Yökylässä kaupassa: Viileitä unia!

Jaa

Kun poikkeuksellisten helteiden uuvuttamat asiakkaat heittivät puolileikillään Marika Lindforsille, että olisi kiva päästä viileään kauppaan nukkumaan, kauppias mietti hetken ja ryhtyi tuumasta toimeen.

Kauppias kutsui kaupan facebook-sivuilla asiakkaitaan yökylään elokuisena lauantaina iltakymmenestä sunnuntaiaamuun ja pyysi kiinnostuneita ilmoittautumaan etukäteen. Yöpymisalustat ja petivaatteet pitäisi jokaisen tuoda mukanaan, mutta talo tarjoaisi ilta- ja aamupalan. Lindfors ajatteli, että aina nyt joku hänen itsensä ja muutamien myyjien lisäksi saattaa innostua mukaan.

Kiinnostus ylitti kuitenkin odotukset. Ei mennyt kauan, kun sallitut satakunta yöpyjää oli kasassa ja helsinkiläinen K-Supermarket Pohjois-Haaga somessa ja muussakin mediassa kaikkien huulilla. Tempaus kiiri elokuisella helleviikolla kansainväliseksikin uutiseksi: yökyläilystä kaupassa uutisoitiin kaikilla mantereilla ja useissa kymmenissä maissa eri puolilla maailmaa. Uutiskynnys ylittyi jopa Indonesiassa, Kamerunissa, Kiinassa, Syyriassa ja Ecuadorissa.

Suomessa kauppiasta haastateltiin niin telkkariin kuin radioonkin, ja kun lauantai-ilta koitti, useammankin valtakunnallisen median kuvausryhmä oli paikalla ikuistamassa yöpymään tulijoita ja kyselemässä heidän tunnelmiaan. Oli lapsiperheitä, kaveruksia ja sinkkuja, kaiken ikäisiä. Kaikkia yhdisti halu nukkua pitkästä aikaa miellyttävän viileät yöunet ja olla samalla mukana erikoisessa tempauksessa.

Kaupassa oli retkimeininkiä, kun yöpyjät etsivät sopivia nukkumispaikkoja ja levittivät makuualustansa tai patjansa lattialle. Moni oli käynyt kaupassa jo etukäteen tutkailemassa hyllyjenvälejä sillä silmällä, missä olisi mukavinta nukkua. Ihmiset olivat hyvällä tuulella, juttelivat iloisesti ja nauttivat tyytyväisinä maittavaa iltapalaa. Puoliltaöin kirkkaat valot sammutettiin, ja kauppaan laskeutui nukkumishiljaisuus. Aamulla hyllyjenväleissä heräiltiin omaan tahtiin, ja aamiaista oli kaikille tarjolla. Vieraat poistuivat ennen kaupan avaamista.

”Kaikki meni hyvin ja rauhallisesti, tunnelma oli kotoisa ja kaupassa oli monen mielestä jännittävän eriskummallista”, Marika Lindfors jutteli. Kauppias myöntää yllättyneensä siitä, että kaupan tempauksesta uutisoitiin ympäri maailmaa – hän kun ajatteli vain tarjoavansa lähialueen ihmisille pikkuisen helpotusta hellearkeen.

”Nyt taisimmekin tehdä pikkuisen historiaa”, hän tuumaa.

Teksti Riitta Kilgast » Kuva Petri Mulari

Juttu on julkaistu elokuun Kehittyvässä Kaupassa.