Isäntä Matti Vihavainen osti 1913 konkurssiin menneen kaupan kolmen poikansa kanssa ja aloitti kaupanpidon Sulkavan rantatien varrella. Sulkavan historiassa on mainittu, että Vihavaisten puoti oli Sulkavan tuottoisin kauppa vuosina 1915-1917.
Vuonna 1925 Matin pojista nuorin Wiljami jatkoi puolisonsa Tainan kanssa kaupanpitoa, kun isä Matti kuoli ja vanhemmat veljet saivat perinnönjaossa maatilat. Kaupanteon oheen Wiljami hankki kaksi maatilaa, ja kun kesäaika oli kaupalla hiljaisempaa, osallistui kaupan henkilökunta tilan töihin kuten heinäntekoon.
Wiljami Vihavainen toimi kauppiaana vuoteen 1950 saakka, jolloin hän sairastui vakavasti ja kuoli. Wiljamin puoliso Taina jatkoi poikansa Ollin kanssa kauppiaana, ja kun toinen poika Osmo valmistui ekonomiksi, hänkin palasi Sulkavalle kaupanpitoon. Veljekset Osmo ja Olli jatkoivat yhdessä kaupanpitoa vuoteen 1991 saakka, jolloin Osmo jäi eläkkeelle. Osmon kolmesta tyttärestä Tiina siirtyi puolisonsa Heikki Kolehmaisen kanssa luotsaamaan kauppaa Olli Vihavaisen kanssa.
Liiketoiminta muokkautui ajan ja tarpeiden mukaan
Vihavaisten liiketoiminta muokkautui ajan saatossa aina tarpeiden mukaan. Suvulla oli laivoja, mm. Voipa-niminen tervahöyry oli rakennettu Voipauslahdessa ja mitoiltaan se oli sitä luokkaa, että mahtui kulkemaan Saimaan kanavassa. Ennen kauppiaan ammattiin ryhtymistä Matti Vihavainen kävikin menestyksekkäästi puutavarakauppaa.
Suvulla oli oma rantavarasto ja laivalaituri johon tuli laivalasteittain mm. viljaa, suolaa ja sokeria. Talvella logistiikka hoidettiin niin, että tuotteet tulivat junalla Kallislahteen ja sieltä jopa 14 miestä hevosineen ja rekineen oli sitä kuljettamassa.
Myöhemmin kaupalla oli myös kuorma-autoja ja myymäläautoja. Kuorma-autot tulivat mukaan siinä vaiheessa, kun kaupankäynti laajeni rakennus- ja maataloustarvikkeisiin. Vihavaisten myymäläautot kiertelivät usean kunnan alueella vuodesta 1957 alkaen yhteensä 25 vuotta. Sulkavan kirkonkylän kaupan lisäksi Vihavaisilla oli kauppa Pajansalmella, jossa toimi suuri sahalaitos. Päivittäistavaroiden, rauta- ja maataloustarvikkeiden lisäksi Vihavaiset pitivät myös baaria.
Kauppakartanosta nykyaikaiseen valintamyymälään
Wiljami Vihavaisen otettua ohjat vuonna 1925 hän remontoi vanhasta kaupasta komean kaksikerroksisen, mansardikattoisen kauppakartanon. 50-luvulla kauppa liittyi K-ryhmään ja sai K-kilven seinäänsä. Keskon ideologiana oli uudistuminen, ja Vihavaisen liike halusi olla siinä mukana. Tässä vaiheessa uudistettiin kauppakiinteistöä mm. suurentamalla ikkunat näyteikkunoiksi, lihoja ja makkaroita varten hankittiin lasinen kylmätiski ja takahuoneeseen lihakylmäkaappi.
60-luvun alussa Osmo ja Olli hankkivat liiketontin torin varrelta ja siihen paikalle rakennettiin nykyinen kauppakiinteistö. Keskon rakennusosasto suunnitteli paikalle kokonaan uudentyyppisen valintamyymälän, joka avattiin joulukuussa 1961. Koska valintamyymälä oli jotain ihan uutta Sulkavalla, paikallislehdessä kerrottiin, kuinka kaupassa tulee toimia ostoksia tehdessä. Liikkeen nimi oli tähän saakka ollut Tmi Viljam Vihavainen. Uuden kaupan myötä nimi muuttui Valinta Vihavaiseksi. 90-luvun alussa nimikilpailun tuloksena kaupan nimi muuttui K-lähikauppa Wiljamiksi ja vuonna 2001 K-market Wiljamiksi.
Vuosien varrella kaupassa on tietenkin tehty muutostöitä, uudistuksia ja laajennuksia. Suurin laajennus valmistui kesällä 2008 kauppasuvun 95-vuotisjuhliin. Lisätilaa kaupalle tuli silloin yli 200 neliötä ja samaan kiinteistöön saatiin kovasti toivottu Alkon myymälä.
Vahva tahto palvella asiakkaita
Nykyiset kauppiaat Tiina ja Heikki Kolehmainen kertovat, että palvelukonsepti on ollut koko kaupan historian ajan punaisena lankana. He kiittelevät hyvää ja palvelualtista henkilökuntaa, joka on mahdollistanut yrityksen menestymisen niin hyvinä kuin huonompinakin aikoina, kuten sota-aikana.
Työurat K-market Wiljamissa ovat olleet pitkiä ja kausityöntekijöitä on ollut helppo saada. Tiina ja Heikki kertovat, että eräänä kesänä kassatytöt kävivät soutamassa Sulkavan Souduissa ensin 65 kilometriä ja tulivat sitten iltavuoroon kassalle. Kauppiassuvun järjestyksessään toinen kauppias Wiljami Vihavainen oli todellinen edelläkävijä asiakasuskollisuuden palkitsemisessa; vuoden aikana tehdyistä ostoksista säilytettyjen kassakuittien perusteella kauppias antoi ostohyvitystä asiakkailleen.
K-market Wiljamin työssä ja toiminnassa näkyy kunnioitus ja ylpeys 100-vuotisesta historiastaan. Perusasiat ovat säilyneet samoina koko ajan, asiakkaiden palvelu ja uudistuminen ajan hengessä. Kauppiassuvun tarina on taltioitu huolella kaupan alakerrassa sijaitsevaan pieneen kauppamuseoon, siellä voi aistia historian havinan ja nähdä, miten kaupankäynti on muuttunut tänä aikana. K-kauppias Tiina Kolehmainen on kirjoittanut historiikin kauppasuvun toiminnasta nimellä, Matti Vihavaisen sekatavarakaupasta K-market Wiljamiksi – 100 vuotta sulkavalaista kaupankäyntiä.
Kaupan 70-vuotisjuhliin valmistui aikanaan myös pieni kauppamuseo, jonka esine- ja kalustovalikoima kertoo sulkavalaisesta kauppaperinteestä ja menneiden vuosien kaupantekovälineistä sekä ajan kuvaan kuuluneista kauppatavaroista. Kuvassa Osmo ja Sirpa Vihavainen.