LIIKETALOUDEN tradenomiksi reilut kymmenen vuotta sitten valmistunut Iiro Takala ei aavistanut ensimmäisiin opiskelijabileisiin mennessään, miten korvaamattomia ystävyyksiä silloin solmittiin. Ja miten vahvasti entinen opinahjo olisi läsnä myöhemmässä työssä K-Raudan kauppiaana Seinäjoella ja Lapualla.
Kun Seinäjoen ammattikorkeakoulu valitsi äskettäin ensimmäisen vuoden alumninsa, valinta osui juuri häneen. SeAMK halusi palkita entisen oppilaansa, jonka työ on merkityksellistä alallaan. Valintaperusteluissa korostettiin yrittäjähenkisyyttä: uuden etsimistä, kokeilunhalua ja periksiantamattomuutta.
– Se on ihan huikea kunnianosoitus!
VALINTA VUODEN ALUMNIKSI sai hahmottamaan oppilaitosyhteistyötä uudella tavalla. Se on paljon enemmän kuin vain väylä saada osaavia työntekijöitä. Erityisen arvokasta on oppilaitosten ja niiden opiskelijoiden tuoma tuore näkökulma yritystoimintaan muuttuvassa toimintaympäristössä.
Harjoittelussa olevat nuoret auttavat Takalaa päivittämään omien kauppojen liikeideaa, jonka ytimessä on asiakaskokemuksen kehittäminen.
– Elämä on koko ajan uuden oppimista ja eri tilanteisiin sopeutumista. Opiskelijoiden avulla pystyn haistelemaan, millaisena heidän ikäluokkansa kokee asiakkuuden.
Hän jututtaa mielellään myymälöissä harjoittelussa olevia opiskelijoita. Tällä hetkellä Seinäjoen K-Raudassa tuntumaa työelämään ottavat kauppiksen pojat Veeti Latvatalo ja Toni Kuusisto.
KOULUTUSKESKUS Sedusta tulleet kaverukset saavat kauppiaalta tehtävän: someen pitäisi tehdä mainos siitä, että he ovat laittaneet grilliosaston kuntoon kesäksi.
Ei mene kauan, kun mainos jo pyörii Instagramissa ja Facebookissa. – Tämä on ollut hyvä harjoittelupaikka. Meidät on saatu tuntemaan, että meidän tekemisillä ja mielipiteillä on väliä.
18-vuotiaat Latvatalo ja Kuusisto valmistuvat tänä keväänä ja ovat tehneet työharjoittelun aikana mainosten lisäksi seurantaa ja markkinointisuunnitelmaa. Ne ovat osa opintoihin liittyvää näyttöä.
KETJUN omilla mittareilla seurataan tarkkaan eri asioita päivä-, viikko- ja vuositasolla. Opiskelijoiden kanssa niihin saa uutta näkökulmaa.
– Opinnäytetyöt auttavat näkemään boksin ulkopuolelta tuorein silmin, millaisia paikkoja omat K-Raudat ovat. Se auttaa hiomaan markkinointia ja pysymään monipolvisessa ympäristössä entistä paremmin framilla.
Kauppias Iiro Takala näkee kaupassa harjoittelemassa olevat nuoret tulevaisuuden yhteistyökumppaneina.
– Kun menee muutama vuosi, suurin osa heistä on työllistynyt meidän alueelle. Siinä vaiheessa he ovat myös jo ostovoimaisia aikuisia ja avainasiakkaita.
Vuoden alumniksi valinta sai fiilistelemään omaa polkua liiketalouden opinnoista työelämään ja kauppiaaksi. Hän kuvailee nykyhetken olevan kaiken summaa ja tulosta. Moni entinen opiskelijakaveri on tärkeä bisneskumppani. Heillä on omia yrityksiä tai he ovat merkittävissä asemissa työpaikoillaan.
– Yksi meni pankkiin töihin ja hänen kanssaan ollaan tehty kaupan rahoituskuvioita, kun minusta tuli kauppiasyrittäjä. On tosi helppoa, kun pöydän toisella puolella on tuttu. Hän tietää minun pelityylini ja minä hänen.
Takala on tuttu näky Seinäjoen AMK:ssa myös luennoitsijana. Vähittäiskauppa tänään -opintojaksolla hän edustaa rautakauppaa ja ketjupuolta ja tuo esille kauppiasliiketoimintamallia. Opetukseen osallistuminen luennoimalla antaa molemminpuolista hyötyä. Kauppiaalle se tarjoaa mahdollisuuden markkinoida omien kauppojen kasvuväyliä ja tarjota kaupan alalle suuntautuville opiskelijoille myönteistä tietoa kaupan näkökulmasta. Opiskelijalle yhteistyö avaa mahdollisuuksia nousta ajan kanssa avaintehtäviin myymälöissä.
SEINÄJOEN JA LAPUAN K-RAUDASSA ostopäällikkönä työskentelevä Joni Laasala on tästä hyvä esimerkki. Hän tuli taloon vuonna 2013 kausityöntekijäksi ammattikorkeakouluopintojensa ohessa.
Lopputyössään Laasala tutki Seinäjoen rautakaupan asiakastyytyväisyyttä sekä kuluttaja- että asiakaspuolella. Laasalalle on tärkeää itse opiskeluaikoina työhön kiinni päässeenä, että opiskelijoita otetaan vastaan. Nuoret tarvitsevat mahdollisuuksia osallistua oikeaan työntekoon.
– Oli kurjaa, kun itse aikoinaan haki harjoitteluun ja monesta paikasta sanottiin, ettei tarvitse tulla. Meille on otettu aktiivisesti opiskelijoita. Moni on jäänyt kausityöntekijäksi opintojen ohessa ja saanut myös työpaikan valmistuttuaan.
IIRO TAKALA kertoo profiloituneensa kauppiaana tietoisesti sidosryhmävaikuttajaksi. Hän istuu Seinäjoen yrittäjien hallituksessa. Yhdistyksen myötä oppilaitosyhteistyö avautuu laajana yhteispelinä yritysten, kuntien ja oppilaitosten välillä.
Tavoitteena on tuoda näkyväksi, millaisia tietoja ja taitoja Seinäjoen ja Etelä-Pohjanmaan yrittäjät tarvitsevat. Kun tarpeet ja osaaminen pystytään linkittämään, kohenee koko seudun kilpailukyky.
Vuoden alumni Iiro Takala kannustaa kaikkia yrittäjiä oppilaitosyhteistyöhön omalla tavallaan. Hänelle se on suhdetoimintaa, joka tuo mielettömästi sisältöä tekemisiin. Omalla aktiivisella toiminnalla siitä pystyy saamaan kauppiasliikemalliin valtavasti lisäarvoa.
– Teen isoa kauppaa Seinäjoella ja Lapualla. Minulla on hyvät välit eri suuntiin ja koko ajan vireillä jotain. Tämä on suhdepeliä.
Lue koko juttu 22.4.2022 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.