K-Market Esplanadin kauppias työllistää nuoria kesäksi

Jaa

K-Market Esplanadi on tulevana kesänä monen nuoren työpaikka. Myymälä sijaitsee Helsingin keskustassa turistivirtojen varrella, joten laajasta kielitaidosta on hyötyä.

Kauppias Tom Färd työllistää tänä kesänä merkittävän määrän nuoria. Hän palkkaa varsinaisten kesätyöntekijöiden lisäksi kolmekymmentä Tutustu työelämään ja tienaa -työntekijää kahden viikon kesätyöharjoitteluun. Kauppiaan oma työura alkoi aikoinaan TET-harjoittelusta. Nyt hänelle on luontevaa tarjota vuorostaan harjoittelupaikkoja nuorille. Monelle kauppa on ensimmäinen työpaikka, ja työhaastattelukin voi olla ensimmäinen laatuaan. Siinä kauppias kiinnittää huomiota ulospäinsuuntautuneisuuteen.

”Sellaiseen itsevarmuuteen, että kättelee reippaasti, on kohtelias ja katsoo silmiin kun jutellaan. Ne ovat aika perusasioita, että on hyvät tavat ja osoittaa omatoimisuutta.”

Nuorten työntekijöiden perehdyttäminen kiireisenä kesäsesonkina on haasteellista. Tutustu työelämään ja tienaa -työntekijät tulevat kauppaan porrastetusti ja limittäin siten, että edellinen porukka osaa kouluttaa seuraavia tulijoita.

Kauppias on painottanut rekrytoinnissa reippautta ja vastuunottokykyä. Nuoret kesätyöntekijät tekevät hänen mukaansa työtään asiaankuuluvalla innokkuudella ja ovat nopeita oppimaan uutta. Myös nykynuorten kielitaito on tehnyt vaikutuksen. Sitä testattiin haastattelussa kysymällä jotain englanniksi.

Korkein odotuksin kesää kohti

K-Marketit Erottaja ja Esplanadi ovat Färdille uusia kauppapaikkoja. Erottajan kauppiaana hän on toiminut noin puoli vuotta ja Esplanadin helmikuusta saakka. Edessä on siis ensimmäinen kesä Helsingin ydinkeskustan kiireisissä K-kaupoissa. Toukokuun helteet potkaisivat kesän käyntiin jo hieman etuajassa.

”Ihmiset ovat liikkeellä, ja kun meillä on näin keskeinen sijainti, niin porukkaa on käynyt pilvin pimein. Odotukset kesälle ovat kovat, etenkin jos tämä hellesää jatkuu ja kun marjanmyynti käynnistyy.”

Esplanadin liikkeen vieressä sijaitsee Alkon myymälä, ja sillä on ollut oma roolinsa kaupan valikoimaa muodostettaessa.

”Tähän kiinnitin huomiota, kun sain kaupan haltuuni. Lähdimme tuomaan meille enemmän piknik-valikoimaa, jotta vierestä haetun samppanjan kylkeen saa meiltä tapaksia ja mansikoita. Alkon läheisyys tehnee hyvää kesän marjanmyynnillekin.”

 

Kuvassa K-Market Esplanadilla kesäasiakkaita palvelevat Julia ja Sean.

 

 

 

 

Teksti Hanna Karpio » Kuvat Mikko Käkelä ja Hanna Karpio

Lue lisää K-Market Esplanadista ja kielitaitoisista nuorista työntekijöistä 15.6. ilmestyvästä Kehittyvän Kaupan numerosta 06/18.