Kajaanissa tähdätään luistavaan talveen

Jaa

Kajaanin Intersportissa kuten muissakin ketjun kaupoissa tämä vuosi on ollut perin erilainen. Koronakevät jätti jälkensä, mutta tulevan sesongin suhteen odotukset ovat korkealla. Kaupan maastohiihtovastaava kertoo, miten alkaneeseen kauteen on vuoden mittaan valmistauduttu.

TAMMIKUUSSA 2020 myymäläpäällikkö Mika Kemppaista (kuvassa keskellä) huolestuttavat talven vilkkaasti alkaneen suksikaupan tyrehdyttäneet vesisateet. Pitkään alalla ollut lajiosaaja on rakentanut kaupan suksivalikoiman tiiviissä yhteistyössä kauppias Mika Ronkaisen (kuvassa oikealla) kanssa. Asiantuntemusta riittää, sillä kauppias kuuluu myös ketjun maastohiihdon ja pyöräilyn suunnitteluryhmään, joka tekee ison valmistelutyön aina ennen maaliskuun ostopäiviä.

Lumi pysyy kuitenkin Kainuun korkeudella maassa. Kauppa käy, ja suksivarasto valmistaudutaan tyhjentämään mahdollisimman pieneksi vappuun mennessä. Normaalivuotena myydään 600–700 paria, ykkösartikkelina Kajaanissakin karvapohjasukset. Myös talven 2021 suksivalikoiman rakentaminen on jo täydessä vauhdissa.

MAALISKUUN 12. päivänä Intersport-ketjun ostopäivät Vierumäellä ovat päättymässä, kun vakavailmeinen pääministeri Sanna Marin kertoo televisiossa kansalle, kuinka korona taltutetaan. Seuraavana päivänä astuvat voimaan isot koronarajoitteet ja muun muassa Vuokatti-hiihto perutaan. – Kauppa pysähtyy ihan täysin, kauppias Ronkainen muistelee  jälkikäteen. Maaliskuun lopussa asiakkaat olivat kadonneet ja korona hallitsee elämää.

Toukokuussa kaupan ovi alkaa jälleen käydä. Pyöriä myydään ennätysmäärä, lenkkareita ja ulkoiluvaatteita paljon.

– Ostokäyttäytyminen on muuttunut, keskiostot ovat nousseet, mutta shoppailukulttuuri on kadonnut. Ostosuoritus on nyt aiempaa nopeampi, sujuvampi ja helpompi, kauppias Ronkainen kuvailee. Suksivalmistajilta tulee huojentavaa tietoa. Varastoon jääneet sukset eivät käsiin vanhenisi, sillä uusia malleja ei ole tulossa.

KESÄLLÄ näkyy suomalaisten panostaminen kotimaassa lomailuun. Varovainen hymy palaa Kainuussakin myös urheilukauppiaiden kasvoille. – Olemme osaltaan myös voittajia. Ne liikkeet, jotka tekevät multisport-kauppaa eli pystyvät tarjoamaan asiakkaille tuotteita myös luonnossa liikkumiseen ja pyöräilyyn, ovat pärjänneet korona-aikana, vaikka se alkushokki lamaannutti kaupan täysin.

Syyskuussa lähdetään kohti tulevaa talvea tutulla kaavalla. Täydennetty suksivalikoima odottaa ostajia. Normaalivuosina henkilökunnalle olisi ollut tarjolla myös Intersportin hiihtolajikoulutus Vuokatissa, mutta koronatilanteen takia se peruttiin. Vaikka lumesta ei vielä ole tietoa,  suksikauppaa aktiiviharrastajille tehdään jo.

Vuokatissa avataan 10.10. klo 10 tykkilumella tehty ensilumen latu. Huippuhiihtäjien rinnalla ladulle rynnistävät myös aktiiviset kuntoilijat. Kajaanissakin on luonnonlunta varastoituna odottamassa, mutta siellä ladun avaamista saadaan vielä muutama viikko odottaa.

ENSIMMÄISET LUMIHIUTALEET satavat reilun viikon päästä maahan Kajaanissakin. Intersportin huoltotiloissa pyörät vaihtuvat suksiin. Ne halutaan kuntoon ennen kunnon talven tuloa ja suksihuollosta vastaavalla Jari Karppisella (kuvassa vas.) on kiirettä.

Odotukset tästä eteenpäin ovat positiiviset, vaikka Kainuu pessimisteistä tunnetaankin. Intersportissa uskotaan lumiseen ja valoisaan talveen.

– Jos tulee kunnon talvi, niin se tulee näkymään koko maassa. Uskon, että kotimaan matkailun myötä laskettelu ja murtomaahiihto tulevat olemaan kovia juttuja, kun ihmiset joka tapauksessa jonnekin lomalle lähtevät, myymäläpäällikkö Kemppainen ennustaa.

TEKSTI Pekka Moliis / KUVAT Miska Puumala

 

Lue koko juttu marraskuun Kehittyvästä kaupasta.