuudessa virinnyt unelma yrittäjyydestä vahvistui, ja vuonna 2011 mies otti yhteyttä alueensa rekrytointipäällikköön. Verkkohakemuksen, haastattelun ja psykologisten testien jälkeen hän tuli hyväksytyksi kauppiasvalmennusohjelmaan.
Kauppiastyön harjoittelupaikka löytyi sopivasti Kangasalan ytimeen valmistuneesta, upouudesta K-supermarketista.
”Jokainen löytää oman rytminsä ja opiskelutapansa ”, Haho toteaa. Hänelle sopivimmaksi osoittautui tehdä 6-14 –työvuoroa ja siirtyä suoraan töistä kannettavan kanssa kirjastoon suorittamaan opintotehtäviä. Osin verkkomuotoinen monimuotokoulutus sopi hänelle, ja Ruokakeskon Kauppiasvalmennuksen opetussuunnitelma peilasi hyvin kaupan arjen aitoja haasteita. ”Opintotehtävien parissa tuli koko ajan oivalluksia. Käytännön töissä pystyin soveltamaan oppimaani ja näkemään perusteita ja taustoja toiminnalle ja ratkaisuille, joita kaupan johtamisessa joka päivä tehdään.”
Räätälöityjä oppimisratkaisuja
Kauppiasvalmennus muuttuu, kehittyy ja vastaa ajan haasteisiin. K-ruokakauppiaaksi aikovat ovat yksilöitä, joten koulutuskokonaisuuteen kuuluvia asioita on pystyttävä räätälöimään opetussuunnitelmatasolla. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma, jossa huomioidaan kauppiasopiskelijan vahvuudet, kehittämistarpeet sekä koulutus- ja työelämähistoria. Näin opinnot voidaan käydä läpi kustannustehokkaasti ja jokaisen tulevan kauppiaan kannalta olennaisia kehittymisen paikkoja painottaen. Aki Haho piti omaa oppimissuunnitelmaansa tarkoituksenmukaisena ja mielekkäänä.
”Aika ajoin koin kyllä perusteellisten esseevastausten laatimisen melko haastavana”, hän toteaa. Haho kiittelee valmennuksen taustalla toimivaa moniammatillista asiantuntijatiimiä. ”Oli mukavaa, että esimerkiksi vakuutus- tai rahoitusasioita koskevissa opintotehtävissä suorituksia oli kommentoimassa ja arvioimassa oman alansa ammattilaisia.”
Kauppiaan osattava kaikkea
Kangasalan K-supermarket-kauppias Leena Lantta toimi Aki Hahon kasvattajakauppiaana tämän opintojen ajan. Tällä hetkellä Haho jatkaa kauppiasreservissä Lantan työntekijänä. Kauppias Lantta painottaa kauppiasharjoittelun tärkeimpänä asiana käytännön harjoittelua ruokakaupan kaikilla osa-alueilla.
”On oleellista, että tuleva kauppias osaa oman tekemisen kautta kaikkea, mitä kaupassa tehdään. Eihän kauppias muuten pysty uskottavasti johtamaan toimintaa – pitää tietää, mistä puhuu.”
Kasvattajakauppiaana toimiminen on ollut Lantalle mieluisa rooli: ”Hyöty on varmasti ollut molemminpuolinen. Kauppiasharjoittelija haastaa pohtimaan ja kyseenalaistaa hyvällä tavalla omia tuttuja toimintatapoja.”
”Olen sellainen kehittäjätyyppi ja haluan aina löytää entistä paremman tavan tehdä asioita. Voin lämpimästi suositella kasvattajakauppiaana toimimista kaikille.”
Teksti ja kuva: Turkka Saarikoski