Kauppojen itsepalvelussa olevat salaatti- ja lämminruokabaarit ovat yleistyneet vauhdilla. Ne ovatkin kasvattaneet salaatin ja valmisruokien myyntiä sekä lisänneet valikoimaa. Perinteiset palvelutiskit ovat kuitenkin K-citymarketeissa ja K-supermarketeissa edelleen kaupan sydän.
Soittokierros kauppoihin eri puolille Suomea kertoo, että asiakkaat hyödyntävät mielellään palvelutiskien antimia. Lohi jyrää kaikkialla: lohituotteet tuntuvat nimittäin joka suunnalla olevan palvelutiskien suosituimpia tuotteita. Kirholohi ja merilohi maistuvat niin fileinä, kokonaisina kuin savustettuinakin. Myös itse jauhettu jauheliha ja erilaiset grillituotteet tekevät hyvin kauppansa – toki vuodenaika ja sesongitkin painavat asiakkaiden valinnoissa. Paikallisesti tärkeitä tuotteita nousee eri paikkakunnilla suosikkien listalle. Alueittain palvelutiskien Top 5:stä löytyy niin mustaamakkaraa, muikkuja, ahvenia, Inarin siikaa kuin sushejakin.
Lihamestari Milla Leppikangas (kuvassa) Hämeenlinnan K-citymarketista pitää palvelutiskin monipuolista valikoimaa myymälän ehdottomana vahvuutena ja palvelukin on omaa luokkaansa. Hänen mukaansa asiakkaat tykkäävät palvelutiskin kotoisasta tunnelmasta ja kiittelevät, kun mukaan saa valmistusohjeita. ”Moni asiakas valitsee kauppansa sen palvelutiskin tason perusteella”, hän kertoo.
Monipuolinen kattaus
Rovaniemen K-citymarketissa kalan myynti on ollut kasvussa. Suomen pohjoisin K-supermarket Ivalossa toi taajamaan asiakkaiden iloksi palvelutiskin viiden vuoden tauon jälkeen. Etenkin grillituotteita olikin jo ehditty odottaa. K-citymarketissa Ylöjärvellä lohi pitää kärkisijoja, mutta mustamakkara kipuaa neljänneksi. Kuusamon K-citymarketissa muikut yltävät kakkos- ja Joensuun Pilkon K-citymarketissa kolmossijalle. Nilsiän K-supermarketissa grillibroileri ja grillikylki pitävät kärkisijoja ympäri vuoden.
Porin Puuvillan K-citymarketissa ja Laitilan K-supermarketissa suosittujen kärjessä ovat lihatuotteet, Jyväskylässä K-supermarket Länsiväylässä puolestaan kalat. Helsingissä K-supermarket Mustapekan asiakkaiden palvelutiskin Top 5 -listalle pääsee pelkkiä kaloja ja irtosusheja; kalatiski onkin kaupassa lihatiskiä suurempi. K-citymarketissa Kokkolassa jauheliha ja graavilohisiivut pitävät kärkitilaa; kotikeittiön valmiit patongit maistuvat viidenneksi parhaiten.
Teksti ja kuvat: Auli Henriksson
Lue lisää ja käy katsomassa lokakuun Kehittyvästä Kaupasta, miltä näyttää neljäntoista eri kaupan palvelutiskien Top 5.