Siirry sisältöön

Korona osoitti yhteistyön voiman

20.10.2020

Kun Pilvi Pääskynen aloitti kauppiasuransa, hän ei voinut kuvitellakaan, minkälainen vuosi oli edessä. Yhteistyön voimalla kaikesta selvittiin.

Edessä on tunteikas ja työntäyteinen päivä. K-Market Tiilikaisen kauppias on laittanut jo edellisiltana kaupan Facebook-sivulle päivityksen, jossa hän kiittää asiakkaita, henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita ensimmäisestä yhteisestä vuodesta.

MIELESSÄ MYLLERTÄÄ, päällimmäisenä tunteena kiitollisuus. Korona järjesti yrittäjäuran alkuun melkoisen yllätyksen ja toi omat haasteensa, mutta samalla se osoitti yhteistyön voiman.

– On ollut hienoa nähdä, miten notkeasti K-ryhmä pystyy muokkaamaan toimintaansa aina tilanteen vaatimusten mukaan. Meilläkin saatiin K-Ruoan verkkokauppa toimintaan heti huhti-toukokuun vaihteessa. Edelleen verkkokaupan asiakkaina on varsinkin eläkeläisiä, joiden olisi vaikea tulla itse kauppaan. Myös monet työssä käyvät asiakkaamme arvostavat niin paljon vapaa-aikaa, että haluavat noutaa ostokset valmiiksi kerättynä, Pilvi kertaa matkalla kauppaansa Tohmajärven keskustassa 18 kilometrin päässä Niiralan raja-asemalta.

Merkonomiksi opiskellut ja K-kauppiasvalmennuksesta vuonna 2017 valmistunut Pilvi on neljännen polven kauppias. Sukuyritys vietti 80-vuotisjuhlia itsenäisyyspäivän alla seitsemän vuotta sitten. Nykyisen kaupparakennuksen perhe rakennutti vuonna 1970. Sitä on laajennettu kolmeen otteeseen, viimeksi 2003. Kolme vuotta sitten tehtiin iso remontti.

Noin 4 500 asukkaan rajapaikkakunnalla asiakaskunta muodostuu pääosin eläkeläisistä ja aikuistalouksista. Kunta satsaa uuteen koulukeskukseen ja liikuntapaikkoihin, mutta haasteena on väestön ikääntyminen, työpaikkojen vähäisyys ja nuorten poismuutto opiskelujen ja töiden perässä.

– Haluamme olla kylän paras ruokakauppa – luotettavin, palvelevin, tuorein, laadukkain ja ajanmukaisin. Liikeidea näkyy muun muassa asiakaspalvelun laadussa ja valikoimissa. Olemme lähellä ja tuttavallisia – tunnemme asiakkaamme ja he meidät, Pilvi kuvailee.

EROTTAUTUMISKEINOINA ovat myös paikalliset lähituotteet. – Mitä lähempää tuote tulee ja mitä tuoreempi se on, sen parempi.

– Kokeilemme uusia tuotteita ennakkoluulottomasti. Asiakkaat sitten päättävät, pysyvätkö tuotteet hyllyillä. Monipuolinen ja helposti muokattavissa oleva valikoima erottaa meidät kilpailijoista, tietysti huippuhyvällä asiakaspalvelulla höystettynä.

Tänä aikana epävarmuudesta on tullut jatkuva seuralainen. – Onhan tämä ollut todella opettavainen ja työntäyteinen vuosi. Tiesin kyllä äitini työtä seurattuani, millainen ammatti ja elämäntapa K-kauppiuus on – tässä ei voi tulla ikinä valmiiksi. Muutos on jatkuvaa ja kauppiaan on kehityttävä koko ajan maailman menon mukana. Toisaalta, ehkä juuri se on yksi niistä asiosta, joiden takia tämä työ kiinnostaa minua niin paljon, Pilvi Pääskynen pohtii.

TEKSTI Kirsi Suurnäkki-Vuorinen / KUVAT Kai Pitkänen

Lue koko kauppiaan työpäivästä kertova juttu 22.10. ilmestyvästä Kehittyvä kauppa -lehdestä.


Hei K-kauppias! Jäseninfoa Kauppiassivuilla.