fbpx
Siirry sisältöön

K-kauppiaat ja vastuullisuus

Suomessa toimii 1 100 itsenäistä K-kauppiasyrittäjää ruoka-, rauta- ja erikoiskaupan aloilla. K-kauppiaat harjoittavat vähittäiskauppaa Keskon johtamissa vähittäiskauppaketjuissa.

Suomessa kaikissa K-ryhmän ruoka-, rauta- ja urheilukaupoissa toimii itsenäinen K-kauppiasyrittäjä.

K-kauppiasyrittäjä vastaa kauppansa asiakastyytyväisyydestä, tuotevalikoimasta, hinnoittelusta, henkilökunnasta ja liiketoiminnan tuloksellisuudesta. K-kauppiaat rakentavat paikallisten asiakkaiden tarpeita vastaavan valikoiman ja palvelun heidän toiveitaan kuunnellen.

K-kauppiasyrittäjyys lukuina

Yhteensä 1 063 K-kauppiasyrittäjää (1.1.2024)

  • Ruokakauppiaita 900
  • Rautakauppiaita 109
  • Urheilukauppiaita 54
  • *Naisia 26 %
  • Keski-ikä 48 vuotta
  • Nuorin 23-vuotias, vanhin 86
  • K-kauppiasuran pituus keskimäärin 14 vuotta
  • Vuonna 2023 aloitti 50 uutta K-kauppiasyrittäjää.

* Todellisuudessa naiskauppiaiden määrä on suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina. Prosenttiluku 26 % kertoo sen määrän K-kauppoja, joissa K-kauppiasoikeudet ovat naisen nimissä.

K-kauppiasyrittäjät työllistävät 21 000 kaupan alan ammattilaista eri puolilla Suomea. K-ryhmä on myös merkittävä nuorten työllistäjä, esim. kesäisin K-kaupoissa työskentelee 6 000 kesätyöntekijää.

K-kauppiaat ovat merkittäviä toimijoita omalla paikkakunnallaan. K-kauppiaiden suorat tavaraostot maakunnista olivat lähes 609 miljoonaa euroa vuonna 2023. Samana vuonna K-kauppiaat maksoivat palkkaa henkilökunnalleen yhteensä lähes 526 miljoonaa euroa, ja veroja yli *338 miljoonaa euroa.

* K-kauppiaiden maksamat verot pitävät sisällään tuloverot (46,3 milj. euroa), arvonlisäverot (87,7 milj. euroa) sekä ennakonpidätykset palkoista ja työnantajan maksamat pakolliset sosiaaliturva- ja eläkemaksut (204,1 milj. euroa). Lähde: Keskon vuosiraportti 2023.

Pieniä suuria tekoja lähiyhteisön puolesta

K-kauppiuus on myös pieniä tekoja lähiyhteisön puolesta ja heidän hyväkseen. Teko voi olla kauppiaalle arkinen asia, mutta teon vastaanottajalle ainutlaatuista. Pienten suurten tekojen avulla tuomme K-kauppiaiden arjen vastuullista työtä näkyvämmäksi.

K Code of Conduct

K-kauppiaille ja koko K-ryhmälle vastuullisuus ei ole pelkkiä sanoja vaan käytännön tekoja – joka päivä. Vastuullista toimintaa tukevat K Code of Conduct -toimintaohjeet. Toimintaohjeilla varmistamme sen, että K-ryhmässä kaikilla työntekijöillä, K-kauppiailla sekä K-ryhmän yhteistyökumppaneilla on yhtenäinen ymmärrys tekemistämme ohjaavista säännöistä ja periaatteista.

Lue myös

Pieni suuri teko: Miia on K-Market Puhakan ykköstykki hyllytyksessä

”Meillä on yhteiskunnassa paljon töitä, jotka ovat samanlaisia päivästä toiseen. Ja meillä on ihmisiä, jotka rakastavat sellaista. Tätä erilaisuutta kannattaisi hyödyntää ihan kaikkien”, Turun K-Market Puhakan kauppias Maria Puhakka painottaa. Yli 10 vuotta Puhakan kaupalla töissä ollut Miia Ruohonen on tästä oiva esimerkki.

Lue myös

Pieni suuri teko: ”Ensimmäinen askel on itse otettava ja se kannattaa”

”Mitä jos ihmiset sanovat enemmän kuin moi siinä kassalla?” K-kauppias Antti Juntusen tuella Santeri Tirronen eteni hyllytystyöstä kassalle ja taltutti sosiaalisten tilanteiden pelkonsa. Työkokeilusta alkanut työsuhde on nyt vakituinen ja unelmat omasta kodista ja kouluttautumisesta luovalle alalle palanneet.

Lue myös

Sydämen asiana tarjota mahdollisuuksia työhön

Erilaisia ihmisiä ei saa työntää syrjään, sanoo K-Rauta Järvenpään kauppias Taina Källi. Autistinen Pekka Kinnunen on käynyt jo puolentoista vuoden ajan työtoiminnassa K-Raudassa ja ottanut siinä ajassa isoja harppauksia.

Ajankohtaiset nostot

Kohti eurooppalaista alkoholikulttuuria

"Kesäkuu on ollut todella mielenkiintoista aikaa meille ruokakaupan väelle. Kauppojen myyntiin tulivat 10.6. ­- toivottavasti välivaiheena – enintään 8 % alkoholituotteet." Diplomikauppias Hannu Aaltonen pohtii blogissaan, onko tämä samalla uuden ajan alku suomalaisessa alkoholikulttuurissa.

Lue lisää

Pieni suuri teko: Filippiineiltä tullut Melo oppi suomen kielen asiakkaita palvellen

”Tärkeintä on, että ihminen sopeutuu työhön ja työyhteisöömme – ei sillä ole merkitystä, mistä hän tulee,” sanoo kauppias Sanna Tiitinen. Tiitinen luotti intuitioonsa ja otti suomea osaamattoman filippiiniläisen Melo Hertellin Tampereen Lielahden Intersportiin töihin kolme vuotta sitten. Nykyisin Hertell palvelee asiakkaita sujuvalla suomen kielellä.

Lue lisää