Suomessa toimi vuoden 2014 lopussa 1 154 itsenäistä K-kauppiasyrittäjää ruoka-, rauta-, maatalous- ja erikoiskaupan aloilla. Uutena K-kauppiaana aloitti viime vuoden aikana kaikkiaan 48 yrittäjää eri puolilla Suomea, suurin osa heistä ruokakauppiaana.
K-kauppiaiden keski-ikä on 46 vuotta, nuorin K-kauppias on 25-vuotias ja vanhin 91-vuotias. Nuorimman kauppiaan Tuulia Niemisen liike on K-market Matkompis Taalintehtaalla ja vanhimman kauppiaan Veikko Leinosen myymälä K-Monimarket sijaitsee Ristijärvellä. Naisia K-kauppiaista on noin viidennes. K-kaupoista suurin osa on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina.
K-kauppiasliitto puolestaan on K-kauppiaiden yhteistoiminta- ja edunvalvontajärjestö, johon kuuluvat kaikki Suomen K-kauppiasyrittäjät. K-kauppiasliiton perustehtävänä on K-kauppiasyrittäjyyden kehittäminen ja vahvistaminen sekä jäsentensä yhteisten etujen ajaminen.
Henna ja Antti
Yksi viime vuonna aloittaneista kauppiaspariskunnista olivat kolmekymppiset Henna ja Antti Helle. He aloittivat K-kauppiasuransa maaliskuun 2014 alussa K-market Ruoka-Aitassa Tornion Karungissa.
Molemmat kouluttautuivat aikanaan tietoliikennealalle, mutta työuransa he ovat tehneet kaupassa. Henna työskenteli ennen kauppiaaksi ryhtymistä 11 vuotta K-market Kirsikassa Torniossa ja Antti 13 vuotta torniolaisissa kodinkoneliikkeissä. K-ruokakauppiasvalmennukselle he lähtivät yhdessä ja tekivät tehtäviä yhteistuumin, lähijaksot suoritti Henna ja paperit valmennuksesta tulivat 2012.
Henna on kotoisin Torniosta, mutta lapsuutensa ja nuoruutensa Karungissa asunut Antti palasi kauppiasuran myötä synnyinseuduilleen. ”Ruoka-Aitta oli meille napakymppi ensimmäiseksi kaupaksi. Saimme aloittaa yrittäjänuramme tutussa ympäristössä ja lähellä on ollut hyvä tukiverkko muita kauppiaita”, Henna ja Antti kehuvat.
Opittu paljon
Heidän mukaansa ensimmäinen vajaa vuosi (10 kk) on mennyt todella nopeasti.
”Pikkuhiljaa alkavat löytyä rytmit oikeiden asioiden tekemiseen oikeaan aikaan. Paljon on opittu nimenomaan tekemällä ja kokeilemalla. Aina ei kaikki ole mennyt kuitenkaan ihan ´tuubiin´. Haasteita on luonut mm. kohtaamisjärjestyksen vaihtaminen kaupassa, myymäläkaluston uusiminen ja uusien käytäntöjen toimintaan ottaminen.”
”Myös ennakointiperusteinen tarvesuunnittelu on uusi juttu koko henkilökunnalle ja sen säätäminen alussa oli haasteellista. Nyt alkaa pikkuhiljaa olla perussetti kunnossa ja voimme keskittyä täysillä toiminnan ja tuottavuuden kehittämiseen. Vasta nyt alkaa olla kaikki ruokakaupan sesongit läpikäyty, joten itseltäkin löytyy tulevaa varten jo pohja tehdä asioita paremmin”, Henna ja Antti kertovat.
Hyödyntävät vahvuuksiaan
Hennan ja Antin mukaan kaikki on mennyt suurimmaksi osaksi niin kuin on pitänytkin.
”Virheiden ja erehdysten avulla on osattu hommaa kehittää oikeaan suuntaan. Kauppa on ollut meille työ, vapaa-aika ja harrastus. Työ on ollut mukavaa ja uusia asioita oppii päivittäin. Yllätyksiäkin on mahtunut mukaan lähinnä kalliiden laiterikkojen ja sähkökatkojen osalta, joita kesällä saattoi olla lähes päivittäin”, he toteavat.
Keskinäisestä työnjaostaan he tuovat esiin sen, että Henna tekee pääasiassa paperihommat lukuun ottamatta laskutusta ja tiliasiakkaista huolehtimista. Muuten molemmilla on omat osastonsa. Hennalla maito ja juusto ja Antilla panimotuotteet. He ovat hyödyntäneet työn jakamisessa omia vahvuuksiaan.
Hennan vahvuutena on selkeästi töiden tehokas organisointi ja asioiden loppuun saattaminen, ja Antin vahvuutena ovat asiakaskohtaamiset ja niiden hoitaminen, sekä juoksevat asiat, kuten loppuneiden tuotteiden metsästys pitkin kaupunkia, pankkikäynnit ja tavaran kuljetukset. Henna on myös koko ajan opettanut ”radiomyyjä” Anttia ruokakaupan ihmeelliseen paperisotaan. Pikkuhiljaa alkaa löytyä selkeämpi osaamisen jakaminen ja töiden organisointi myös kauppiasparin kesken.
Otettu hyvin vastaan
Hennan ja Antin mukaan asiakkaat ovat ottaneet heidät hyvin vastaan. He kertovat pyrkineensä hakemaan ennakkoluulottomasti uusia ideoita ja myös toteuttaneensa niitä. Antti on asunut lähes koko lapsuutensa noin kilometrin päässä kaupalta, joten kylästä löytyi todella paljon tuttuja ihmisiä jo valmiiksi. Oman kylän poika on ollut kova sana varsinkin vanhempien asiakkaiden silmissä.
”Tornion muut ruokakauppiaat olivat meille jo ennestään tuttuja ihmisiä. Yhteistyö heidän kanssa on sujunut paremmin kuin olisimme voineet kuvitella. Yhteistyötä on tehty yli ketjurajojen ja aina hyvässä hengessä. Monta kertaa kollegat ovat pelastaneet meidät kun jokin tieto ei ole kulkenut tai joku tuote on loppunut. Tukiverkostona tämä on ollut mitä parhain ja siitä iso kiitos heille”, Henna ja Antti kiittävät.
Mielenkiintoinen vuosi
Alkaneesta vuodesta 2015 he odottavat mielenkiintoista.
”Olemme nähneet ja oppineet, ja nyt on aika kehittää itseämme ja toimintaa. Tulemme käyttämään enemmän aikaa kaupan työkalujen hyödyntämiseen. Myynninkehityksen tekeminen tulee edelleenkin olemaan todella haastavaa, joten painopistettä on siirrettävä tuottavuuteen. Siinä olemmekin jo osin onnistuneet, mutta aina voi parantaa.”
”Olemme selkeästi kesäkauppa ja isot odotuksen ovat myös ensi kesää koskien. Mökkiläiset ovat kesän tärkeimpiä asiakasryhmiä tietenkään paikallisia unohtamatta. Kesästä on otettava kaikki hyöty irti, jotta selvitään vuoden hiljaisimmatkin ajat. Jossain vaiheessa on myös löydettävä aikaa itselle. Olemme huomanneet että työteho alkaa kärsiä merkittävästi päivän kolmannentoista tunnin kohdalla. Ensimmäisen 10 kuukauden aikana pidetyt oikeat vapaapäivät mahtuvat yhden käden sormiin, joten pieni parin päivän irtiotto kyllä kuuluu ensi kesän suunnitelmiin”, Henna ja Antti kaavailevat.