Yö työssä

Jaa

K-Citymarket Ruoholahden elintarvikeosaston myyjä Urmo Pärna arvostaa työtään, sikamageita työkavereitaan, kivoja asiakkaita ja yövuoron tarjoamaa työrauhaa.

Urmo Pärnalle tulee tänä vuonna täyteen kymmenen vuotta K-Citymarket Ruoholahdessa Helsingissä. Nykyisen kauppiaan palveluksessa Urmo on ollut vuodesta 2012.

– Sitä on jotain tehnyt oikein, kun jaksavat vieläkin katsella, Urmo sanoo ja hymyilee.

Moni asia on muuttunut, esimerkiksi aukioloajat. Urmon aloittaessa kauppa suljettiin lauantaisin jo kuudelta ja sunnuntaina ei avattu lainkaan. Viime marraskuusta saakka K-Citymarket Ruoholahti on ollut avoinna 24/7.

23:00

On maanantai-ilta. Urmo Pärna tulee töihin ja ”vaihtaa läpsystä” kotiin lähtevien iltavuorolaisten kanssa ja päivittää tilanteen. Viestikapulana vaihtuvat puhelimet. Toisesta kassat tavoittavat tarvittaessa, toiseen hälyttää pullokone.

– Jos kansa innostuu palauttamaan pulloja keskellä yötä, Urmo sanoo.

23:10

K-Citymarket Ruoholahdessa yövuoroa tekevät tänään Urmo Pärnan lisäksi käyttötavaraosaston myyjä Minna Lehmuskoski sekä kassoilla Ruusu Pöykiö ja Satu Komulainen. Turvallisuudesta huolehtii järjestyksenvalvoja Alen Zeba.

Voisi kuvitella, että yö tuo kauppaan häiriöitä, mutta kokemukset ovat olleet päinvastaisia. Yöllä on rauhallista.

23:30

Öisin on aikaa ja tilaa siistiä paikkoja, vaihtaa hyllynreunalistoja, päivittää tarjouslaput ja täydentää tarvittaessa tuotteita hyllyihin. Yö tarjoaa ainutlaatuisen työrauhan, kun koko elintarvikeosasto on yhden ihmisen työtilaa ja asiakkaita käy harvakseltaan. Vastaavasti arkiaamuna kello 9–10 hyllyjen välissä ahkeroi asiakkaiden lisäksi kolmisenkymmentä myyjää.

Yö tarkoittaa myös rauhallista ostoshetkeä asiakkaille. Kauppias Tero Huhtalalle tärkeintä yöaukiolossa onkin antaa asiakkaiden valita itselleen sopiva tapa käydä kaupassa: paikan päällä tai verkkokaupassa, itse valitsemanaan aikana, ilman minkäänlaisia esteitä.

00:15

Urmo Pärna siistii leikkelehyllyjä. Hänelle on tärkeää pitää myymälä nättinä ja tuotteet tuoreina.

– Suhtaudun kauppaan niin kuin asiakkaat tulisivat minun luokseni kylään. Haluan, että kauppa on aina siinä kunnossa, että tänne voi tulla milloin tahansa kuka tahansa.

– Tärkeintä on silti olla asiakkaiden saatavilla, Urmo sanoo. Pyrin olemaan avoin, jotta asiakas uskaltaa tulla juttelemaan ja kysymään.

Tero Huhtala odottaa yötuntien kaupankäynnin kasvavan tasaisen rauhallisesti – ilman paineita.

– Kasvu näkyy illassa ja aamuissa, kun kauppaa huolletaan entistä pidempään. Kauppakunto on siis koko ajan parempi. Aamuyön hiljaisimpienkin tuntien avulla on saatu kauppaa kello 21–22 tunteihin ja myös aamuun.

00:35

Urmo kiiruhtaa rullakolla banaaneja ja pussirullia heviosastolle. Matkalla hän siirtää Fazer Leipurien tyhjän tuotehyllyn myymälän puolelta paistopisteen puolelle. Hän ripustaa telineisiin täysiä hedelmäpussirullia ja kerää tyhjät hylsyt pois.

