Erilaisuus vahvuudeksi

Jaa

Henkilökunnan suhtautuminen uuteen työnantajaan oli jännä paikka nuorelle kauppiaalle. Lopputulos vaikuttaa tähän mennessä hyvältä. Siitä K-Rauta Kajaanin kauppias Antton Rossi antaa ison kiitoksen henkilökunnalle.

Loppuvuodesta 2017 Kajaanin K-Raudassa odotettiin muutakin kuin joulupukkia. Henkilökunnan tiedossa oli kauppiaan vaihtuminen, mutta kukaan ei tiennyt millainen uusi kauppias olisi.

– Aina kun joku pukumies ilmestyi kauppaan katselemaan, arvuuteltiin, että onkohan siinä nyt se meidän uusi kauppias. Hän kävi täällä ensimmäisen kerran niin salavihkaa, ettei me edes tiedetty asiasta, sisustusmyyjä Atso Väyrynen muistelee.

Uusi kauppias oli 32-vuotias Antton Rossi. Turun vähälumisiin talviin tottunut kauppias nauraa muistellessaan ensi kosketustaan uuden kauppansa kanssa.

– Kun ensimmäisellä tutustumiskäynnillä parkkeerasin autoa tuohon kaupan pihaan, niin paikallisella radiokanavalla varoittelivat menemästä yksin metsään, koska puista putoileva tykkylumi on hengenvaarallista. Kyllä minä silloin ajattelin, että mihin olemme oikein tulossa.

MUUTTO MÄNTSÄLÄN K-Raudan kauppiaan paikalta 500 kilometriä pohjoisempaan keskelle Kainuun korpimaisemia oli iso muutos koko perheelle. Puoliso Lotta Achrén-Rossi seurasi lasten kanssa Kajaaniin kesän aikana.

– Kajaani oli täysin uusi markkina-alue, josta minulla ei ollut mitään kokemusta. Kyseessä oli myös huomattavasti suurempi kauppapaikka kuin mikä meillä oli Mäntsälässä, Antton kertoo. Koko perheen ja elämän siirto Kajaaniin oli sekin iso muutos.

Nyt kaupan käytävillä ja palvelupisteissä näkyy tekemisen meininki. Asiakkaita kulkee tasaiseen tahtiin ja kauppa käy. Kaupanteossa pyörähtää välillä myös kauppias itse.

– Täällä ei ole asiakkailla niin kiire, etteivätkö he ehtisi hetkisen kauppiaan kanssa jutella tuolla käytävällä. Minusta kauppiaan täytyy näkyä ja touhuta kaupanteossa. Siitä minä pidän, Rossi toteaa.

Henkilökuntakin vahvistaa, että hyvin on yhdessä pärjätty.

– Henkilökunta otti minut tosi hyvin vastaan ja siitä on ollut iso apu. Aina välillä he ovat sanoneet, että Antton hei, oletko nyt ihan varma? Ja muistuttaneet, olemme nyt Kainuussa. Omalla etelän miehen asenteellani olen pyrkinyt tuomaan henkilöstölle uutta virtaa, Rossi kertoo.

Kassalla ja konttorissa työskentelevä Veronica Tervo kehuu Antton-kauppiaan hyviä ideoita ja tekemisen meininkiä.

– Minusta on mukavaa se, että kauppiaiden kanssa pystyy keskustelemaan kaikista asioista. Myös niistä, jotka eivät kuulu suoraan työhön, Tervo mainitsee.

KAUPPIASURA KAJAANISSA alkoi Rossilla vasta maaliskuun alussa, mutta jo lopputalven aikana hän sai huomata eron etelän ja pohjoisen talvissa talvisesongissa.

– Kun minä silloin maaliskuun alussa olin laittamassa lumikolia pois, niin kassan naiset tulivat varovasti sanomaan, ettei niitä nyt vielä voi pois laittaa, eikä ainakaan poistomyyntiin. Ja niinhän siinä kävi, että parin viikon päästä kaikki oli myyty ja lisääkin tilattiin, kauppias nauraa.

Kauppiaan vaihtuminen on näkynyt kaupassa myös tehtävien uusjaossa. Muutos on näkynyt myös asiakkaiden suuntaan. Varastot ovat suurempia ja aiempaa useammin vähän harvinaisempikin tuote lähtee saman tien asiakkaan matkaan.

– Anttonin ajatus on, että kun ammattimyyntiin panostetaan, niin ammattilaisten tarvitsemat työkalut pitää löytyä hyllystä. Valikoimat monipuolistuivat, ostaja Jaana Sorsa kertoo.

Välillä kokenut henkilökunta on saanut painaa jarruakin. Ensimmäiset kuukaudet ovat saaneet kuitenkin uskon parempaan tulevaisuuteen vahvistumaan.

– Muutaman kerran piti sanoa, ettei kainuulaiset noita osta. Ja Mäntsälässä ei potkukelkkoja mene kaupaksi, mutta Kajaanissa menee. Onhan tämä ollut oppivuosi meille kaikille, mutta nimenomaan positiivisessa mielessä, Sorsa painottaa.

Teksti: Pekka Moliis / Kuva: Kimmo Rauatmaa