Turvatoimia kaupan suojissa

Jaa

Laukaan K-Supermarketin myyjä Oona Kauppala tietää turvallisuuden olevan nyt ykkösasia ruokakaupassa. Yhteisöllisyyttä unohtamatta. Yläfemmat tutun asiakkaan kanssa vaihtuivat ilmafemmoihin.

Oona Kauppala (kuvassa oikealla) on kaupalla jo puoli kuudelta. Varhainen aloitus on koronaepidemian ensimmäisinä kuukausina auttanut perhettä pienten lasten hoitamisessa kotona.

Vaatteiden vaihdon ja huolellisen käsien pesun jälkeen Oona laittaa leivinuunit lämpiämään. Hän rakastaa aamun ensimmäisiä rauhallisia hetkiä yksin myymälässä. Päässä pyörii päivän kulku. Jäsennellessään sitä hän kiertää kaupan läpi ja silmäilee puuttuvat tuotteet.

SISÄÄNTULOPORTTIEN LUONA asiakkaita odottaa käsidesitolpat ja kertakäyttöhanskat. Kärryjen desifiointiin on suihkepullot. Aamulla pitää tarkastaa, että kaikkea on riittävästi.

– Alussa käsideseille ja hanskoille naurettiin. Olimmehan ensimmäisten joukossa, jotka ottivat koronan tosissaan. Nyt niistä saadaan paljon kiitosta asiakkailta.

KAUPASSA TEHDÄÄN paljon muutakin turvallisen asioimisen takaamiseksi. Ostoskärryt pestään kunnolla joka viikonloppu, ja myymälässä siivotaan koko ajan. Yleisimmät kosketuspinnat puhdistetaan viikoittain pitkävaikutteisella puhdistus- ja desinfiointiaineella.

Kauppa aukeaa puoli tuntia tavallista aikaisemmin riskiryhmille. Oona pohtii, miten korona ei töissä yhtään pelota.

– Täällä on hyvä olla, kun tietää mitä kaikkea turvallisen asioinnin ja työskentelyn eteen tehdään.

POIKKEUSOLOJEN TAKIA kauppaan on otettu kolme lisätyöntekijää hoitamaan verkkokaupan ostosten keräilyä. Hyllyjen täyttämisen ohessa Oona ohjaa keräilijää työn alkuun. 

Aamupalaveri pidetään nyt heviosastolla kunnon turvavälein. Kauppias Marko Ahonen (kuvassa vasemmalla) luottaa henkilökuntaansa, eikä perusasioita käsitellä. Yhdessä mietitään kaupan yleisilmettä ja käydään läpi viikon tapahtumat.

Oona hoitaa kaupan Facebook-sivuja, ja kauppias on kuulemma varsinainen ideatykki. – Hän keksi kuvata opastusvideon siitä, miten korona-aikana kauppaan tullessa pitää toimia. Ja halusi itse olla siinä mallia näyttämässä. Se video on tavoittanut yli 5 300 ihmistä.

Oona päästää kassan tauolle. Käsien pesun jälkeen hän rasvaa kätensä ja laittaa kertakäyttöhanskat, niissä pesuista melkein koppuraiset kädet pehmenevät mukavasti.

PÄIVÄ JATKUU kuormia purkamalla ja verkkokauppa-asioilla. Oona saa puhelimeensa viestin, että asiakas odottaa verkkokaupan ostoksiaan parkkipaikalla. Hän hakee oikean pahvilaatikon ja vie sen suoraan autolle.

– Huomioin tarkkaan turvavälit ja muistan hanskat. Verkkotilaajat ovat usein riskiryhmäläisiä.

Ohi menee vakioasiakas, jonka kanssa tapana on heittää yläfemmat ja keskustella lenkkeilystä. Niin tehdään nytkin. Paitsi että yläfemmat ovat muuttuneet ilmafemmoiksi vähän kauempaa.

PUOLILTAPÄIVIN Oona keskittyy omiin hommiinsa ja nostaa kaupan Facebook-sivuille esiin uuden tuotteen. Hän huolehtii vielä siitä, että kaikki on kunnossa iltapäivävuorolaisia varten.

Vielä vaatteiden vaihto ja käsien pesu työpäivän päätteeksi. Autossa rutiineihin kuuluu puhelimen putsaus desinfiointipyyhkeellä. Aivan naapurustosta on tullut ruokatilaus, jonka Oona jättää asiakkaan ovelle kotimatkalla. Lopuksi hän noutaa Islan päiväkodista. Kotona ekaluokkalainen Minea on innokkaana vastassa äitiä ja siskoa, mutta osaa jo odottaa, että he pesevät ensimmäiseksi kädet.

TEKSTI Virpi Adamsson / KUVAT: Petri Blomqvist