Kauppiasuralle…
olen halunnut siitä lähtien, kun aloin pohtia ammatinvalintaa. Hakeuduin kauppaan kesätöihin jo peruskouluaikana ja lukioaikana tein jo 30-tuntisia työviikkoja Lopen K-marketissa. Sieltä tie vei Tervakosken K-marketiin, jonka aikana valmistuin ruokamestariksi, Turengin K-supermarketin aikana kävin esimiesvalmennuksen ja Arabian K-supermarketissa työskennellessäni suoritin kauppiasvalmennuksen ja yrittäjän ammattitutkinnon.
Puolisen vuotta valmistumisen jälkeen löytyi oma kauppa Espoosta, nyt on menossa kuudes vuosi kauppiaana. Yrittäjyys oli minulle luonteva valinta, liekö torikauppaa viljelemillään tuotteilla käyneiden isovanhempieni perintöä. Tyttösenä kävin itsekin heidän kanssaan torilla ja tykkäsin kovasti.
Kauppiaan työpäivä…
on hyvin vaihteleva. Menen kaupalle seitsemäksi ja lähden illalla kello 16-22 välillä. Alkuaikoina töitä oli tehtävä hullun lailla, mutta nykyään pyrin normipäivään.
Olen paljon mukana myymälätyössä: puran kuormia ja olen kassalla. On mukava vaihtaa kuulumisia asiakkaiden kanssa, samalla pysyn kärryillä siitä, mitä kaupassa tapahtuu ja miten tavara liikkuu. Joka päivä pitää ottaa aikaa myös erilaisten ketjumme tarjoamien työkalujen hyödyntämiseen.
Toimin myös ketjumme kauppiaiden edustajana K-extra-johtokunnassa ja suunnitteluryhmissä.
Asiakkaat…
olemme opettaneet pyytämään rohkeasti apua ja kysymään haluamiaan tuotteita, jonkin verran viestejä tulee myös Facebookin kautta. On jatkuvaa työtä kuulostella trendejä ja seurata uutuuksia, jotta saa asiakkaita kiinnostavat tuotteet nopeasti valikoimiin. Kun tilat ovat rajalliset, on osattava koko ajan myös karsia niitä tuotteita, jotka eivät käy kaupaksi.
Henkilökuntaa…
meillä on kahdeksan henkilöä. Yksi valmistui juuri toiseen ammattiin ja hänen tilalleen palkkasin uuden työntekijän Nuorisotakuun piiristä.
Haluan olla rehti, tasapuolinen ja joustava työnantaja, tarvittaessa osaan toki olla napakka. Pieni työyhteisö tarvitsee avoimen ja keskustelevan ilmapiirin.
Vastuullisuus…
on minulle tärkeä arvo ja myös asiakkaita se kiinnostaa tänä päivänä kovasti. Luomu-, Reilun kaupan- ja ympäristöä vähemmän kuormittavat tuotteet ovat suosittuja ja pyrin ottamaan niitä valikoimiin mahdollisimman paljon. Kierrätys on kaupalla itsestään selvää.
Tänä päivänä yrittäjyyttä ei voi ajatellakaan ilman vastuullisuutta. Se koskee yrityksen koko toimintaa, ei vain ympäristöasioita, vaan myös vaikkapa hyvää huolenpitoa omasta henkilökunnasta ja asiakkaista.
Ikimuistoista…
oli erään asiakkaan halaus kesken joulukiireiden. ”Ihanaa että olet täällä”, hän sanoi.
Omanlaisensa yllätyksen tarjosi banaanilaatikossa kauppaamme matkustanut hämähäkki. Se otettiin heti kiinni ja toimitettiin hyväkuntoisena eläintieteelliseen museoon, josta saimme tiedon otuksen lajista – ei ollut vaarallinen tapaus.
Jaksan…
kun olen ymmärtänyt, että yrittäjänkin on pidettävä joskus vapaata. Vaikka työstään nauttii, niin se ei voi olla koko elämä; vaativalle työlle on oltava vastapainoa, muuten pinna kiristyy ja tekemisestä tulee tehotonta. Rentoutuakseen pitää osata päästää irti myös kännykästä.
Henkireikäni on mökkeily ja luonnossa puuhailu. Viljelen mökillä vihanneksia, sienestän ja marjastan. Pienet asiat ovat elämässä tärkeitä, kuten hetket perheen ja ystävien kanssa.
Parasta K-kauppiaan työssä…
ovat asiakaskohtaamiset ja monipuolisuus. Ammatti ei ole helppo, mutta tiesin mihin ryhdyin ja nautin siitä, että saan tehdä töitä itselleni.
Unelmoin…
terveenä pysymisestä. Nykyajan kiireisessä elämänmenossa ei ole itsestään selvää, että on fyysisesti ja henkisesti hyvässä kunnossa.