Työpaikkaohjaajan rooli korostuu

Jaa

Työpaikkaohjaajat Marika Palletvuori ja Jonna Ruuskanen ohjaavat opiskelijoita työelämään ja kaupan töihin K-Supermarket Manhattanissa Turussa. Heillä on iso rooli myös kesätyöntekijöiden perehdyttämisessä.

Ammatillisen koulutuksen tutkintouudistus on tuonut oppimisen yhä enemmän työpaikoille. K-ryhmä vastaa haasteeseen kouluttamalla satoja työpaikkaohjaajia tämän ja ensi vuoden aikana. Tavoitteena on luoda työpaikoille tuhannen ohjaajan verkosto kolmen vuoden aikana.

Työpaikkaohjaajakoulutuksessa nostetaan entistä voimakkaammin esille perehdyttäminen. Osallistujille annetaan eväitä erilaisten ihmisten huomioonottamiseen sekä palautteen antamiseen. Koulutuksen on jo saanut lähes viisisataa henkeä, ja osallistujia on ollut kaikista ketjuista.

TYÖPAIKKAOHJAAJA MARIKA PALLETVUORI napsauttaa kaupassa aamukuudelta leivinuunin päälle. Kun ovet puolen tunnin päästä avautuvat, tarjolla pitää olla tuoreita leivonnaisia. Marika kiidättää ensimmäiset lämpimäiset croissantit leipäosastolle. Hyvin ehtii vielä paistaa leipiä ja hyllyttääkin ennen kuin uusi työssäoppija saapuu yhdeksältä. Kaupassa on samanaikaisesti muitakin harjoittelijoita, joille Marika on valmiina antamaan aikaansa pitkin päivää.

Manhattan on ollut Marikan työpaikka jo kymmenen vuotta. Leipä-, juusto- ja einesosastojen kakkonen on siirtymässä yhä enemmän konttoripuolelle. – Perehdyttämisen lisäksi vastaan verkkokaupasta ja omavalvonnasta. Toimin myös esimiehenä ja teen kassojen työvuorot, hän kertoo.

MERKONOMIOPISKELIJA JULIAN GREGORIO (21) saapuu työssäoppimisjaksolle ammatti-insituutti Novidasta. Hän saa työvaatteet ja nimikyltin. Marika ottaa esille perehdytyskansion ja alkaa esitellä talon tapoja. Nuorten kanssa lähdetään ihan perusasioista: on muistettava hymyillä, ei saa käyttää oma puhelinta, ottaa selfieitä, jauhaa purkkaa tai olla kuulokkeet korvilla. Kaupassa täytyy koko ajan olla valmiina vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin.

Kaupan puolella Marika näyttää Julianille hyllyjä ja antaa tärppejä tuotteista, joita kysytään paljon. Aina ohimennen hän pysähtyy neuvomaan harjoittelijoilta. Päivän mittaan kertyy useita parin minuutin ohjaustuokioita.

OPETTAJA OSSI LEHTO Turun ammatti-instituutista saapuu katsomaan, miten koulun opiskelijalla Oskarilla menee. Tämä on ollut harjoittelemassa jo pari viikkoa. Opettajan mukaan työssäoppimisjaksot sujuvat yleensä hyvin. Joskus oppilas ei saa kyllin ohjausta. – Osa heistä on huonosti itseohjautuvia. Siksi on tärkeää, että työpaikoilla on korvamerkitty henkilö, joka ohjaa harjoittelijoita.

Oskari kertoo olevansa nyt motivoitunut. – Marikalta voi huoletta mennä kysymään, jos on jotain asiaa, hän kehuu.

Opettajat käyvät oppilaiden luona yleensä ihan harjoittelun alussa, ennen näyttöä toisen kerran ja lopuksi arviointitilaisuudessa.– Jos ei ole mitään hankaluuksia, ei tarvetta sen useampaan vierailuun ole, Marika selventää.

KAUPAN TOINEN TYÖPAIKKAOHJAAJA Jonna Ruuskanen tulee töihin puoliltapäivin. Yhdessä käydään läpi, mitä harjoittelijat ovat tehneet aamupäivän ja keskustellaan jo Julianin ja Oskarin tulevista näytöistä.  Tet-harjoittelijoille he joutuvat jos sanomaan ei oota, sillä kevään paikat ovat menneet. Kesätyöntekijöitä on tänä vuonna tulossa viisi.

– Kaikkien uusien tulokkaiden kanssa käydään läpi ihan sama prosessi pelisääntökansioineen. On tärkeää, ettei synny erilaisia käytäntöjä.

Teksti Virpi Adamsson / Kuva Robert Seger

 

Lue työpaikkaohjaajan päivästä tarkemmin Kehittyvästä kaupasta 4/2019.