Siirry sisältöön

Kauppa on opiskelijoille hyvä työpaikka

17.08.2021

Osa-aikaisista opiskelijanuorista kasvaa hyviä työntekijöitä, tietävät K-Rauta Loimaan kauppias Kari Mylén ja K-Citymarket Kolmisopen kauppiaat Anni ja Topi Miettinen.

Yliopistossa metsätieteitä opiskelevan Vilma Toivosen työnantaja Mylén ja kahdessakin oppilaitoksessa kaupallisia aineita opiskelevan Tiia Vihavaisen työnantajat Miettiset ovat tyytyväisiä opintoja ja työtä yhdistäviin nuoriin, aikaansaaviin ja motivoituneisiin työntekijöihinsä.

– Vilma on huippuesimerkki sinä mielessä, että hänellä on valtavan hieno asiakaspalveluote, ennakkoluuloton asenne tekemiseen ja hymyilevää aktiivisuutta, Mylén hehkuttaa.

– Tiia taitaa hyvin tiimityöskentelyn taidon. Hän kuuntelee ja keskustelee, hänen kanssaan on mukava työskennellä ja helppo sopia asioista, Anni Miettinen listaa.

– Vaikka Tiialla on jo työkokemusta, on hänellä kova motivaatio oppia lisää kaupan alasta ja tästä työstä, Topi Miettinen lisää.

Näillä kauppiailla onkin pelkästään hyviä kokemuksia opiskelijatyöntekijöistä. Heistä kaupan ala on sopii hyvin opintojen oheen.

– Opiskelijat haluavat saada työkokemusta ja oppia lisää. On palkitsevaa seurata heidän kehitystään työssä ja osana työyhteisöä sekä nähdä, kuinka he arvostavat työtä, Topi Miettinen sanoo.

– KAUPPIAINA HALUAMME TARJOTA osa-aikaisillekin työntekijöille vastuullisia tehtäviä. On hienoa päästä näyttämään, kuinka monipuolista, vaativaa ja kivaa kaupan työ on ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa. Hyvällä perehdytyksellä osa-aikaisista opiskelijanuorista saa erinomaisia työntekijöitä, Anni Miettinen tietää.

Toki työn ja opintojen yhdistäminen vaatii sekä työntekijältä että työnantajalta joustoa ja luottamusta, mutta avoimella keskustelulla ja hyvissä ajoin tapahtuvalla työvuorojen suunnittelulla ja yhteen sovittelulla asiat sujuvat kaikkien kannalta hyvin.

Kauppiaat näkevätkin hyvien osa-aikatyöntekijöiden roolin kaupalle merkittävänä. – He täydentävät vakituista porukkaa hyvin ja tuovat parhaimmillaan työyhteisöön tuoretta näkemystä ja uusia ideoita, Topi Miettinen kertoo.

Ketjussaan Vuoden kasvattajakauppiaana palkittu Mylén on samaa mieltä. – Heiltä saa tuulahduksen uusista jutuista. Alalla on tärkeää olla ajan tasalla asenneilmapiiristä ja trendeistä.

Toisin kuin moni luulee, juuri nuorten työntekijöiden kanssa on usein helppoa toimia, Mylén näkee. – Nuorissa on se positiivinen piirre, että he ovat avoimia ja keskustelevia ja nostavat oma-aloitteisesti asioita esiin, hän sanoo.

Merkittävä on myös kaupan työ tulevaisuuden osaajien kasvattajana.

– K-ryhmä tarvitsee isona työllistäjänä uutta, motivoitunutta työvoimaa. Tämän päivän nuoret eivät ajattelekaan jäädä ensimmäisestä työpaikastaan eläkkeelle, mutta vaikka emme saisikaan nuoresta työntekijästä ketjulle tulevaa kauppiasta tai vakimyyjää, hyvän asiakkaan saamme varmasti, Mylén summaa.

VILMA TOIVONEN opiskelee metsätieteitä Helsingin yliopistossa. Hän aloitti kesätyöt Loimaan K-Raudassa keväällä 2020 ja on sen jälkeen työskennellyt osa-aikaisena kaupan tarpeiden mukaan erilaisin viikkotyöajoin ja kesäkaudella kokoaikaisesti. Kandiharjoittelukin järjestyi kaupassa. Toivonen on nauttinut kaikista moninaisita töistä.  Jo alkuvaiheessa hän sai vastuulleen kaupan puutarhapuolen ja sen ulkomyymälän.

– Silloin mursin monen asiakkaan ennakkoluulot myymällä ruohonleikkureita melkein liukuhihnalta. Paneuduin laitteisiin ja työkaverit luottivat osaamiseeni.

Pääosan ajasta Toivonen on työskennellyt sisustustiskillä. – Hauskinta on ollut perehtyä maaleihin ja puunkäsittelyaineisiin. Vasta täällä kaupassa olen ymmärtänyt kokonaiskuvan, miten vaikkapa eri aineet vaikuttavat eri puulaatuihin ja pintoihin, joista olen opiskellut.

– Työstä on ollut paljon hyötyä opintoihini ja päinvastoin.

TIIA VIHAVAINEN opiskelee kaupallisia aineita Itä-Suomen yliopistossa. Hän on aina tehnyt koulun ohella kaupan töitä, useita vuosia K-Citymarket Päivärannassa kassalla ja käyttötavarapuolella ja viime helmikuusta alkaen elintarvikemyyjänä K-Citymarket Kolmisopessa. Opinnoista saa hänen mukaansa jatkuvasti virikkeitä työhön ja päinvastoin. Syksyllä on tarkoitus käydä gradun kimppuun.

Samaan aikaan Vihavainen on suorittanut Savonia-ammattikorkeakoulussa K-kauppiasliiton Kauppa ja yrittäjyys -opintokokonaisuutta.

– Sitä on ollut tosi kiva tehdä, kun aiheet ovat käytäntöä kauppiaan ja yrittäjän näkökulmasta. K-kauppiaan ura on hyvinkin varteenotettava vaihtoehto, yrittäjäksi haluava Vihavainen paljastaa.

 

TEKSTI Tuija Heikkilä KUVAT Jaana Lindfors ja Matias Honkamaa

 

Lue Vilma Toivosen ja Tiia Vihavaisen kokemuksista ja ajatuksista kaupan töistä ja opiskelusta 19.8. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta

 

 

 

 

 

 

 


Hei K-kauppias! Jäseninfoa Kauppiassivuilla.