Tänä vuonna 20 vuotta täyttävän K-supermarket-ketjun lähtökohdat ja vahvuudet ovat yhä pitkälti samat kuin alkumetreillä. ”Tarjoamme edelleen asiakkaille tavallista paremman ruokakaupan, isot valikoimat, laadukkaat tuotteet ja sopivan hinnan”, sanoo ketjun puheenjohtajakauppias Pauli Jaakola.
Tosin moni asia on kahdessa vuosikymmenessä myös muuttunut ja kehittynyt. ”On tullut paljon toimintaa tehostavia apuvälineitä. Automaattisessa tilausjärjestelmässä on meneillään jo toinen kehitysversio”, Jaakola havainnollistaa.
Hänen mukaansa K-supermarket-ketjussa on aina ollut hyvä henki niin kauppiaskunnassa kuin johtokunnassakin. Muita arvostetaan, ja yhteistyö Ruokakeskon kanssa sujuu hyvin. ”Välillä toki keskustellaan vakavistakin asioista, mutta aina rakentavasti. Vuorovaikutus on vain parantunut”, hän näkee.
Jaakola korostaa kauppiaiden roolia ketjussa. ”Kauppiaat tuntevat asiakkaidensa tarpeet. Vaikka yhteistyö on kehittynyt viime aikoina, kauppiaita pitäisi mielestäni vielä nykyistä isomminkin hyödyntää ja kuulla päätöksenteossa.”
Teini-ikäisestä K-kaupoissa työskennellyt ja lähes kolmetoista vuotta K-kauppiasyrittäjänä leipänsä hankkinut Jaakola on maaliskuusta lähtien ollut kauppiaana Helsingissä K-supermarket Konalassa. Silloin kun K-supermarket-ketju näki päivänvalon, Jaakola oli töissä Espoossa Seilorissa, josta tuli ja joka on yhä yksi Suomen suurimmista K-supermarketeista.
Seilorin kipparilta diplomikauppias Heimo Väliseltä tuleva kauppias oppi menestyksekkään kaupanteon lisäksi muutakin.
”Heimo toimi aktiivisesti ketjunsa erilaisissa luottamustehtävissä. Hänen myötään minullekin oli itsestään selvää, että kauppiaana tässä tehdään myös yhteisiä asioita ketjun ja koko K-ryhmän hyväksi”, K-supermarket-ketjun johtokunnan puheenjohtajaksi edennyt Jaakola kertoo.
Luottamustoimiin 50-60 päivää vuodessa
”Aikaahan puheenjohtajan työ vie ja siihen kuuluu paljon muutakin kuin kokouksia. 50 – 60 päivää vuodessa kuluu luottamustoimiin”, Jaakola on laskenut. Jotta tehtävistä selviää, omassa kaupassa pitää olla hyvä henkilökunta ja asiat kunnossa.
”Toisaalta ihan omasta halustani näitä töitä teen”, hän muistuttaa ja nostaa esiin, miten paljon luottamustyö antaa.
”Pääsee perehtymään ketjun ja kaupan asioihin laajemmin. Liiton hallituksessa asioita tarkastellaan muidenkin toimialojen näkökulmasta.”
Oma ketju ja K-supermarket-kauppiaiden ajankohtaiset asiat ja toiveet ovat Jaakolalle tietysti ykkösasia. Kun ketjuun kuuluu kolmattasataa kauppiasta, ihan kaikkia ei aktiivinenkaan puheenjohtaja voi ainakaan nimeltä tuntea. Viime vuonna Jaakola kiersikin maakunnissa kauppiaiden aluetapaamisissa tutustumassa alueisiin ja ihmisiin.
”On tärkeää käydä aistimassa tunnelmia. Ketjun puheenjohtaja on kaikkien ketjun kauppiaiden asialla, ja asioita pitää ajatella joka kantilta. Alueelliset erot ovat suuria ja kuluttajat erilaisia eri puolilla Suomea”, hän pohtii.
Melkoista haipakkaa
Jaakola myöntää kuluneen vuoden olleen kovaa haipakkaa. Uuteen kauppaan siirtyminen on aina iso juttu, ja Konalassa lisähaastetta toi se, että iso osa henkilökunnasta lähti edellisen kauppiaan matkaan. Toisaalta uuden kauppiaan on hyvä päästä rekrytoimaan myös uusia ihmisiä.
