K-market-kauppiaat Ilomantsista

Jaa

Marko ja Katja Tolvanen ovat toimineet K-market-kauppiaina Ilomantsissa viime toukokuusta alkaen ja tätä ennen Uimaharjussa. Marko aloitti kauppiasuransa K-extra Ruokakellossa vuoden 2007 itsenäisyyspäivänä.

Kauppiasvalmennus oli vasta käynnistynyt, kun Markolle tarjottiin kauppapaikkaa Joensuusta, jossa Marko oli työskennellyt viitisen vuotta K-market Metropolissa ammattikorkeakouluopintojen ohessa saaden kipinän alalle. Lyhyt piipahdus toisella alalla oli riittänyt vastavalmistuneelle tietojenkäsittelyn tradenomille, veri veti kauppaan ja kiinnostuminen yrittäjyydestä sai ottamaan yhteyttä Ruokakeskoon.

Katja oli työskennellyt kaupassa 15-vuotiaasta, ensin Sparissa ja vuodesta 2007 alkaen K-kaupassa Siilinjärvellä. Siellä hän suoritti esimiehen erikoisammattitutkinnonkin ohjaajanaan kauppias Jyrki Huttunen, jonka ystäväpiiriin Marko kuuluu. Pariskunnan tiet kohtasivat kaveriporukan yhteisissä menoissa.

 

Yhteinen kauppiasura alkoi Uimaharjussa K-market Kotiharjussa. Vuosi sitten jouluna Katja piipahti ostoksille Kortelaisten K-marketiin perheen ollessa viettämässä joulua Markon vanhempien luona Ilomantsissa. Heräsi ajatus, että siinäpä olisi oikea unelmakauppapaikka. Vuodesta -86 kauppiaana toiminut Rauno pisti rattaat pyörimään ja vaihdos tapahtui ennen seuraavia kesäkauppoja. Kun omat lapset olivat suuntautuneet toiselle alalle, naapurustossa pienestä pitäen pyörinyt Marko oli mitä mieluisin jatkaja.

Kauppa oli mainiossa kunnossa kolme vuotta sitten tehdyn ketjumuutoksen jälkeen, mutta systemaattiseen toimintaan tottunut Marko pyöritteli exceleitä ja kaupan pohjapiirrosta pitkin kevättä ja suunnitteli strategiaa sekä remonttia. Tuoreosastoja uudistettiin, kylmätilaa lisättiin ja valikoimia laajennettiin heti uuden kauppiasparin otettua perinteikkään kauppapaikan ohjakset toukokuussa. Kaupasta tehtiin Markon ja Katjan näköinen ja asiakkailta tuli nopeasti palautetta, että hyvään suuntaan mennään.

 

Työnjako on selkeä: Katja hoitaa kaupan puolella kaiken yhdessä henkilökunnan kanssa; Marko vastaa toimistotöistä, henkilöstöasioista ja johtamisesta. Hän on tuttu näky myös kassalla, jossa asiakkaat arvostavat juttelevaa ja kuuntelevaa kauppiastaan.

Henkilökuntaan kuuluu kuusi kokenutta ammattilaista ja yksi kauppiasharjoittelija. Kerran viikossa kokoonnutaan tilannekatsaukseen, jossa käydään läpi kaikki tunnusluvut käyttökatteeseen saakka. Työ on mielekästä, kun tietää, missä mennään ja miten omat tekemiset vaikuttavat kokonaisuuteen.

Marko on kouluttanut itseään aktiivisesti myös kauppiasuran alettua. On tullut käytyä kauppiaiden jatkoseminaari ja tehtyä johtamisen erikoisammattitutkinto, diplomikauppiaan arvonimi tuli viime keväänä. Ohjenuorana on pysyä liikkeessä ja katsoa koko ajan eteenpäin, ei vain kuluvaan vuoteen vaan myös pidemmälle. Jokaiselta valmennusjaksolta on löytynyt kaupalle kehityskohteita.

 

Ilomantsissa on 5 500 asukasta ja pientä muuttotappiota. Kilpailu on kovaa, mutta ostovoima pysyy varsin hyvin paikkakunnalla, sillä Joensuun houkutuksiin on sentään 70 kilometriä. Isoilla ostoskärryillä liikkuvia venäläisiä asioi jonkin verran.

Aukioloajat ovat olleet laajat aiemminkin, joten säätelyn purkaminen ei tuo niihin muutoksia. Kauppaan saadaan kuitenkin pari neliötä lisää tilaa, kun yksi hyllylaiva voidaan siirtää kiinni seinään 400 neliön rajan menetettyä merkityksensä. Kesällä tarvetta lisätä aukioloa aiotaan miettiä uudelleen, jahka viime kesän tuntiraportit saadaan analysoitua.

 

Kauppiaan työssä on parasta monipuolisuus ja asiakaskohtaamiset. Pohjoiskarjalaiset ovat iloista ja avointa väkeä, joten juttua riittää ja tutun kauppiaan kanssa vaihdetaan niin ilot kuin surutkin. Myös työstä tuleva nopea palaute motivoi. Fiilis nousee, kun näkee, miten itse suunniteltu uudistus kantaa hedelmää.

Jaksamisesta pariskunta huolehtii urheillen. Kuntosalikortit on jo ostettu uudelle vuodelle ja Marko myös pelaa salibandyä ja golfaa, Katja lenkkeilee. Työpäivät pysyvät kohtuullisina, sillä kotona odottaa kymmenvuotias koululainen Milla ja ennen neljää jompi kumpi hakee hoidosta kolmevuotiaan Mintun.

 

Tavoitteeksi alkaneelle vuodelle on asetettu kehittää kauppaa kannattavasti. Huomion keskipisteenä ovat tuoreosastot ja paikallisuus.

Yksi unelma toteutui hyvän kauppapaikan löydyttyä omalta kotipaikkakunnalta.  Tällä hetkellä kauppiaspari ei muuta osaa toivoakaan, kun saada tehdä kauppiaan työtä pitkään ja terveenä sekä päästä näistä hommista jossain vaiheessa hyvässä kunnossa eläkkeelle.