Vastuullisella yhteistyöllä hyviä tuloksia Thaimaassa

Jaa

Keskon ja lastenoikeusjärjestö Planin yhteisprojekti Thaimaassa on osoittanut, että muutos parempaan on mahdollista. Kaksi vuotta toimineet oppimiskeskukset ovat auttaneet jo lähes 200 kambodžalaisten, yleensä kalateollisuudesta elantonsa saavien siirtotyöläisperheiden lasta koulutielle. 

Thaimaan jättimäinen kalateollisuus on täysin riippuvainen pääosin köyhistä naapurimaista tulevasta siirtotyövoimasta. Paperittomilla siirtotyöläisperheillä ei useinkaan ole mahdollisuuksia saada lapsiaan kouluun Thaimaassa. Arviolta jopa 20 000 kambodžalaista 10–15-vuotiasta lasta työskentelee Thaimaan kalateollisuudessa.

Oppimiskeskusten kautta kouluun

Plan International Suomen ja Keskon yhteistyö alkoi kolme vuotta sitten tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin kala- ja äyriäisteollisuuden tuotantoketjun työoloja ja siirtotyöläisperheiden tilannetta Thaimaan keski- ja itäosissa. Monissa kambodzalaisperheissä ei välttämättä tiedetä, että heidän lapsensa voisivat käydä koulua Thaimaassa. Kesko on kaksi vuotta osallistunut sitä edistävään Plan Internationalin hankkeen rahoitukseen. Itä-Thaimaahan perustetut kaksi kaksi oppimiskeskusta antavat paikallisille lapsille esiopetusta ja helpottavat niin näiden pääsyä julkiseen kouluun. Koulutus on tehokkaimpia tapoja ehkäistä köyhyyden periytyminen,

Lisää läpinäkyvyyttä toimitusketjuun

Kesko lähti mukaan yhteistyöhön, koska se haluaa kantaa vastuunsa toimitusketjunsa vastuullisuudesta. Thaimaa luokitellaan riskimaaksi, jossa riski ihmisoikeusloukkauksille on suuri. Kesko tuo Suomeen Thaimaasta pääasiassa kala- ja hedelmäsäilykkeitä; vuonna 2016 tuonnin arvo oli 6,1 miljoonaa euroa.

Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo näkee järjestön ja yrityksen yhteistyön tuovan lisää läpinäkyvyyttä tuotantoketjun toimintaan. ”Kalateollisuuden tuotantoketjut ovat monimutkaisia, ja niiden jäljittäminen ketjun alimmille portaille haasteellista. Keskolle yhteistyö ja Planin paikallistuntemus ovat antaneet mahdollisuuden päästä tuotantoketjussa ensimmäistä porrasta pidemmälle. Olemme saaneet eri osapuolet tavarantoimittajista viranomaisiin saman pöydän ääreen ja kuulleet heidän näkemyksiään”, Kalervo sanoo.

”Ihmisoikeuksien toteutumiseen koko toimitusketjussa tarvitaan kaikkien toimijoiden – valtioiden, kansalaisjärjestöjen ja koko toimitusketjun – yhteistyötä”, hän muistuttaa. ”Tukemalla siirtotyöläisten perheiden ja lasten suojelua ja koulutusta voimme ennaltaehkäistä ihmisoikeusriskejä omassa tuotantoketjussamme.

Yksi Keskon Thaimaasta tuoma tuote on Pirkka-kalakastike, jonka nimeen vannoo jo moni thaimaalaisen ruoan ystävä. Keskolaisia kävi tutustumassa kastiketta valmistavaan tehtaaseen paikan päällä.

 

Teksti: Pirjo Nieminen

Kuva: Benjamin Suomela

 

Lue lisää Kehittyvästä Kaupasta nro 2/2018.