Siirry sisältöön

Uutta intoa lajitteluun

26.10.2021

Uusi jätelaki tiukentaa jätteiden lajitteluvaatimuksia ja tuo uusia velvotteita ruokahävikin raportointiin. Kaupoissa on otettu homma haltuun K Kiertotalouskonseptin nuotein.

Uusi jätelaki astui voimaan heinäkuussa ja siirtymäaikaa on vain vuosi. K-kauppojen apuna kiristyvien vaatimusten täyttämisessä on K Kiertotalouskonsepti. Sen ensimmäisessä osassa laitetaan kuntoon kauppojen kiertotaloustoiminnot. Kokemukset pilottikaupoista ovat rohkaisevia.

– Konsepti on tosi hyvä. Nyt kaupan takatilat ovat yhtä siistit ja laadukkaat kuin muutkin tilat. Tämä oli tarpeellinen ja hyvä uudistus. Opastekyltit toimivat meille tavallaan käyntikorttina, Lappeenrannan K-Citymarketin kauppias Ari Piiroinen näkee.

Tyytyväinen on myös tavaratalojohtaja Antti Kiljander. – Myymälät on uudistettu jo moneen kertaan, mutta tähän puoleen ei ole tehty päivityksiä. Kun opastekyltteihin on nyt panostettu, niin onhan se tuonut uutta intoa lajitteluun – jopa niin paljon, että välillä tullaan kysymään ”Saanko mie mennä viemään roskat?” hän kertoo.

K-Market Aurinkolahden kauppias Atte Paronen (kuvassa) Helsingistä uskoo muutosten tuottavan hyvää myös asiakkaiden suuntaan. – Kaupan lastauslaituri näkyy kaikille ohikulkijoille, joten näihin asioihin panostaminen antaa hyvän kuvan kaupasta. Kiertotalouskonseptiin liittyvien opasteiden tultua laituri on pysynyt paljon paremmassa kunnossa.

JÄTELAIN uudistumisen yhteydessä oli hyvä hetki päivittää myös kaupan takatiloja tälle vuosikymmenelle. Jätteitä on lajiteltu ja paluujakeita on järjestelty kaupan takatiloissa vuosia, mutta jakeiden määrä on vuosien varrella kasvanut ja siksi sisäinen kierrätyspiste kaipasi kipeästi päivitystä.

Uudet opasteet paluujakeiden säilytyspaikoista tekevät työnteostakin tehokkaampaa ja mielekkäämpää, kun paikat pysyvät kunnossa ja kuljetusvälineet niille osoitetuilla paikoilla.

Myös kaupan ja kuljetusliikkeiden välinen yhteistyö toimii paremmin. Paluulogistiikka on tärkeä osa kaupan kiertotaloutta. Kiertävillä ja uudelleen käytettävillä kuljetusvälineillä on suuri rooli neitseellisten raaka-aineiden tarpeen vähentämisessä.

K KIERTOTALOUSKONSEPTIN toimenpiteitä on suunniteltu K-ryhmän asiantuntijoiden, K-kauppiaiden ja K-Citymarketien tavaratalojohtajien yhteistyönä. Näin on löydetty parhaat arjen käytännöt ja laadittu mahdollisimman konkreettinen ja tehokas toimintamalli K-kauppojen avuksi kiertotalouden toteuttamisessa.

TEKSTI  Hanna Lehmuskoski, Karoliina Schneider / KUVA Mikko Käkelä

 

Lue koko juttu ja tarkemmin uusista lajitteluvaatimuksista ja raportointivelvoitteista 28.10. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta

 


Hei K-kauppias! Jäseninfoa Kauppiassivuilla.