– Aamuihmiset pääsevät suoraan kuorman kimppuun, kun heidän ei tarvitse huolehtia näistä.

Kauppias kertoo aamuihmisten kiitelleen yötyöntekijöiden hyvää työtä. Tavoitteena onkin tehdä töitä fiksusti ja tehokkaasti. Siksi Tero Huhtala on itsekin silloin tällöin öisin suunnittelemassa yövuoron logistiikkaa. Tarkoitus on esimerkiksi lisätä tuoretuotteiden hyllytystä ja jaottelua yön tunteita.

01:10

Minna Lehmuskoski kuljettaa rullakkoa elintarvikeosaston eli itäsiiven läpi länsisiipeen odottamaan aamuvuoron työntekijöitä.

Kassoja kohti kävelevät nainen ja mies, jonka kädessä on myyntipakkauksessaan uudenpehmeä tyyny. 

1:20

Urmo Pärna pitää työvuoronsa aikana vain pari 15 minuutin taukoa. Silloin hän käy polttamassa tupakan, nauttii lasin mehua tai vettä, syö pienen sämpylän. Hän kertoo syövänsä hyvin ennen työvuoroa ja aamulla taas ennen nukkumaanmenoa.

– Tulen töihin tekemään töitä, ja tykkään työstäni. Tulen tänne joka päivä hymyillen.

Yötyössä jaksamisen takuuna hän pitää fiksua syömistä ja kunnon unia. – Lisäksi mulla on sikamageet työkaverit.

2:15

Salaattibaari on hyvä siistiä ennen kuorman saapumista, koska kuormassa riittää tekemistä lähes koko loppuvuoron ajaksi. Urmo lisää PicaDeli-pisteessä kulhoihin suikaloitua salaattia, kohentaa aineksia, siistii astioiden reunat ja vaihtaa puhtaat ottimet sotkeentuneiden tilalle.

Salaattibaari on toimistojen täyttämässä Ruoholahdessa tärkeä jo aamukuudelta, kun ensimmäiset aamuvirkut rientävät töihinsä. He kiiruhtavat metrolta, bussilta tai pysäköintihalleista Citymarketiin ja ostavat lounassalaatin.

3:05

Kuorma saapuu. Kyydissä on yleensä kuudesta seitsemään lavallista eineksiä, leikkeleitä, kanatuotteita… Urmo siirtää tuotteet lavoilta pyörille, jotta aamuvuorolaiset pääsevät nopeasti laittamaan tuotteet myymälässä paikoilleen.

Varaston kierto on nopea. Tuotteet menevät pääsääntöisesti suoraan kuormasta myyntipaikoille. Logistiikka pelaa. Varasto on vain läpikulkupaikka.

4:50

Viimeisimpiä tehtäviä ennen työvuoron päättymistä on maitokaappien täyttäminen. Jos jokin maitotuote on tarjouksessa, Urmo huolehtii ensisijaisesti sen saatavuudesta. Työtahti pitää huolta siitä, ettei Urmo viileässä maitohuoneessa kaipaa takkia.

Kolme neljä kertaa viikossa maitotuotteet käydään läpi tarkemmin. Yövuorolainen tarkistaa tuotteiden päiväykset, järjestää pakkauksia päiväysjärjestykseen ja poimii pois ennakoivasti ne, joiden päiväys on menossa vanhaksi ennen seuraavaa tsekkausta.

6:00

Urmo Pärnan työvuoro päättyy aamuvuorolaisten tullessa töihin. Hän toivottaa työkavereilleen hyvät huomenet ja he vastaavat hyvän yön toivotuksilla. Hän luovuttaa osaston puhelimet kollegoilleen ja suuntaa kohti kotia. Kun sää sallii, matka taittuu polkupyörällä..

Urmo tekee ilta- ja yövuoroja, eikä koe sen rajoittavan elämäänsä mitenkään. Hän ei löydä yötyön tekemisestä mitään negatiivista.

– Minulla ei ole mitään estettä työskennellä öisin. Kolme kultakalaanikaan eivät välitä kellonajoista.

TEKSTI Niina Mälkiä / KUVA Mikko Käkelä

 

Lue lisää 21.2. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta