Kemin K-Rauta oli yhteistyökumppanina Pohjantähti-opiston ja Kulttuurit yhteisellä polulla hankkeen (ESR) Katoava puisto -yhteisötaideprojektissa. Kauppias Jenni Vaaraniemi lahjoitti puiston rakennusaineiksi kaupan hyllyiltä nuupahtaneita kesäkukkia, rikkinäisiä säkkejä multaa ja betonia sekä maaleja, jotka olisivat muuten päätyneet hävikkiin.
– Katoavassa puistossa hävikkimateriaalit ovat olleet itsestään selvä valinta, sillä pyrimme, ettei meistä ei jää luontoon minkäänlaista jälkeä, Pohjantähti-opiston vt. rehtori Essi Ojanperä korostaa.
Katoava puisto on rakennettu Kemissä Ruutinrannanpolun puistoon, joka sijaitsee suositun kävelyreitin varrella. Ohikulkijat ovat usein käyneet kiittelemässä puutarhatöissä olevia opiskelijoita ja jatkoa puistolle on toivottu.
Artikkeli jatkuu videon jälkeen.
Yhteisötaide tuo hyvää koko alueelle
Katoavan puiston idea sai alkunsa siitä, että kemiläinen Pohjantähti-opisto halusi tarjota opiskelijoilleen sosiaalisesti vahvistavaa taidetoimintaa. Projektiryhmä oli monikulttuurinen eli Katoavaa puistoa rakensi yhdessä erityistä tukea tarvitsevia nuoria, kehitysvammaisia sekä maahanmuuttajia.
– Tässä projektissa oli mukana mahtavia tyyppejä. Opiskelijan taustoista, osaamisen tasosta tai muista henkilökohtaisen elämän rajoitteista ei ole tarvinnut huolehtia, vaan jokainen on voinut osallistua tekemiseen oman toimintakyvyn mukaisesti, Ojanperä kertoo.
Pohjantähti-opiston opiskelijoiden yhteisen tekemisen lisäksi projekti on yhdistänyt kemiläisiä toimijoita. Ojanperää näkee, että projektin synnyttämällä yhteistyöllä on luotu positiivista yhteishenkeä koko alueelle.
– Sanoisin, että tämän taiteen ydin on yhdessä tekeminen ja toissijaista on se mitä olemme rakentaneet ja mitä tästä jää.
Kauppiaan antamat hävikkikukat ovat muuntuneet hyvikiksi puistossa Keijupuutarhassa sekä Rokkikesässä, jossa käytetyt piikkiset ruusut kuvastavat hyvin rokkimaailmaa. Puiston ensiapupisteellä monet hävikkeinä lähteneet kukat ovat toipuneet henkiin. Hävikkibetonista on tehty kukkaruukkuja ja maaleilla on maalattu puiston jakkaroita sekä koristeltu kiviasetelmia.
– Hienoa K-Rauta-yhteistyössä on ollut se, että me ollaan tehty niinkin päin, että Jenni soittaa ja kertoo, mitä olisi tarjolla ja me ollaan lähetty siitä kehittelemään mitä materiaaleista voisi tehdä, Ojanperä iloitsee.
Ennakointi auttaa hävikin vähentämisessä
Kemin K-Raudassa hävikki pyritään minimoimaan jo tilausvaiheessa optimoimalla tilausmäärät ja tuotevalikoimat. Yksittäisen tuotteen menekkiä seurataan tarkasti ja toimenpiteitä tehdään tarvittaessa. Tuotteen sijoittelulla ja käsittelyllä vaikutetaan siihen, että tuote pysyy hyvänä. Jos tuote jää hyllyyn, niin se laitetaan mahdollisimman hyvissä ajoin alennukseen. Jos ennakoivat toimet eivät riitä, tuote päätyy lopulta kierrätykseen.
– Rakastan itse askartelua ja hävikkituotteiden kohdalla jään aina miettimään, miten niitä voisi vielä käyttää. Hävikin hyödynnämme mahdollisimman hyvin itse tai sitten lahjoitamme eteenpäin. Viemme vaikkapa vanhat tapettikirjat ja kassakuittirullien hylsyt lähialueen päiväkoteihin askartelutarvikkeiksi, Vaaraniemi kertoo.
Kauppiaan oma aika ei kuitenkaan riitä kaikkien ideoiden toteuttamiseen, jolloin ilo syntyy siitä, että hävikin pelastaa joku toinen.
– Vastikkeena yhteistyöstä saan hyvän mielen ja se on paras kiitos, Vaaraniemi iloitsee.
Jenni ja Teemu Vaaraniemi ovat toimineet K-Rauta Kemin kauppiaina vuodesta 2018. Kauppiasuransa pari on aloittanut Suomussalmen K-Raudasta vuonna 2012.