Kauppiaan ideologiana paikallisuus

Jaa

Palokan K-Citymarketin hyllyiltä löytyvät miltei kaikki Jyväskylän seudulla valmistettavat elintarvikkeet. Pienleipomon lähileipä tarjoillaan maitokärryssä, suoraan oman kylän pelloilta. Kauppias Pekka Kukkonen noudattaa paikallisuuden ideologiaa sekä myymälässä että omassa elämässään.

Pekka Kukkonen, leipäosaston vastaava Elina Ojala ja Jyväs Pakarin toimitusjohtaja Arsi Tiitinen latovat K-Citymarketissa lämpimiä riihilimppuja ja kauraleipiä maitokärryyn. Myymälän kunnia-asiana on tarjota uunituoretta lähileipää myös vasta illemmalla ruokaostoksille tuleville asiakkaille.

”Lähileipää arvostetaan entistä enemmän. Se leivotaan paikallisesti viljellystä rukiista ja kaurasta, jauhetaan paikallisessa myllyssä ja leivotaan pienessä leipomossa seitsemän kilometrin päässä kaupasta”, kauppias Kukkonen hehkuttaa muutenkin mutkatonta ja joustavaa yhteistyötä pienleipomon kanssa. Kun aitokaura, riihiruis ja ruisjauho tulevat tutuilta viljelijöiltä ja mylläreiltä miltei kirjaimellisesti pellolta pöytään, ympäristöäkin kuormitetaan vähemmän.

”Kuuntelemme asiakkaita herkällä korvalla, ja yhdessä leipurin kanssa mietimme, miten toiveet voidaan toteuttaa. Aurajuustoleipä ja koskenlaskijasämpylät ovat tällaisen tuotekehittelyn tuloksia”, Elina Ojala kertoo.

Jyväs Pakarin perusti kaksi Vaasan Leipomon entistä työntekijää vuonna 2012. Se oli hyppäys tuntemattomaan, mutta nyt työntekijöitä on sesongin mukaan 8-10 ja leipomossa tehdään 40 erilaista ruoka- ja kahvileipää. Asiakkaina on sekä lähitienoon kauppoja että ravintoloita, ja leivät ovat päätyneet jo brändiksi ravintoloiden ruokalistoille.

”Pyrimme siihen, että paikallisten ihmisten rakastamat suosikkimaut pääsevät takaisin kauppojen hyllyille ja ravintoloiden ruokapöytiin”, Tiitinen sanoo.

30-40 paikallisen toimittajan tuotteita

Kaupan hyllyiltä löytyy 30–40 eri paikallisen tuottajan tuotteita, patongeista salaatteihin ja muikuista kaaleihin. Esimerkiksi Ristonkorven puutarhan tomaatit ovat niin kysyttyjä, ettei viljelijä aina pysty toimittamaan niitä tarpeeksi. Raaka-aineilla ja mauilla on kauppias Kukkoselle – ruokahifistelijälle ja kokkaajalle – itselleenkin suuri merkitys.

Kauppiaan intohimona on myös asiakaspalvelu. Myymälän on oltava siisti, selkeä ja helppo – ja kauppiaan asiakkaidensa keskellä. Kukkosella on harvoin niin kiire, etteikö hän ehtisi vaihtaa kuulumisia asiakkaidensa kanssa.

Pekka Kukkonen ja hänen vaimonsa Maarit siirtyivät Muuramesta Palokan K-Citymarketin kauppiaiksi huhtikuussa 2016. Yli 14 000 asukaan Palokka on Jyväskylän vetovoimaisimpia ja nopeimmin kasvavia alueita, ja Citymarket toimii noin 20 liikkeen kehittyvässä ja kasvavassa kauppakeskuksessa.

Henkilökuntaa elintarvikepuolella on parikymmentä. Suomen laadukkaimman K-marketin tittelin vuonna 2009 Muuramessa saavuttanut Kukkonen sanoo vaativansa työntekijöiltään sitoutumista – mutta pitävänsä henkilökunnastaan myös huolta.

”Kaupan on oltava kunnossa ja sekä asiakkaiden että työntekijöiden tyytyväisiä – joka ikinen hetki. Elän itsekin hetkessä ja se on hyvä ohjenuora myös kaupassa.”

Hyvän tuulen kauppiaspari

Joensuussa lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt yrittäjäperheen vesa Pekka Kukkonen opiskeli jo tietojenkäsittelyä, mutta kauppa veti kuitenkin pitemmän korren. Hän suoritti kaupassa työskentelyn ohessa K-ruokakauppiasvalmennuksen ja yrittäjätutkinnon.

Kauppiaan pestiä tarjottiin hänelle jo aiemmin, mutta vasta vuonna 2007 hän oli valmis ryhtymään kauppiaaksi. Mukaan Muurameen lähti Tuupovaarasta kotoisin oleva puoliso Maarit, joka on paitsi kauppias, koulutukseltaan myös kokki ja kosmetologi.

”Meillä ei ollut tutun tuttua Keski-Suomessa”, Kukkoset kuvavat lähtöasetelmaa.

Puheliaat pohjoiskarjalaiset sopeutuivat vaivatta – ja tartuttivat hyväntuulisuutensa muihinkin. Vuonna 2008 Pekka ja Maarit Kukkonen saivat Muuramessa ”Vuoden positiivisin muuramelainen” -tittelin. Samana vuonna 2008 heidät palkittiin ”Vuoden nuori yrittäjä” -kunniakirjalla.

Pekka Kukkonen on mukana lasten ja nuorten urheilu- ja liikuntaharrastuksissa ja pelaa salibandyn lisäksi jalkapalloa. Lukioissa hän on kiertänyt kertomassa yrittäjyydestä. Kauppiasparilla on 7-vuotias tytär ja kohta 5-vuotias poika. ”Perhe on elämäni henkireikä”, kauppias sanoo.

 

Teksti: Tuula Koponen

Kuvat: Pentti Väistö

 

Lue lisää Kukkosista ja lähiyhteistyöstä Kehittyvästä Kaupasta nro 9/17