”Meillä kaikki oli uutta: organisaatio, kauppa, asiakkaat. Piti luoda toimiva työyhteisö, kehittää hyvät toimintatavat, tutustua asiakkaisiin ja löytää heille sopivat palvelut. Kun siihen lisää vielä luottamustoimet, vapaa-aikaa ei liiemmin jäänyt. Kesäloma tuli tänä vuonna tarpeeseen”, kauppias sanoo.
Kaikki on Jaakolan mukaan kuitenkin sujunut yllättävän hyvin. Esimerkiksi K-supermarket-ketjun panostus superhevi-hankkeeseen on tuottanut tulosta niin hänen omassa kaupassaan kuin ketjussa laajemminkin, ja hevin myynninosuus on mukavasti lisääntynyt.
Haastavat ajat
Ajat ovat nyt kaupan kannalta haastavat. Jaakola luettelee tuttuja trendejä: kuluttajien ostouskollisuus ja sitoutuminen heikkenee ja hinnan merkitys kasvaa ostopaikan valinnassa. K-ruokakaupoille tuotiin keväällä parhaiden asiakkaiden palkitsemisjärjestelmä.
”Asiakkaat ovat ottaneet sen hyvin vastaan”, hän summaa ketjun kokemuksia.
Jaakola näkee, että niin K-supermarket-ketjulla kuin hänen omassa kaupassaankin asiakasmäärät ovat hyvin hallinnassa, mutta keskiostos laahaa tavoitteista jäljessä, kun asiakkaat ostavat harkitsevammin ja edullisempaa.
”Nyt on tärkeää saada pidettyä nykyiset asiakkaat tyytyväisinä. Kun taloudellinen tilanne ja yleinen kuluttajien luottamus paranee, meillä on perusta kunnossa”, hän linjaa.
Jaakola kannustaa uskomaan ketjun omiin tuoreus- ja valikoimavahvuuksiin. ”Laaja valikoima pitää myös hallita, ettemme syö kilpailukykyämme.”
Ketjun tekemisessä kauppias on keskiössä. ”Kauppias viimeistelee omalla työllään kaupan ja sen valikoimat asiakkaille sopiviksi. Toki menestymiseen tarvitaan aina myös hyvä ja osaava henkilökunta. Pelkällä ketjukonseptilla ja –valikoimalla ei välttämättä olla se tavallista parempi ruokakauppa”, hän pohtii.
Positiivisella mielellä
Kauppiaan työhön kuuluu myös henkilökunnan johtaminen. Konalassa henkilökuntaa on 40.
”Olen aina johtamisessa tykännyt siitä, että johtaja näyttää itse esimerkkiä”, Pauli Jaakola kertoo. Hän välttelee pystyttämästä turhia aitoja henkilökunnan ja kauppiaan välille. Hänelle jokainen voi tulla puhumaan asioista suoraan.
Peruspositiivisena ihmisenä Jaakola totesi jo vuosi sitten, että synkistely ei johda mihinkään. ”Nyt on haettava positiivisia asioita ja iloittava pienistäkin onnistumisista.”
Ketjun juhlavuosi on näkynyt asiakkaille markkinoinnissa ja tarjouksissa ja 700:ssa pysyvästi edullisessa syntymäpäivätuotteessa. Jonkinlainen loppuhuipentuma on Jaakolan mukaan asiakkaille vielä luvassa. ”Juhlavuosi loppuu, mutta hyvät käytännöt jäävät”, hän lupaa.
Teksti Riitta Kilgast » Kuvat Mikko Käkelä
Kuvatekstit:
Peruspositiivisena ihmisenä Pauli Jaakola kannustaa hakemaan positiivisia asioita ja iloitsemaan pienistäkin onnistumisista.
Pauli Jaakolan puoliso Mari Kaijanen on kauppiaana K-market Kastanjassa Vantaalla. ”Olemme kuitenkin aina pitäneet kaupat täysin erillään toisistaan”, Jaakola toteaa. Kauppiasperheeseen kuuluu myös juuri esikoulun aloittanut Emma-tytär.