Citymarket loistaa Oulun Ruskossa

Jaa

Uusittu valaistus ja sähköratkaisu tuovat kustannus- ja energiatehokkuutta sekä nostavat tuotteet esiin ja luovat tunnelmaa. Myös asiakkaat ovat tyytyväisiä.

OULUN Ruskon K-Citymarketissa mikään ei jää pimentoon: uusittu valaistus varmistaa, että tuotteet näkyvät ja henkilökunnan on helppo työskennellä muutenkin remontoidussa kaupassa. Noin 7 000 neliön kauppa peruskorjattiin ja sen yhteyteen rakennettiin liki 3 000 neliön laajennus.

– Saimme elintarvikkeille ja käyttötavaroille kummallekin tuhat neliötä lisää. Yksi tuhat neliötä jakautui kaupan taustatiloihin ja neljän uuden etumyymälän käyttöön, kertoo kauppias Päivi Raja-aho.

Työt aloitettiin jo keväällä. Marraskuun avajaisissa liiketila oli näkyvältä osaltaan valmis, mutta hienosäätö jatkui vielä vuoden loppupuolella.

– Isona kohteena Citymarket on haastava. Töitä on tehty kahdessa vuorossa: päivällä laajennusosaa ja yöllä saneerausta, toteaa toimitusjohtaja Ville Hirsso, jonka yritys on vastannut kohteen sähkö- urakoinnista.

CITYMARKETIIN VALITTIIN uusi, modulaarinen valaisinsarja, joka soveltuu nimenomaan kauppa- ja liiketiloihin. Kaupassa on yli tuhat yleisvalaisinta. Seinän vierustoillekin saatiin tasainen valaistus suuntaamalla reunimmaisten valaisimien valoa enemmän seinustojen esillepanoihin. Kauppakäytävällä valaisimet on ripustettu neliömuodostelmiin, ja nuolivalaisimet johdattavat luontevasti sisään kauppaan.

Sopivalla valonjaolla, eli valaisimien optiikalla, tuotteet tulevat näkyviin energiatehokkaasti ja ilman häikäisyä. Valaisimilla saatiin luotua myös erilaisia tiloja, ja Dali-ohjauksella ledivalojen kirkkautta ja jopa yksittäisen valaisimen valotehoa voi säätää, mikä on tärkeää muun muassa hevi-osastolla. – Yleisvalaistus on miellyttävä ja tunnelmallinen, Raja-aho kiittelee.

KOHDEVALOILLA tuotteita ja eri osastoja saadaan korostettua. Uudessa Citymarketin valaistuskonseptissa on entistä paremmin huomioitu kohdevalaisimien ja yleisvalaistuksen yhteisvaikutus. Yleisvalaistusta himmentämällä kohdevalojen valaistusteho tulee paremmin esiin.

Valaisimien ryhmittelyt tehtiin kaupan tilanjakosuunnitelman mukaisesti. Alueita voidaan muokata ja valotehoa säätää myös myöhemmin, mikäli osastoihin tulisi muutoksia.

ONNINEN OLI uudistusprojektissa keskeisessä roolissa. Onnisen teknisen myyjän Tiina Suvannon mukaan kaupoissa tärkeää on valaisimien hyvä energiatehokkuus. Citymarketissa käytettiin Onnisen toimittamia led-yleisvalaisimia, jotka oli lastattu lavalle ryhmäpakkaukseen. Se vähensi jätteen määrää ja nopeutti projektin läpimenoa.

– Kokonaisuuden kannalta luotettavat toimitusajat oikein rytmitettyinä olivat olennaisia projektin sujuvuuden takaamiseksi.

Vanhat valaisimet purettiin vaiheittain ja toimitettiin kierrätykseen. Yötyönä vaihdetut yleisvalaisimet asennettiin kiskojen väliin ja kytkentä sujui rivakasti.

Citymarketin uudistetun valaistuskonseptin myötä valaistuksen sähkönkulutus puolittuu vanhoihin loisteputkiin verrattuna. Ruskon K-Citymarketissa tämä tarkoittaa lähes 300 000 kWh:n vuosisäästöä, rahassa noin 24 000 euroa. Lisäsäästöä syntyy, kun lampunvaihtokustannukset jäävät historiaan.

MYYMÄLÄ NYKYAIKAISTUI kaikin tavoin. Kylmälaitteissa R404A-kylmäaine vaihdettiin hiilidioksidilaitokseen, ja energianlähteenä hyödynnetään jatkossa muun muassa aurinkovoimaa. Tänä vuonna rakennettavan aurinkopaneelijärjestelmän energiaa käytetään esimerkiksi kylmälaitteisiin.

TEKSTI Tarja Västilä / KUVA Juho Kuva

 

Lue koko juttu 21.1. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta