Keskossa ja K-ryhmässä eletään parhaillaan mielenkiintoisia aikoja. Tänä vuonna 75 vuotta täyttävä Kesko on saanut vuoden alusta uuden pääjohtajan Mikko Helanderin, jonka johdolla valmistellaan Keskon uutta strategiaa. Tavoitteena on, että Keskon hallitus voisi siunata uudet linjaukset vielä tulevan kevään aikana.
Helander sanoo, että strategiatyö on käynnistynyt ja valmistuessaan uusi strategia antaa selvemmän käsityksen siitä, millainen yhtiö Kesko on tulevaisuudessa ja mihin suuntaan K-ryhmä kokonaisuudessaan kehittyy.
”Sen voin sanoa jo tässä vaiheessa, että Kesko tulee olemaan nykyistä fokusoituneempi toimija. Toinen merkittävä strateginen linjaus liittyy siihen, että Kesko tulee olemaan nykyistä yhtenäisempi firma. Tällä hetkellä monet meidän liiketoiminnot toimivat hyvin erillään toisistaan. Toimimalla entistä enemmän yhtenäisenä kokonaisuutena Keskolle tarjoutuu mahdollisuuksia tehostaa omaa toimintaa ja kustannustehokkuutta kaikilla rintamilla”, pääjohtaja tähdentää.
Hahmotettava kokonaisuus
Kysyn Helanderilta, mitä hän painottaa omassa johtamistavassaan? Hän nostaa välittömästi esiin pelikentän hahmottamisen tärkeyden.
”Johdat isoa tai pientä yritystä, niin aina on erittäin tärkeää hahmottaa pelikenttä. Siihen perustuen tehdään sitten strategia yhteistyössä kollegoiden kanssa ja muodostetaan visio siitä, mitä olemme tulevaisuudessa ja saamme näin suuntaviitat ja selkänojan toiminnan johtamiselle.”
”Jatko on sitten kiinni siitä, että saamme ihmiset mukaan toteuttamaan valittua strategiaa. Saamme ihmiset tekemään töitä ja huomaamaan, että kehitymme ja uudistumme, ja olemme pikku hiljaa yhä enemmän ja enemmän sen kaltainen kuin olimme ajatelleetkin”, pääjohtaja painottaa.
Helanderin mukaan suurin ero pienen ja ison organisaation välillä liittyy siihen, että pienessä organisaatiossa visio ja strategia pystytään toteuttamaan nopeammin.
”Suurissa Keskon ja K-ryhmän kaltaisissa organisaatioissa on aina tiettyä massan hitautta. Meitä voi verrata isoon valtamerilaivaan, jonka suunnan muuttaminen ei tapahdu hetkessä. Mutta kun uusi kurssi on otettu, niin sitten laiva kulkee vääjäämättä haluttuun suuntaan.”
Helander uskoo vahvasti porukan voimaan ja siihen, että kun ihmiset alkavat nähdä ensimmäisiä myönteisiä tuloksia, joita yhteisellä tekemisellä on saatu aikaiseksi, tulee hyvä spiritti ja lisää onnistumisia.
Luo onnistumisen edellytyksiä
Vaikka Helanderin pääjohtajakausi on vasta alussa, emmekä voi tietää millaisia karikoita uudella kapteenilla on edessään, haluan kuulla sen, millaisena pääjohtajana hän haluaa jäädä ihmisten mieliin.
”Ennen kaikkea sellaisena pääjohtajana, joka omalla toiminnallaan on luonut keskolaisille ja K-kauppiasyrittäjille hyvät toimintaedellytykset ja valmiudet onnistua omassa työssään. Uskon, että valmiudet tulevat sitä kautta, että teemme oikeita strategisia valintoja ja niihin liittyen oikeita toimenpiteitä.”
”Toisaalta olen realisti sen suhteen, ettei yksi ihminen voi tehdä määräänsä enemmän tällaisessa isossa organisaatiossa. Onnistuminen tulee sitä kautta, että saamme K-kauppiasyrittäjät kaupoissa, kauppiaitten henkilökunnan ja kaikki keskolaiset sisäistämään asettamamme tavoitteet ja tekemään hartiavoimin töitä yhdessä sovitun tulevaisuuden ja siihen liittyvien tavoitteiden eteen.”
Paljon kentällä
Helander sanoo, että hän tulee olemaan pääjohtajana paljon kentällä ja tapaamaan siellä ihmisiä. Ei pelkästään pääjohtajakauden alussa vaan myös myöhemmin.
