Uusi kassajärjestelmä haltuun

Jaa

K-Supermarket Säkylässä kassajärjestelmän käyttöönottopäivään mahtui paljon tietoa ja tarkkuutta vaativia tehtäviä. Kauppias Satu Tainion jännitys siirtymän sujuvuudesta katosi jo aamun tunteina, kun kaupalle saapui joukko ammattilaisia työn tueksi. Suurena apuna oli myös osaava henkilökunta.

Tammikuun 2021 ajan K-Supermarket Säkylässä on valmistauduttu kuun lopussa tapahtuvaan kassajärjestelmän käyttöönottoon. Kauppiaat Satu ja Jussi Tainio ovat saaneet tiedon käyttöönottopäivästä jo edellisen vuoden puolella, ja tammikuun työvuorosuunnittelussa on huomioitu järjestelmän käyttöönottoon liittyvät koulutukset sekä ennakkoon tehtävät toimenpiteet.

Käyttöönottopäivänä kauppias Satu Tainion ajaessa aamuvarhaisella kohti Säkylää hänen mielessään risteilee monia kysymyksiä. Tavallisesti tietojärjestelmiin liittyvät tehtävät ovat puolison heiniä, mutta tänään Jussilla on toinen tärkeä meno.

Kaupalla kauppias saa pian seurakseen järjestelmäasiantuntija Mika Salmisen Keskolta. Rupatellessa jännitys alkaa pikkuhiljaa purkautumaan. – Eiköhän tästä selvitä, Satu tuumii.

Heti kuuden jälkeen Mika avaa Sadun kanssa ensimmäisen kassan uusilla tunnuksilla ja tarkistaa, että päivitykset ovat menneet yön aikana läpi. Helpotuksen huokaus.

ENNEN KAUPAN AVAUTUMISTA  paikalle saapuvat Keskon Lounais-Suomen kaupan toimintojen aluepäällikkö Marja Ritavuori sekä kaupan toimintojen osastovalmentaja Miija Enroth. Tässä vaiheessa kerrataan vielä kaikki etukäteen tehdyt valmistelutyöt.

Ennen asiakkaiden tuloa viilataan vielä pieniä yksityiskohtia, kuten kassakuitin tekstiä. Kaupalla on rauhallinen tunnelma ja rento tekemisen meininki, kun osastonhoitaja Laura Toivonen aloittelee työvuoroaan. Mielessään hän on jo varautunut siihen, että moni tähän mennessä opittu asia myllätään päivän aikana uuteen asentoon.

Kassalla vastassa ovat Satu, Marja, Miija sekä aamukassana toiminut Tanja Pihlavirta. Naiset kertaavat yhdessä perusasioita. Laura on helpottunut huomatessaan, että kassapääte näyttää avautuessaan lähes samalta kuin ennenkin, vaikka mukaan on tullut paljon uusia toimintoja.

Marja ja Miija pitävät toimistolla Lauralle ja hänen kollegalleen Arja Savolainen-Saariselle uuden kassajärjestelmän opetustuokion. Pienessä porukassa on helppo keskittyä siihen, mitä näytöllä tapahtuu. Uuden järjestelmän perustoiminnot vaikuttavat Laurasta selkeiltä. Kouluttaja Marja on  iloinen kuullessaan, että uusi kassajärjestelmä tuntuu henkilökunnasta helppokäyttöiseltä ja nykyaikaiselta.

KAUPPIASTA kysytään moneen suuntaan, mutta Satu näyttää tyyneltä ja tyytyväiseltä. – Tämä on kauppiaan perusarkea tyypillisimmillään. Kaikkea ylimääräistä alkaa kasaantumaan juuri silloin, kun sitä viimeisenä kaivataan, Satu nauraa. Hän kertoo kuitenkin omaavansa hyvät hermot ja huikkaa käytävältä, että kiireen keskellä auttaa, kun yrittää kylmänrauhallisesti ratkoa asioita yksi kerrallaan.

Kun uudesta järjestelmästä jutellaan, Satu toteaa  suurimpien haasteiden liitttyvän visuaalisuuteen eli siihen, että silmä on tottunut tietynlaiseen näkymään kuvineen ja nimikkeineen.

– Toisaalta tiedän, että kohta kukaan ei enää edes muista vanhaa systeemiä. Tässä päivässä on muuten ehdottomasti parasta se, miten hienosti henkilökunta suhtautuu muutoksiin.

– Päivään mahtui paljon uutta asiaa, mutta eiköhän uusi kassajärjestelmä hoidu pian jo rutiinilla.

TEKSTI Maria Rautio / KUVAT Jussi Partanen

 

Lue koko juttu Kehittyvästä kaupasta nro 2/21