Joissakin K-kaupoissa on myyty toukokuusta alkaen ResQ Club -sovelluksella ostettavia valmiita ruokakasseja. Ne kootaan tavallista ostoskoria mukaillen tuotteista, joiden parasta ennen -päiväys on erääntymässä. Ruokakassien myynnillä vähennetään syömäkelpoisen ruoan hävikkiä. Samalla tarjotaan asiakkaille helppo tapa ostaa ruokaa reilulla alennuksella: etu voi olla jopa noin 70 prosenttia. Valmiiksi pakattu ja noudettava kassi vetoaa myös asioinnin helppoudella ja nopeudella.
Ruokakassi kootaan tavallisesti edellisenä iltana ja laitetaan sovellukseen tarjolle seuraavana päivänä. Kokoamisessa mukaillaan tavallista ostoskoria, jossa on tuotteita päivittäistä ruoanlaittoa varten. Kassi maksetaan sovelluksessa heti, ja sen voi noutaa loppupäivän aikana.
Ensimmäisenä ResQ Club -ruokakassien myyntiin lähti K-Market Aurinkolahti Helsingissä. Kauppias Antti Tolonen kertoo, että toiminta sai alkunsa sattuman kautta, kun perheen tuttu oli töissä ResQ Clubilla. Nykyään sovellus on K-Market Aurinkolahdessa päivittäisessä käytössä.
Ruokakasseja kootaan tilanteen mukaan
Ruokakassien sisältö vaihtelee päivän mukaan, joten tuotekuvauksessa kerrotaan sisällöstä vain tuoteryhmittäin. Tyypillisesti kassista voi löytyä muiden tuoteryhmien lisäksi valmisruokaa, einestä ja lihajalosteita, mutta silloin tällöin tarjolla on myös vegekasseja. Muitakin erikoiskasseja voidaan koota, jos tuotteet ovat kohdillaan.
”Meillä on ollut joskus myös herkkukassi, jossa on pulla-, kakku- ja karkkiosastoa. Take away -tuotteista voi tehdä vaikka eväskasseja.”
Jätteen määrä vähentynyt reilusti
Tolosen mukaan ruokakassien kysyntä näyttää kasvaneen, ja tehdyistä kasseista myydään usein jo sata prosenttia. Hän kehuu sovellusta helppokäyttöiseksi.
”Sovelluksesta ja ruokakasseista tullaan tietoisemmiksi, ja puskaradio toimii.”
Hävikkiä vähennetään K-Market Aurinkolahdessa edelleen myös perinteisillä keinoilla, kuten lahjoittamalla tuotteita ruoka-apuun ja alentamalla hintaa -30 % -lapuilla. Alennetuilla tuotteilla on oma ostajakuntansa, joten niitä halutaan edelleen laittaa tarjolle noin vuorokaudeksi. Sen jälkeen jäljelle jääneitä tuotteita voidaan alkaa keräillä ruokakasseiksi.
Hävikin vähentämisen onnistumisesta kertoo se, että kahden biojätesäiliön sijaan nykyisin riittää yksi. Tavaraa ei enää juurikaan mene roskiin, ja se on tavoitekin.
”Ruokakasseihin kokoamme myyntikuntoista tavaraa, ja muu syömäkelpoinen hävikki voidaan lahjoittaa eteenpäin”, kauppias Tolonen kertoo.
Toimintaa on tähän mennessä laajennettu muun muassa pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Tampereelle, Ouluun, Jyväskylään ja Lappeenrantaan. Kauppoja on mukana jo useita kymmeniä. Mallia testattiin ensin K-Marketeissa, mutta sitä laajennetaan myös suurempiin kauppoihin, kuten K-Supermarketeihin.
Teksti Hanna Karpio » Kuva Mikko Käkelä
Lue lisää ruokahävikin vähentämisestä elokuun Kehittyvästä Kaupasta.