”Minulle on erittäin tärkeää tavata kauppiaita ja myös kauppojen asiakkaita. Haluan ymmärtää mahdollisimman hyvin Keskon eri organisaatioiden toiminnan ja tuntea niissä työtä tekevät ihmiset. Ja kun tapaan ihmisiä, kuulen asioita ja ihmisten on myös helpompi kertoa minulle omia tuntemuksiaan, jotka liittyvät omaan työhön tai Keskon ja K-ryhmän toimintaan.”
”Arvostan erittäin paljon sitä, että ihmiset kertovat minulle avoimesti niistä asioista, joita pitävät tärkeinä. Ovat kyseessä sitten positiiviset asiat, kritiikki, ideat tai ajatukset siitä, miten voimme kehittää ja parantaa toimintaamme. Kaikki viestit ovat tärkeitä”, pääjohtaja tähdentää.
Hänen mukaansa avoin keskustelu ei ole lainkaan ristiriidassa sen kanssa, että kun tulee päätöksenteon paikka, niin silloin edetään tarkkojen menettelytapojen mukaan, joita kunkin organisaation päätöksenteossa on noudatettava.
Puhuttava enemmän
Nostan esiin kysymyksen siitä, mistä asioista K-ryhmässä pitäisi keskustella nykyistä enemmän. Helanderin mukaan siitä, millä tavoin pystymme palvelemaan kuluttajia yhä paremmin. Miten pystymme täyttämään ja toteuttamaan heidän tarpeensa ja odotuksensa.
”Uskon, että jatkossa asiat kytkeytyvät entistä enemmän juuri tähän joko suoraan tai epäsuorasti.”
Mitä tulee Helanderin saamaan palautteeseen, niin sitäkin on kertynyt jo paljon. Hän nostaa niistä esiin joitakin myös tässä yhteydessä.
Ajatuksia on vaihdettu mm. siitä, millä tavoin K-ruokakauppojen osalta varmistetaan se, että niiden asema suomalaisessa ruokakaupassa vahvistuu jälleen tulevina vuosina.
”Tämän asian pitääkin nousta vahvasti esille, sillä kuluttajien ostovoima on heikentynyt ja myynti on ollut alavireistä.”
”Hyvänä pidän myös sitä, että K-ryhmässä ollaan huolissaan Anttila-tavarataloista ja ylipäätään tavaratalokaupan tulevaisuudesta. Anttilan toimintahan on ollut raskaasti tappiollista jo pitkään. Tappiot ovat niin suuria, että on sanomattakin selvää, ettemme voi hyväksyä vallitsevaa tilannetta. Syksyllä ilmoitetut toimenpiteet tähtäävät osaltaan siihen, että saamme käänteen aikaiseksi.”
Kolmas asiakokonaisuus, josta Helander on saanut palautetta, liittyy sähköisiin palveluihin ja verkkokauppaan. Hän pitää tärkeänä, että kaikki tunnistavat niihin liittyvät mahdollisuudet.
Neljäntenä asiana pääjohtaja nostaa esiin keskustelut tulonjakoon liittyvistä kysymyksistä Keskon ja K-kauppiaiden välillä.
”Tämäkin keskustelu on minusta ihan luonnollista, enkä usko, että se koskaan loppuukaan. Tärkeää on pitää mielessä se, että teemme saumattomasti yhteistyötä sen eteen, että huolehdimme tärkeimmistä eli asiakkaistamme. Siinä rinnalla ja sivussa voimme siten käydä keskusteluita tulonjakokysymyksistä ja siitä, miten varmistamme koko K-ryhmälle parhaan mahdollisen tuloksen”, hän toteaa.
Näkymät tälle vuodelle
Käyn Helanderin kanssa läpi myös alkaneen vuoden näkymiä. Hän muistuttaa myös tässä yhteydessä niin kuin monesti aiemminkin siitä, että Kesko ja K-ryhmä ovat lähtökohtaisesti hyvässä kunnossa. Tämä on asia, joka pitää muistaa ja josta K-ryhmäläisten on hyvä muistuttaa myös toisiaan.
”Kesko ja K-ryhmä ovat huikea menestystarina suomalaisessa yhteiskunnassa. Kesko on velaton iso yhtiö, jolla on vahva asema monella kaupan alalla. Toimintaympäristö on nyt vaikea kaikille kaupan toimijoille niin Suomessa kuin Euroopassakin. Se on haaste K-ryhmälle, kaikille maamme yrityksille ja koko yhteiskunnalle.”
