Tet-harjoittelu sujuu K-Marketissa

Jaa

Kauppias Päivi Koistisen kaupoissa on usein harjoittelijoita eri oppilaitoksista. Perehdyttämiseen panostetaan ja siihen on nimetty vastuuhenkilöt.

TULIJOITA OLISI ENEMMÄN kuin voidaan ottaa. Heitä otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä tietty määrä. – Se ei hyödytä ketään, jos nuoria on liian paljon samaan aikaan, kauppias Päivi Koistinen (kuvassa) painottaa.

Tet-jakso on keino saada jalka oven väliin työelämään. Viime keväänä Koistiset palkkasivat ensimmäistä kertaa tettiläisen kesätöihin kiireapulaiseksi. – Meille on etu saada tuttu töihin. Alaikäisiä ottaisi enemmänkin, mutta kaupan alalla sitä rajoittaa alkoholin ja tupakan myynti.

Jokaisessa Koististen kolmesta kaupasta on joku, joka hoitaa harjoittelijoiden vastaanottamisen. Vastuuhenkilöt ovat juuri käyneet läpi perehdyttämiskoulutuksen. Kaunisrannassa sen suoritti myymäläpäällikkö Ville Koistinen (kuvassa). Hän sanoo nyt osaavansa paremmin selvittää tettien aiempia kokemuksia ja suunnitelmia, onko mielenkiintoa kaupan alalle ja ehkä kesätöihinkin. Koulutus auttoi näkemään, että alkuohjaukselle kannattaa antaa aikaa.

– Harjoittelijoista on oikeasti apua, Ville vakuuttaa. 

Päivi kertoo niin tettiläisille kuin muillekin harjoittelijoille, että kaupassa voi edetä uralla sisäisessä koulutuksessa. Monet ovat usein yllättyneitä ja luulleet, että ensin käydään vaikka kauppista kolme vuotta ja se on siinä.

47-vuotias kauppias vakuuttaa silloin, että elämä on yhtä opiskelua. Hän itse suoritti kuusi vuotta sitten yrittäjän ammattitutkinnon ja valmistui vuonna 2016 kauppiaaksi. Parhaillaan työn alla on yritysjohtajan erikoisammattitutkinto.

– Osaamista pitää päivittää, ja koulutuiksesta on aina hyötyä, Päivi Koistinen painottaa myös Vilmalle ja Miilalle.

YSILUOKKALAISET Miila Kirjasuo ja Vilma Lindroth pääsivät heti ensimmäisenä päivänä ampumaan etikettejä ja symppis pysyy tottuneen oloisesti kädessä.

Viikon harjoittelu K-Market Kaunisrannassa Uudessakaupungissa on kaveruksille kolmas tet-jakso yläasteella. Heille on aiemmin kertynyt tet-kokemusta niin lastentarhasta, metallifirmasta kuin kahvilasta. Hyvä tet-paikka on heidän mukaansa sellainen, jossa pääsee tekemään, eikä vain istuta.

– Siitä jää hyvä fiilis ja oppiikin jotain, ettei ole ihan turhaa.

Vilma väläyttää, että lyhyiden tet-jaksojen parasta antia on se, että pääsee tutustumaan, mitä eri ammateissa oikeasti tehdään. Kauppias Päivi Koistinen nyökkäilee. Sillä tavalla näkee, jos ei yhtään tykkää, vai olisiko kenties kyseessä itselle sopiva ala, jota lähteä opiskelemaan. Hän pitää tärkeänä vastata lähialueen koulujen erilaisiin harjoittelutarpeisiin. Osa hakeutuu jatkossa kauppaan töihin.

– Tet-harjoittelijatkin ovat niitä tulevaisuuden työntekijöitä, kauppias sanoo.

TEKSTI JA KUVA Virpi Adamsson

 

Lue koko juttu ja K-ryhmän vinkit perehdyttämiseen 23.1. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta