Kyläkauppa on palveluita ja ihmisiä yhdistävä paikkakunnan sydän, jossa viihtyvät niin vakituiset asukkaat kuin kesä-vieraatkin. Palveluja kehittämällä kyläkaupat voivat myös tulevaisuudessa olla merkittävä voimavara alueensa asuttavuuden, elinvoimaisuuden ja kylien muidenkin palveluiden säilymisen turvaajana.
Palveluiden ennakkoluuloton kehittäminen ratkaisee
Haja-asutusalueilla ja pienemmissä taajamissa voisi hyvin olla lähes yhtä hyvät palvelut kuin kaupungissa. Pakettilogistiikan kehityksen myötä myös haja-asutusalueille voidaan kuljettaa tehokkaasti pieniäkin määriä erikoistuotteita. Tulevaisuudessa kyläkauppa voisi olla turvallinen kaikkien lääkkeiden jakelupiste ja vastuullinen välittäjä laadukkaalle alkoholijuomien valikoimalle. Maaseudun tarpeet voidaan huomioida myös kehitettäessä kansallista rahapelitoimintaa sekä julkisia palveluita, kuten kirjastopalveluita.
Erilaisten toimintamallien mahdollisuuksia selvitetään parhaillaan Kyläkauppahankkeella. Kyläkauppojen asiakkaille halutaan tarjota tulevaisuudessa kannattavasti monipuolinen yksityisten ja julkisten palveluiden paketti. Tästä hyötyisivät asukkaiden ja kyläkauppojen lisäksi maaseutujen kunnat.
Monipuolinen kyläkauppa on alueensa keskus
Pieniä, enintään 400 m² lähikauppoja on Suomessa noin 1 550 ja perinteisiä kyläkauppoja 355. Kyläkauppojen määrä vähenee noin 30 myymälällä vuodessa. Tulevaisuudessa kaupan lähipalveluiden merkitys kuitenkin korostuu: edessä on niin kuntauudistus kuin väestön ikääntyminen. Myös taajamissa tarvitaan yhä enemmän palveluita, jotka ovat lähellä kotia ja saavutettavissa ilman autoa. Nykypäivänä tutun lähikauppiaan palveluista nautitaankin perinteisten kyläkauppojen lisäksi vaikkapa myymäläautossa tai taajamien pienissä myymälöissä.
Erityisesti maaseudulla kyläkaupat ovat enemmän kuin ruokakauppa: Kyläkaupoissa on usein ainutlaatuinen, paikallisuutta korostava tunnelma ja päivittäistavaroiden lisäksi tarjolla esimerkiksi rauta- ja maataloustuotteita ja muita palveluita. Moni lähi- ja kyläkauppa panostaa myös lähiruokatuotteiden tarjontaan.
Kaupan lähipalveluiden kehittäminen on mahdollisuus turvata kyläkauppojen toimintaedellytykset ja vastata muuttuvan yhteiskuntarakenteen haasteisiin. Kyläkauppiaat ja heidän työntekijänsä näkevät joka päivä työnsä merkityksen kotiseudulleen. Heillä on usko ja halu jatkaa kyläkaupan tarinaa.
Lisätietoja Kyläkauppapäivään osallistuvista K-kaupoista: Kauppias Pentti Kaulamo puh. 0400 376 253, pentti.kaulamo@k-extra.com
Kyläkauppapäivän järjestävät Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset. Kyläkauppahanke toteutetaan 6.3.2013 – 31.12.2014. Hankkeessa ovat mukana Päivittäistavarakauppa ry, Turun yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea sekä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Alko Oy, Itella Posti Oy, Kuntaliitto, Matkahuolto Oy, Raha-automaattiyhdistys (RAY), Veikkaus Oy ja Yliopiston Apteekki Oy. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007–2013. EU osallistuu hankkeen rahoitukseen.