Alkaneen vuoden suurimpana yksittäisenä haasteena Helander nostaa esiin kuluttajien ostovoiman pienentymisen. Itse asiassa se on pienentynyt jo kolme vuotta peräjälkeen.
”On tärkeää muistaa, että tänä päivänä monilla suomalaisilla kuluttajilla ansiot ovat verojen jälkeen niin pienet, että niillä on vaikea tulla toimeen. Kyllä meidän pitää löytää yhteiskunnassa ratkaisuja, joilla pystytään parantamaan kuluttajien ostovoimaa. Voimme puuttua mm. työn verotukseen. Sitä pitää lähteä keventämään ja turvata näin kuluttajien ostovoima ja kannustaa ihmisiä työntekoon. Tämä on aivan keskeistä.”
”Tämän rinnalla on muistettava se, että elämme viennistä. Yhteinen intressimme on Suomen kilpailukyvyn turvaaminen vientimarkkinoilla. On haettava ratkaisuja, joilla saamme aikaiseksi lisää vientiä. Näin turvaamme pitkällä ajanjaksolla myös kuluttajien ostovoiman ja sen, että pystymme ylläpitämään julkisia palveluita. Tällä hetkellä tarjoamme palveluita, joihin suomalaisella yhteiskunnalla ei ole varaa.”
Työt tehtävä huolella
K-ryhmään liittyvän suunnittelun lähtökohtana tulee Helanderin mukaan pitää sitä, etteivät Suomen ja Euroopan talous tule elpymään saatikka kasvamaan lähivuosina. Hänen mukaansa tässä ajassa on tärkeää, että jokainen keskolainen ja K-ryhmäläinen tekee oman päivittäisen työnsä hyvin ja huolella.
”On tärkeää hoitaa huolella mm. kaikki perusasiat, jotka vaikuttavat asiakastyytyväisyyteen. On pidettävä annetut asiakaslupaukset ja on toimitettava asiakkaille hyvää palvelua ja laatua, ja toisaalta on huolehdittava siitä, ettei hinnoittelussa tehdä ylilyöntejä.”
”Täällä Keskossa taasen meidän on muistettava, että keskeinen tehtävämme on tukea K-kauppiasyrittäjiä ja meidän on pidettävä huolta siitä, että kauppiailla on mahdollisimmat hyvät toimintaedellytykset pärjätä siinä kovassa kisassa, jota kentällä käydään kuluttajista.”
Helanderin mukaan paras tapa lisätä toiminnan tehokkuutta liittyy myynnin kasvattamiseen. Eli myydään nykyisten kauppojen kautta enemmän nykyisillä systeemeillä ja kiinteillä kustannuksilla. Jos myynti ei kuitenkaan kasva tai markkinasyistä johtuen jopa laskee, niin silloin pitää käydä kaikki kuluerät läpi ja löytää säästöjä.
”Kesko käy läpi omaan toimintaansa liittyvät kuluerät ja K-kauppiaat omaan yritystoimintaansa liittyvät. On haettava koko ajan esiin pieniä ja isoja asioita, joilla parantaa kustannustehokkuutta. Paljon on jo tehty, mutta paljon on vielä tehtävääkin. Meidän on oltava kriittisiä niiden liiketoimintojen suhteen, jotka ovat tappiollisia. On löydettävä nopeasti korjaavia toimenpiteitä ja varmistettava tätä kautta taloudellisen pohjan pysyminen vahvana.”
Digitaalisuuteen panostetaan
”Paha mennä sanomaan”, Helander kuittaa kysymykseni mahdollisista uusista yhteistoimintaneuvotteluista ja sanoo, että tehdyillä toimialarakenteen uudistuksilla haetaan synergioita ja hyödynnetään K-ryhmän isoja asiakasvirtoja ja Suomen tehokkaimpiin kuuluvaa logistista koneistoa ja hienoa kivijalkakauppojen verkostoa mm. sähköisessä kaupassa.
”Olen skeptinen sen suhteen, että kuluttajille toimitettaisiin kotiin tuotteita pienissä erissä pakattuna ja sitten mahdollisesti vielä palautuksina takaisin. En usko, että tällaisesta tulee menestyskonseptia. Malli on ekologisesti arveluttava ja vaikea saada kustannustehokkaaksi”, pääjohtaja toteaa.
