K-supermarketeissa myynnissä olevia lähi- ja pientuottajien herkkuja ja uutuuksia pääsee maistelemaan Paikallista sinulle -tapahtumissa, joita järjestetään kesällä ketjun kaupoissa eri puolilla Suomea.
K-kauppiaiden tiivis yhteistyö lähi- ja pientuottajien kanssa näkyy jo hyvin kauppojen valikoimissa. Tapahtumilla halutaan tutustuttaa asiakkaat lähituottajien laajaan paikalliseen tuotevalikoimaan ja nostaa kaupoissa esiin paikallisia erikoisuuksia.
Syntymäpäiväviikko tapahtuman merkeissä
Vantaalla K-supermarket Koivuhaka vietti 6-vuotissyntymäpäiviään toukokuussa. Kauppias Kari Auramo oli ottanut juhlaviikon ohjelmaan myös Paikallista sinulle -tapahtuman. Se näkyi asiakkaille runsaana valikoimana lähi- ja pientuottajien herkkuja, joita pääsi myös maistelemaan.
Maisteltavana oli mm. Komppa-Seppälän uutuutta Järki särkeä Korpilahdelta, Leivon leipomon leipiä Tampereelta, Leipätalon leipiä Vantaalta, Kolmen Kaverin jäätelöä Helsingistä, Porlammin meijerin juustoja ja Mesikämmenen-hunajaa Kirkkonummelta.
”Asiakkaat ottivat tapahtuman erittäin hyvin vastaan ja tuotteita meni mukavasti kaupaksi. Meillä on kuitenkin valikoimassamme lähi- ja pientuottajien tuotteita läpi vuoden”, hän muistutti. Niitä tilataan aina kun suinkin saadaan.
Kesällä se näkyy etenkin marja- ja vihannesvalikoimassa. ”Marjat tulevat aina paikallisilta tuottajilta: mansikoita meille tulee Juhmon marjatilalta Tuusulan Ruotsinkylästä ja mustikoita Nisulan tilalta Hämeenkoskelta. Juhmosta lupailtiin ensimmäisiä mansikoita jo ennen juhannusta”, kauppias kertoi innostuneena.
Tuotteiden alkuperä kiinnostaa
Kauppias Auramo näkee ihmisten olevan ehkä aiempaa valveutuneempia tuotteiden alkuperän suhteen. ”Asiakkaat ovat ymmärtäneet, että on kaikkien etu, jos voidaan tukea kotimaisia tuottajia päivittäisillä valinnoilla. Asiakkaat ovat myös valmiita maksamaan hieman enemmän paikallisista tuotteista”, hän pohti.
Kauppiaan näkökulmasta pitkä yhteistyö samojen tuottajien kanssa lisää molemminpuolista luottamusta ja varmuutta, mikä on Auramon mukaan erittäin arvokasta molemmin puolin.
Koivuhakaan oli saatu myös pieni erä keväällä markkinoille tullutta Gold & Greenin nyhtökauraa. Se onkin noussut hittituotteeksi, joka ei pitkään kauppojen hyllyssä pysy. ”En ole itsekään päässyt sitä vielä maistamaan, sillä kaikki pienet myyntierät mitä saadaan, menevät heti asiakkaille.”
Korostetaan suomalaista osaamista
”On mukavaa käydä katsomassa asiakasta silmiin ja saada palautetta meidän leivistämme. Paikallista sinulle -tapahtuma on mielestäni hyvä tilaisuus nostaa esille lähi- ja pientuottajia. On hienoa, että tällaisia järjestetään”, Jyrki Raikamo Leipätalo Oy:stä jutteli tyytyväisenä. Vuonna 2007 perustettu Leipätalo toimittaa nyt viidettä vuotta kaupoissa paistettavia pakastetuotteita.
Myös hän oli pistänyt merkille, että tuotteiden alkuperä kiinnostaa asiakkaita yhä enemmän. ”Kotimaisuus on monille tärkeää. Mielestäni suomalaista osaamista voisikin korostaa enemmän, esimerkiksi kaura- ja ruisleivän osalta. Me yritämme omalta osaltamme jakaa hyvää fiilistä ja arkipäivän makuelämyksiä leivän kautta asiakkaille.”
Teksti ja kuvat: Jussi Similä