Sitä hän ei lähde kuitenkaan tässä vaiheessa ennakoimaan, kuinka suuri osuus sähköisellä kaupalla on Kesko-konsernin tai K-ryhmän kauppojen liikevaihdosta vaikkapa kolmen vuoden kuluttua. Helander viittaa meneillään olevaan Keskon strategiaprosessiin, jossa käydään läpi huolella myös sähköisen kaupan visiot ja mahdollisuudet.
”Yksi tulevan suunnittelun lähtökohta liittyy siihen, että hyödynnämme myös sähköisessä kaupassa entistä paremmin kauppiasorganisaatiota ja kauppaverkostoa. Tästä hyötyvät niin Kesko kuin K-kauppiaatkin.”
Keskon vahvasta satsauksesta sähköisten palveluiden ja kaupan kehittämiseen viestii sekin, että Keskon konsernijohtoryhmään tullaan nimittämään Chief Digital Officer (CDO).
”Hänen vastuullaan tulee olemaan Keskon edelläkävijyyden vahvistaminen digitaalisten ratkaisujen rakentajana kaupan alalla”, pääjohtaja kertoo.
Vääriä mielikuvia
Harmissaan Helander on siitä, että tänä päivänä kuluttajien, median ja poliittisten päättäjien keskuudessa on paljon vääriä mielikuvia ruoan hintaan liittyen. Ruoka mielletään Suomessa eurooppalaisittain kalliiksi ja syntipukeiksi nimetään tietyt kaupparyhmät.
”Aivan liian harvoin muistetaan tuoda esiin maamme korkeampi arvonlisäverokanta, korkeampi tuloverotus, monet veroluonteiset maksut, korkeat standardit tuoteturvallisuudelle, työn hinta, syrjäinen sijainti, harva asutus, arktiset olosuhteet, kalliimmat rakennuskustannukset ja korkeammat kiinteistökustannukset.”
”Kun nämä kaikki käydään läpi, voidaan pikemminkin ihmetellä, miten ihmeessä pystymme näinkin edullisesti toimittamaan kuluttajille korkealaatuista ja hyvää ruokaa. On väärin syyllistää suomalaista kauppaa.”
Vahva viesti
Helanderin mukaan tärkeää olisi havahtua myös siihen asiaan, kuinka merkittävä rooli K-ryhmällä on suomalaisessa yhteiskunnassa. Esimerkiksi K-ruokakauppojen menestys on keskeistä myös suomalaisen elintarvike- ja päivittäistavarateollisuuden menestyksen kannalta.
”Ei vähiten sen takia, että K-ruokakaupoissa myytävistä tuotteista 80 prosenttia on tehty Suomessa. Jos kasvatamme markkinaosuuttamme päivittäistavarakaupassa vaikkapa prosenttiyksikön verran, niin samalla synnytämme Suomeen tuhansia uusia työpaikkoja.”
”Pitää muistaa, että ilman menestyvää elintarviketeollisuutta myös maatalouden harjoittaminen hankaloituu. Onnistumalla omassa työssämme K-ryhmä luo edellytyksiä suomalaiselle elintarvike- ja päivittäistavarateollisuudelle ja luo pohjaa sille, että Suomessa on tulevaisuudessakin vahva ja elinvoimainen maatalous ja maaseutu”, Helander korostaa.
Hänen mukaansa mitä vahvemmin kansainväliset toimijat toimivat Suomessa, sitä enemmän tänne virtaa kansainvälisten elintarvikeyritysten tuotteita.
”Asia on merkittävä myös kansallisesti ja siitä on syytä keskustella nykyistä enemmän.”
Teksti Arto Jaakkola Kuva Mauri Ratilainen
<kuvatekstit>
Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo olevansa innostunut ja onnellinen työssään silloin, kun suunnitelmia ja strategioita toteutetaan yhdessä onnistuneesti. Kun K-kauppiaille, kauppojen henkilökunnalle ja keskolaisille on luotu mahdollisuudet onnistua omassa työssään, kun ihmisten into kasvaa ja tulee tuloksia.
Siviilipuolestaan Mikko Helander kertoo sen verran, että hänen perheensä on positiivisessa mielessä hyvin tavallinen suomalainen perhe. Hänellä ei jää juuri aikaa harrastuksille ja vapaa-aikana hän haluaa liikkua raikkaassa ulkoilmassa niin paljon kuin mahdollista. Myös mökillä olo miellyttää.